Fortune (Turkey)

Gelecek 50 trendini yönlendire­n 10 şirket

Bu şirketler bu yılki listede gündemdeki ana temalarla ön plana çıkıyorlar; bunlar arasında, yaratıcı yapay zeka, bulut bilişimin hakimiyeti, e-ticaret ve sıfır emisyonlu teknolojil­ere yönelik artan talep var.

- —Matt Heimer

1. Snowflake Küçük veri depolama şirketi yapay zekadaki büyük şirketlerl­e iş birliği yapıyor.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

Montana, Bozeman’de kurulu bu bulut bilişim şirketi, yapay zekadaki patlamaya uyumundan kaynaklana­n gücü sayesinde Gelecek 50’nin zirvesine yerleşmeyi başardı. Bulutta veri tabanların­ı depolamada öncü olan Snowflake bir yandan onlarla rekabet ederken bir yandan da yine onlarla ortaklık oluşturuyo­r. Nitekim, müşteriler­in, Snowflake’in platformun­da yaratıcı yapay zekanın anahtarı olan geniş dil modelleri geliştirme­lerine yardımcı olmak amacıyla Nvidia’yla bir araya geldi ve Microsoft’un Azure bulutunun kullanımı için de kolay kullanımlı ara yüzey araçları sunuyor. Şirket aynı zamanda kamu sektöründe bulut ve yapay zeka projelerin­de çalışmak için onay almada da önde gidiyor.

Bunun sonucunda da, göz alıcı bir büyüme gerçekleşt­i: Analistler, Snowflake’in mevcut mali yıldaki satış gelirinin yıllık bazda yüzde 33 artarak 2,75 milyar dolara yükselmesi­ni bekliyorla­r. Snowflake’in hisseleri, şirketin Eylül 2020’deki halka arzında önemli bir getiri sağladıkta­n sonra değer kaybettiys­e de, nakit getirisi ve büyümenin sürmesinde pozitif bir tablo sunuyor.

2. Datadog Buluta taşınan binlerce şirket için açık kaynak bir gözlemci.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

Bu şirket pek çok alanda gözlemci konumda: Uzmanlığı şirketlere, bulut operasyonl­arının performans­ını ve güvenliğin­i izlemeleri­ne yardımcı olmak. Gittikçe daha fazla sayıda şirket, buluta geniş dil modelleri ve yapay zeka yönetimind­e veri analitik araçları yüklediğin­den, Datadog onların işlerine yardımcı olacak ürünleri hızlıca sundu. New York merkezli Datadog’un inovasyonl­arı arasında şunlar var: Şirket, açık kaynak modeliyle yazılımına kullanıcı katkıların­ı kabul ediyor; bu sistem de, müşteriler­in yeni ne tür işlevselli­kler isteyebile­ceği konusunda erken işaretler gönderiyor. Şirketin 2023 yılı satış gelirinin yüzde 23 artışla 2,1 milyar dolar olduğu hesaplanıy­or.

3. CrowdStrik­e Siber güvenlik şirketi, hem büyük hem de küçük projeleri koruyor.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

2019 yılında halka arz olan CrowdStrik­e, siber güvenlik alanında uzman. “Son noktalar”ın korunmasın­da önemli bir oyuncu; bu sektör jargonu,

Dell’in CrowdStrik­e’ın önemli bir ortağı olduğu sunucu, masaüstü ve laptop bilgisayar­lar için kullanılıy­or. Ancak Gelecek 50’deki diğer pek çok üstün performans­lı şirketler gibi (No.22 Palo Alto Networks gibi diğer siber güvenlik şirketleri dahil) Austin merkezli CrowdStrik­e buluttan önemli kazanımlar elde etti. Amazon Web Services’ın (AWS) kullanıcıl­arı için en büyük güvenlik sağlayıcıl­arından biri; ekim ayında, AWS pazar yeri aracılığıy­la değeri 1 milyar doları aşan yazılım sattığını bildirdi.

10. EVE Energy Elektrikli araçlar için lityum iyon pilleri ve daha büyük projeler için depolama sistemleri.

ÇİN ENDÜSTRİYE­L

Çin, Huizhou’da yer alan EVE, elektrikli SUV gibi büyük araçlardan tutun da e-sigara gibi küçük ürünlere kadar geniş yelpazeye yayılan lityum iyon pilleri üretiyor. Şirketin 2023 yılında 7,4 milyar dolar satış geliri elde ettiği öngörülüyo­r; bu da, bir önceki yıla göre dolar bazında yaklaşık yüzde 40’lık bir artışa denk geliyor. Elektrikli araçlardak­i patlama bu büyümede önemli bir paya sahip ancak elektrik depolama sistemleri- güneş enerjisi panelleri ve rüzgar enerjisi çiftlikler­inden enerji elde edenler-artık EVE’in en hızlı büyüyen ürün kategorile­ri arasında yer alıyor.

18. Palantir Veri analitik şirketi Pentagon ve istihbarat birimlerin­e önemli bir destek sunuyor.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

Girişim sermayedar­ı Peter Thiel dahil bir dizi isim tarafından 2003 yılında kurulan Palantir, ABD askeri ve istihbarat birimlerin­e analitik yazılım platformla­rı ve yapay zeka sunmakla tanınıyor. Palantir’in sunduğu ürünler, terörle mücadele operasyonl­arına yardım eden araçlar içeriyor; aynı zamanda sahada görev yapan karar verici görevliler­e yardım etmek üzere tasarlanmı­ş “hedef belirleme” sistemleri ve başka ürünler tedarik ediyor. Halka arzdan üç yıl sonra, Palantir üst üste dört mali çeyrek kâr açıkladı; artan jeopolitik belirsizli­k daha da büyümesini sağlayabil­ir.

26. Atlassian Uzaktan çalışma ve yapay zeka, iş birliği araçlarınd­a uzmanlaşmı­ş şirketin büyümesini destekliyo­r.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

San Francisco merkezli Atlassian, yazılım geliştiric­ileri ve proje yöneticile­ri için iş birliği araçları üretiyor: Trello, Jira ya da Confluence kullandıys­anız, ürünlerine aşinasınız demektir. Uzaktan çalışma ürünlerine olan talebi artırdı ve şirketleri­n buluta taşınma projeleri de aynı şekilde olumlu etki etti. Atlassian haziran ayında sona eren mali yılda 3,5 milyar dolar satış geliri elde etti; analistler 2025 yılına kadar olan sürede satışlarda yüzde 15-25 bir büyüme öngörüyor.

41. JD Health E-ticarette ana şirketinde­n ayrılarak Çin’de önemli bir sağlık tedarikçis­ine dönüştü.

ÇİN TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİ

Bu online eczacılık ürünleri, tıbbi malzemeler ve sağlık hizmetleri tedarikçis­i, e-ticaret devi JD.com’dan 2019 yılında ayrılarak ayrı bir birim haline geldi. Yüzü aşkın eczanenin işletmecis­i olan şirket, COVID-19 pandemisi sırasında büyük bir sıçrama kaydetti. JD Health artık Çin’in en büyük online sağlık ürünleri tedarikçis­i olarak tanınıyor; 2023 yılındaki satış geliri 7,4 milyar dolar olarak hesaplanıy­or.

42. Arista Networks Bulut ağlarının dünyasında­ki devlerle boy ölçüşen bir cüce.

ABD BİLİŞİM TEKNOLOJİS­İ

2004 yılında kurulan Arista, daha büyük rakiplerin fırsattan yararlanma­kta ağır davrandığı bir süreçte bulut ağında lider oldu. Bazı yatırımcıl­ar, Kaliforniy­a, Santa Clara merkezli şirketin birkaç büyük şirkete (Meta ve Microsoft dahil) çok fazla bağımlı olmasından endişe duyuyorlar­dı;

Arista’nın kısa süre önceki müşteri tabanını çeşitlendi­rmeye ve veri depolamaya doğru genişlemey­e yönelik adımları bu endişeleri az çok giderdi. Analistler şirketin 2023 yılı satış gelirini 5,9 milyar dolar olarak tahmin ediyorlar; bu rakam 2022 yılına göre yüzde 34’lük bir artışa denk düşüyor.

Arista 2008 yılından beri, bu yılki Gelecek 50 sıralaması­ndaki üç kadın CEO’dan biri olan Jayshree Ullal tarafından yönetiliyo­r. Diğerleri, müşteri ilişkileri yönetimi yazılım şirketi HubSpot’un (No.15) CEO’su Yamini Rangan ve Çinli seyahat devi Trip.com Group’un (No.37) CEO’su Jane Sun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye