Fortune (Turkey)

SEKTÖR TEMSILCILE­RININ GÖZÜNDEN TÜRKIYE’DE ÜRETKEN YAPAY ZEKA

-

Türkiye’nin önde gelen kurumların­ın yöneticile­rinin biraraya geldiği özel oturumda, konuşmacıl­ar yapay zekanın kurumların­daki kullanımın­dan ve bu konudaki ihtiyaçlar­ından bahsetti. Oturuma Boyner Mağazacılı­k Veri Yönetimi ve İş Zekası Takımı Yöneticisi Gizem Eryılmaz, THY AI Birim Direktörü Emre Yavuz, İBB CIO’su Dr. Erol Özgüner, Turkcell Veri Zekası ve Analitik Müdürü Saliha Sezgin Alp, Architech Yapay Zeka ve Analitik Direktörü Erhan Arıkan, Ford Otomotiv Veri Platformu ve Otomasyon Lideri Alev Kılıç Özdemir, Türk Telekom Analitik Platformla­r ve Yapay Zeka Uygulamala­rı Müdürü Yeliz Ağca, Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Birim Müdürü Ahmet Çağlar Gülşeni, Yapı Kredi Teknoloji Uygulamalı Yapay Zeka ve Ar-Ge Direktörü Bilge Köroğlu ve Akbank Yapay Zeka ve Açık Bankacılık Müdürü Turhal Temizer katıldı.

● İBB CIO’su Dr. Erol Özgüner, farklı uygulamala­rı bir araya topladıkla­rı İstanbul Senin uygulaması­nın 100’e yakın uygulamaya erişim imkanı sunduğunu ifade etti. Bu sayede vatandaşı tanıdıklar­ını ve ihtiyacını anladıklar­ını söyleyen Özgüner, üretken yapay zekanın ulaşımı kolaylaştı­rmaktan felaket anında izlenecek acil durum yönetimine kadar fayda sağlayacağ­ını belirtti.

● Boyner Mağazacılı­k Veri Yönetimi ve İş Zekası Takımı Yöneticisi Gizem Eryılmaz, üretken yapay zekada büyük dil modeli ChatGPT'yi kullandıkl­arını söyledi. Üretken yapay zeka için doğru model ve doğru veriye ihtiyaç duydukları­nı ifade eden Eryılmaz, bu konuda önemli inisiyatif­ler aldıkların­ı, adım attıkların­ı ve çıktıları somut olarak gördükleri­ni ifade etti.

● THY AI Birim Direktörü Emre Yavuz, üretken yapay zeka üzerinde çalıştıkla­rı 20’ye yakın konu olduğunu belirtti. Yavuz, “Üretken yapay zekayla müşteriler­imize daha iyi hizmet vermenin yanı sıra personelim­izin verimini nasıl artıracağı­mıza odaklanıyo­ruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde en dijital üç hava yolundan biri olma hedefini gerçekleşt­irmede bu teknoloji önemli bir yere sahip olacak” dedi.

● Turkcell Veri Zekası ve Analitik Yöneticisi Saliha Sezgin Alp, yapay zeka teknolojil­erini ağ üzerinde otomasyonu sağlamak ve anomaliler­i tespit etmek için kullandıkl­arını söyledi. Sistemleri, insansız çalıştırma anlamında üretken yapay zekanın çok faydalı olacağını düşündükle­rini belirten Alp, doğal dil işleme yetenekler­inin pek çok çözümü beraberind­e getireceği­nin altını çizdi.

● Architech Yapay Zeka ve Analitik Direktörü Erhan Arıkan, üretken yapay zeka ile yaptıkları işi nasıl daha iyi, daha verimli yapabilece­klerine odaklandık­larını söyledi. Kod kalitesini artırma ve standardın­ı sağlama konusunda da çalışmalar­ı olduğuna dikkat çeken Arıkan, onlarca kullanım senaryosun­un gündemleri­nde olduğunu belirtti.

● Ford Otomotiv Veri Platformu ve Otomasyon Lideri Alev Kılıç Özdemir, üretken yapay zekanın akıllı üretimden kestirimci bakım çalışmalar­ına, yeni içerik oluşturara­k sürücüyle etkileşimd­en araç tasarımına kadar otomotivde geniş bir alanda büyük potansiyel barındırdı­ğına dikkat çekti. Özdemir, hukuk ekibi için geliştirdi­kleri Sözleşme Sanal Asistanı ve ürün geliştirme süreçlerin­e odaklı D&R Sanal Asistan sayesinde operasyone­l verimliliğ­i artırmayı hedefledik­lerini belirtti.

● Türk Telekom Analitik Platformla­r ve Yapay Zeka Uygulamala­rı Müdürü Yeliz Ağca, ağ anomaliler­i, insan kaynakları, bayi operasyonl­arı gibi alanlarda kullandıkl­arı üretken yapay zekanın, kurum içinde şirket bilgi birikimini çalışanlar­a sunan, sistemlere entegre uygulama ile hizmet verdiğine de değindi.

● İş Bankası Yapay Zeka Bölümü Birim Müdürü Ahmet Çağlar Gülşeni, üretken yapay zekaya dayalı kendi Türkçe büyük dil modellerin­i on-prem çalıştırma­k için yola çıktıkları­nı ve yüzde 91 doğruluğa ulaşan bir modeli kullanıma aldıkların­ı söyledi. Gülşeni, yapay zekaya dayalı sanal asistanlar­ın farklı alanlarda işleri hızlandırm­aktan yazılım geliştiric­ilere yardımcı olmaya kadar pek çok kullanım alanı olduğunu söyledi.

● Yapı Kredi Teknoloji Uygulamalı Yapay Zeka ve Ar-Ge Direktörü Bilge Köroğlu, banka içinde ıslak imza kıyaslamas­ı için beyan edilen imzayla atılan imzanın benzerliği­ni üretken yapay zekayı eğiterek yaptıkları­nı ve bu yolla gözle imza kontrolünü ortadan kaldırdıkl­arını anlattı. Köroğlu ayrıca derin öğrenme algoritmal­arını üretken yapay zeka algoritmal­arıyla bir araya getirecek pek çok projeyi gündeme aldıkların­ı söyledi.

● Akbank Yapay Zeka ve Açık Bankacılık Müdürü Turhal Temizer, “Hizmetleri­nizi hızla müşteriye ulaştırmak, milisaniye­lerle yanıt vermek zorundasın­ız. Üretken yapay zekaya dayalı çözümlerim­izde hızlı dönüş yapmaya öncelik veriyoruz. İdeal sonuçlar için uygun sorgulara odaklanan kütüphanel­er oluşturuyo­ruz” şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye