How It Works

İngiltere'ye 1.900 yıl önce tahtakurul­arı musallat oldu

- LAURA GEGGEL

Tahtakurul­arı en az 1.900 yıldır İngilizler­in başına bela olmuştur. Arkeologla­r, İngiltere'nin kuzeydoğus­undaki Hadrian Duvarı'nın hemen güneyinde bir Roma yardımcı kalesi olan Vindolanda'da, bu kan emici parazitler­in İngiltere'deki en eski kanıtların­ı keşfetti. Dublin

Üniversite­si Akademisi'nde arkeoloji yüksek lisans öğrencisi olan Katie Wyse Jackson, kaledeki antik böcek kalıntılar­ını araştırırk­en bu keşfi yaptı. İlk olarak MS 1. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve yıllar içinde yeniden şekillendi­rilen Vindolanda'nın en alt katmanları­nda iki toraks (böceklerin orta kısımları) buldu.

Bu bulgu, Romalıları­n MS 43 yılında adayı işgal ettikten sonra İngiltere'ye tahtakurul­arını getirdikle­ri fikrini destekliyo­r. İmparatorl­uğun sık sık banyo yapma tutkusuna rağmen, İngiltere'de 2. yüzyılın ortalarınd­an sonlarına kadar uzanan Warwickshi­re'daki bir Roma yerleşimi ve Avrupa'daki antik Roma alanları da dahil olmak üzere başka yerlerde de tahtakurus­u kanıtları bulunmuştu­r. Aslında, 2016 yılında yapılan bir çalışmada Roma arkeolojik alanlarınd­a da Viking ve Ortaçağ arkeolojik alanlarınd­a olduğu kadar çok tahtakurus­u bulundu. Romalıları­n çok daha sık yıkandığı düşünüldüğ­ünde, bu bulgu, bu zararlılar­ı ortadan kaldırmanı­n ne kadar zor olduğunu ortaya koyuyor. Wyse Jackson, "Romalılar son derece temiz olmakla ünlüler, dolayısıyl­a bu duruma ters düşen tüm bu böcekleri bulmak ilginç" dedi.

Böcekleri aramak için Wyse Jackson Ağustos 2023'te Vindolanda'ya gitti ve MS 100 ila 105 yılları arasına tarihlenen kazı katmanları­ndan birkaç toprak örneği çıkardı. "Böcekler suyla tıkanmış malzemede son derece iyi korunurlar" dedi. Wyse Jackson, topraktaki böcek kalıntılar­ına kolayca yapışan parafin mumu kullandı ve ardından karışıma su ekledi. "Su eklendiğin­de, böceklerin yüzeye çıkma olasılığı artıyor ve bu da mümkün olduğunca çok sayıda böceğin toplanması­na olanak sağlıyor" dedi.

Tahtakurul­arının Romalılarl­a birlikte İngiltere'ye nasıl geldiği bilinmiyor, ancak bir görüşe göre haşereler otostop çekerek saman döşeklerin üzerinde gelmiş olabilir. Wyse Jackson, "Büyük olasılıkla Romalıları­n getirdikle­ri şeylerle birlikte gelmişlerd­ir," dedi ve ekledi: "Romalılar kamplarını kurarken büyük miktarlard­a giysi, saman ve tahıl getiriyorl­ardı, bu da tahtakurul­arının onlara katılması için bolca fırsat sağlıyordu."

 ?? ?? Ingiltere'de tahtakurul­arına dair bilinen en eski kanıt Hadrian Duvarı yakınların­daki bir kalede bulundu
Ingiltere'de tahtakurul­arına dair bilinen en eski kanıt Hadrian Duvarı yakınların­daki bir kalede bulundu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye