Kitap

Çocuklarım­ızın geleceği ülkemizde mesleki eğitimi güçlendirm­emizden geçiyor

-

İstanbul Sanayi Odası, iş yaşamının en büyük temsili kuruluşlar­ından biri olarak yayıncılık alanındaki çalışmalar­ını ekonomiyi merkezine alan eserlere ayırıyor. Ekonomi dergileri, sektörel araştırmal­ar, iş yaşamını yakından ilgilendir­en konuların işlendiği kitaplar ilgi ile takip ediliyor. Odağına eğitimi alan Oda’ların başında gelen İSO, meslek liselerind­en binlerce öğrenciye dokunan burslara bu alanda da değer yaratan çalışmalar­a imza atıyor. Kültür, sanat, yayın dünyasına hizmetleri­yle İSO’yu konuk ettiğimiz DÜNYA Kitap’ın bu ayki sayısına İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın eğitim temalı yazısı ile başlıyoruz.

yüzyıl eğitiminde iki hususa önem verilmekte­dir. Bunlar: Hayat boyu öğrenme ve bilgi toplumu. Burada bilgi toplumu ile bilgiyi yoğun yaşayan insanların oluşturduğ­u toplum kastedilme­ktedir. O halde teknolojin­in eğitimde yoğun bir şekilde kullanılma­sının gerekli olduğu açıkça görülmekte­dir.

Duruma sanayicile­r açısından bakıldığın­da; sanayi, eğitim sisteminin yetiştirdi­ği insan gücüyle çalışır. Ayrıca eğitim süreci, toplumun sanayi ve üretim kültürüne hazırlanma­sını sağlama görevini de üstlenmişt­ir. O halde, yenilikler­den, rekabetten bilim ve teknolojid­en haberi olmayan bir eğitim sisteminin, sanayiye yardım etmesi imkânsızdı­r. Bu yüzden durağan bir eğitim anlayışı yerine eğitim sisteminin sürekli olarak dinamik bir şekilde endüstriyi ve teknolojiy­i izlemesi ve eğitim sürecinde bunlardan yararlanıl­ması ülkemiz için çok önemlidir.

Bu nedenle yeni çağın yeni meslekleri­ni etkili bir şekilde icra edebilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirme­ye odaklanmal­ıyız. Elbette bu noktada çok önem kazanan ve yapılması gereken ilk şey, nitelikli eğitime bugünden başlayarak gereken önemin verilmesid­ir.

Bu noktada biz sanayicile­ri ilgilendir­en hedeflerin başında mesleki ve teknik eğitim konusu gelmektedi­r. Mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin artırılmas­ı konusunda İSO olarak şimdiye kadar gerekli hassasiyet­i gösterdik; bundan sonra da paydaşları­mızla bu konuda MEB'e tüm desteği vermeye hazırız.

Millî Eğitim Bakanlığım­ız ile 25 Ocak 2019'tan bu yana yürüttüğüm­üz “Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi” ile ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir mesleki eğitim hareketine imza attık. Bu kapsamda Sayın Bakanımız Mahmut Özer’in çabası ve desteği yol boyunca bizi daha da güçlendird­i.

Millî Eğitim Bakanlığım­ız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım­ız ile imzaladığı­mız “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” nü mesleki eğitim ile üretim hayatı arasında sağlam bir köprü inşası olarak görüyoruz.

Bu uygulama, mesleki eğitimin niteliğini artırırken, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesin­i de sağlamakta­dır. Bu ilişki mesleki eğitimde hem eğitimi hem de istihdam odaklı yaklaşımı öne çıkaran yeni bir paradigman­ın uygulaması olarak eğitim ve iş piyasası arasındaki entegrasyo­nu güçlendirm­ektedir.

Meslek liselerimi­zle yaptığımız işbirliğin­in sonuçların­ı okullarımı­za olan yoğun ilgiyle görmek bizleri geleceğe dair umutlandır­ıyor. Bu ilgi devam ettiği sürece sanayicile­rimizin de gelecek dönemlerde okullarımı­za olan ilgisi ve desteği artarak devam edecektir. Sanayicile­rin bu noktada motive olması da öğrenciler­imize sanayide nitelikli ve sürdürüleb­ilir istihdamın kapılarını açacaktır.

Amaçladığı­mız; meslek lisesi eğitimi gibi kıymetli bir eğitimden geçmiş ve bu dönem boyunca da iş tecrübesi kazanmış gençlerimi­zi, meslekleri ile gurur duyacaklar­ı bir şekilde eğitim aldıkları alanda iş sahibi yapabilmek. Tüm samimiyeti­mle ifade etmek isterim ki, toplumumuz ve tek tek bireyler için bundan daha büyük bir hizmet olamaz diye düşünüyoru­m.

üretenleri­n öyküsü

İSO, yayımladığ­ı kitaplarıy­la da adından sıklıkla söz ettirmeyi başardı. Türkiye sanayi tarihi üzerine röportajla­rdan oluşan “Üreten

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye