Fortune (Turkey)

CANiK'IN YIL IÇERISINDE­KI BAŞARILARI­NDAN ÖNE ÇIKAN BAZI GELIŞMELER:

-

‘ORTA KALIBRE’DE SÜREÇ TAMAMLANDI

CANiK, Aralık 2022 itibariyle, orta kalibre top üretimi alanında dünyanın önde gelen firmaların­dan İngiliz AEI Systems şirketini bünyesine kattı. Ardından da alanında dünyada en iddialı ürünlerin başında gelen VENOM LR’yi başta Türkiye olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin modern ordularını­n beğenisine sundu. Deniz, hava ve kara platformla­rı için büyük önem taşıyan 30x113 mm toplarının üretimi alanına yapılan bu yatırım, dünyada büyük bir ses getirdi. VENOM LR ile CANiK, 2024 yılında dünyadaki en modern orta kalibre silahlarda­n birinin üreticisi olarak Türkiye’nin gücünü daha ileri bir boyuta taşımayı hedefliyor.

YERLI UÇAKSAVARL­ARIN EN HIZLISI CANiK M3 ORTAYA ÇIKTI

CANiK, Türkiye'nin kalifiye olmuş ilk ve en büyük kalibre milli 12.7 mm uçaksavarı CANiK M2 QCB'nin yeni versiyonu olan CANiK M3'ü ilk kez IDEF’23 Uluslarara­sı Savunma Sanayii Fuarı’nda sergiledi. CANiK M2 QCB'nin teslimatla­rı dünya genelinde yoğun bir şekilde devam ederken CANiK, geliştirme çalışmalar­ını sürdürdü. Bu kapsamda CANiK M2 QCB'yi bir ürün ailesine dönüştürdü ve ailenin ikinci üyesi CANiK M2F oldu. CANiK M2 QCB'den M2F'ye geçiş ile birlikte tüfeğin atım sayısında yaklaşık yüzde 50 artış sağlandı. CANiK M2 QCB 600-650 atım/dk oranına sahipken M2F'de bu oran 900-950'ye çıktı. CANiK M2F ile de yetinmeyen CANiK, 2023 yılında aileye CANiK M3'ü kattı. Ailenin en hızlı üyesi olan CANiK M3 ise 1100-1200 atım/dk hızına sahip. Test ve kalifikasy­on süreci tamamlanan CANiK M3, başta hava platformla­rı olmak üzere deniz ve kara platformla­rında etkin bir şekilde kullanılab­iliyor. CANiK M3, 2024 yılında Türkiye'nin savunma sanayi ihracatınd­aki artan ivmeyi daha da güçlendire­cek bir ürün olarak öne çıkıyor.

UNIROBOTIC­S'IN ÜRÜNÜ TESTLERI TAMAMLADI

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda ASFAT AŞ ana yüklenicil­iğinde inşa edilen ilk iki Açık Deniz Karakol Gemisi (ADKG), 23 Eylül 2023 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığ­ı'nda düzenlenen törenle denize indirildi. Denize indirilen iki gemide CANiK’in içinde bulunduğu SYS grup şirketleri­nden biri olan UNIROBOTIC­S üretimi TRAKON TARGAN UKSS yer alacak. UNIROBOTIC­S, her bir gemi için iki adet olmak üzere toplam dört adet sistemi teslim edecek. UNIROBOTIC­S'in UKSS alanındaki ilk çözümü olan TRAKON TARGAN'da, yine CANiK üretimi olan 12.7x99 mm M2 QCB uçaksavar yer alacak. UNIROBOTIC­S, kulenin elektro- optik sistemleri, motorları, yazılımı ve diğer tüm alt bileşenler­ini yerli olarak üretti. Deniz şartlarınd­an kaynaklı korozyona karşı dayanıklı bir mekanik ve elektronik sistem tasarımına sahip TRAKON TARGAN, Türk Deniz Kuvvetleri gemilerind­e yer alan ADVENT (Ağ Destekli Veri Entegre

Savaş Yönetim Sistemi) tam uyumlu bir şekilde çalışacak. Temmuz 2023 tarihinde Konya- Karapınar'da gerçekleşt­irilen atış testlerini­n ardından, fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı. TRAKON TARGAN kuleleri, çok yakında gemilere entegre edilmek üzere teslimat aşamasına geçecek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye