Kitap

Bir edebiyat durağından yola çıkan semt sakinleri

-

Küçükçekme­ce Belediye Başkanlığı’nın destekleri­yle yakın zamanda yazın dünyasına değerli bir eser kazandırıl­dı. Şair ve yazar Gülsüm Cengiz, yaşamların­ın bir bölümünü veya tamamını ilçenin sakinleri olarak geçiren Mehmet Akif Ersoy, Yusuf Ahıskalı, Hasan İzzettin Dinamo, Afşar Timuçin, Yaşar Kemal, Mustafa Eremektar, İlhami Bekir, Enver Gökçe, Eray Canberk ve Ömer Açık’ı, ‘Bir Edebiyat durağı Küçükçekme­ce’ kitabında bir araya getirdi. Kitap, Küçükçekme­ce ve çevresinde yaşamış usta isimlerin yanı sıra eserlerind­e ilçeyi yazan edebiyatçı­ların yaşamöykül­erine ve dönem öykülerine dayanıyor.

Edebiyatçı ve yazar Gülsüm Cengiz’in kaleminden yayımlanan ‘Bir Edebiyat Durağı Küçükçekme­ce’ isimli kitap, yolu ilçeden geçen usta kalemlerin yaşamların­dan kesitler sunmasının yanı sıra esere konu olan portreleri­n bilinmeyen yönlerini, sanata bakışların­ı ve dönemlerin­i sosyal ve siyasal atmosferin­i başarı ile yansıtması açısından da değerli görülmeli.

İstiklal Marşı şairi Mehmet

Akif Ersoy’un Küçükçekme­ce yıllarıyla başlayan 399 sayfalık kitap, Hasan İzzettin Dinamo’dan Zihni Anadol’a, Dinamo’nun Menekşe’deki gecekondus­una konuk olan Kemal Tahir’den Tahir Alangu’ya, Yaşar Kemal’den Orhan Kemal ve Ara Güler’e Küçükçekme­ce’ye iz bırakmış pek çok şair ve sanatçının yaşamı, yaşanmışlı­kları ve bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor. Yazarların yaşamına ilişkin bazı bilgilerin ve fotoğrafla­rın ilk kez bu kitapta yer alması ise kitaba özgünlük katıyor.

Kitabın, güçlü bir araştırma altyapısı mevcut. Mehmet Akif Ersoy’un mezun olduğu, öğretmenli­k de yaptığı Halkalı Ziraat Okulu’ndan, roman yazarı, şair Hasan İzzettin Dinamo’nun da geçimini sağlamak için giriştiği tavukçuluk için yumurta temin ettiğini kitaptan öğreniyoru­z. Hatta Dinamo’nun eşi ile birlikte romanların­a da konu yaptığı bir duvarı eksik gecekondud­a yaşadığı Menekşe’den, Halkalı’ya yürüyerek gidip geldiğini de…Boğaziçi’ni yüzerek geçecek kadar iyi yüzücü Mehmet Akif Ersoy’un sporcu yönü de şair Yusuf Ahıskalı’nın jimnastik sporuna olan ilgisi de kitaba konu ediliyor. Kitapta yaşamından ayrıntılar­ıyla söz edilen Yusuf Ahıskalı için güçlü şair yönüyle olduğu kadar binbir fedakârlık­la yürüttüğü matbaa işletmecil­iğiyle de yazın dünyasına hizmet ettiğini öğreniyoru­z. Ahıskalı, döneminde uzun süredir hapis yatmakta olan Nâzım Hikmet’in pek çok şiirini ilk kez çıkardığı Ses dergisinde yayımlıyor. Hasan İzzettin Dinamo’nun ünlü romanı ki bu satırların yazarının ilk gençliğini­n de önemli esin kitapların­dan Musa’nın Gecekondus­u’nun, uzun yıllar yaşadığı Küçükçekme­ce Menekşe’deki gecekondu yaşamını anlattığın­ı belirtmeli­yiz.

Eski adı ile Zümrütyuva, sonraki ismiyle Basınköy, yolu Küçükçekme­ce’den geçen edebiyat ve yazı dünyasının pek çok ismi için çok şey ifade ediyor. 1963 yılında Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti’nin girişimler­iyle kurulan bir kooperatif kanalıyla hayata geçirilen konut girişimi, pek çok gazeteci ve yazarın yaşamını ilçede sürdürmesi­ne vesile oluyor. Edebiyatçı Yaşar Kemal de bu isimlerden biri. DÜNYA Kitap’ın kurucu yayın yönetmeni Faruk Şüyün, Basınköy yaşamına ve roman hazırlıkla­rına ilişkin önemli anekdotlar taşır DÜNYA Kitap'ın ilk sayısına kapak olan Yaşar Kemal’den. Söyleşide okur, Yaşar Kemal’in günlük yaşamından kesitleri, Marmara Denizi kenarında yaptığı uzun yürüyüşler­i, bu yürüyüşler­in aynı zamanda ilham ve kurgu için önemli işlevler üstlendiği­ni öğrenir.

Basınköy sakinleri arasında kamuoyunun Mıstık olarak tanıdığı karikatüri­st Mustafa Eremektar da vardır. Oğlu medya dünyasının değerli isimlerind­en Uygar Eremektar’ın da çocukluğun­un geçtiği, Basınköy, Menekşe, Cennet, Küçükçekme­ce Merkez, Menekşe Plajı, kitabın ‘Mıstık’ bölümüne konuk oluyor. Uygar Eremektar’ın da çocukluğun­un Küçükçekme­cesi’ni ayrıntılar­ıyla anlattığı eser, Mustafa Eremektar’ın tek basılı kitabı 40 Yılda Bir'de Basınköy’de yaşadıklar­ı dönemde yayımlandı­ğını aktarıyor. Eserlerind­e Küçükçekme­ce’den bahseden yazarlarda­n biri de Tarık Dursun K.’ dır. Kendisi de bir Küçükçekme­ce sakini olan Türkiye edebiyat dünyasının en üretken yazarların­dan Orhan Kemal adına verilen ödülü de kazanan Kurşun Ata

Ata Biter romanında Tarık Dursun K., Küçükçekme­ce’den şöyle bahseder:

“Gideceğim! Bankadaki paramla doğru varacağım Küçükçekme­ce’ye. Paramla değil mi? Bulacağım simsarın birini, ‘Hem göle hem de denize bakan bir ev sat bana’ diyeceğim”.

İşte böyle; Tarık Dursun K’nın hayalindek­i gibi bir yerdir Küçükçekme­ce. Gülsüm Cengiz, sade dili, başarılı kurgusu ile okuru çeken kitabında,

Türkiye yazın dünyasında değer yaratan kalemlerin yaşamların­a olduğu kadar, dönemlerin­in çatışma ortamına da yer açıyor. Darbelerde­n, yazarların kaçaklık, hapislik dönemlerin­e uzanırken, Türkiye tarihinin en zorlu siyasi iklimlerin­e değiniyor. Kitaptaki Küçükçekme­ce de tüm bu süreçlerde, yazın dünyasının pek çok şahsiyetin­e de kucak açıp, ev sahipliği yapıyor.

diyor.

BİR EDEBİYAT DURAĞI KÜÇÜKÇEKME­CE, GÜLSÜM CENGİZ, KÜÇÜKÇEKME­CE BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI, 400 S.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye