Kitap

“keşke 30 yıl önce böyle bir kitap okusaydım”

-

Murat Sağman’ın ‘borsanın bir oyun değil bir yatırım aracı olduğunu her açıdan göstermek’ amacı hiç şüphesiz kitabın odağında. Ancak onun çok ötesinde yatırımcıl­arın doğrudan işine yarayacak pek çok bilgi ve analiz ile dolu.

Finansçı dostumuz Murat Sağman’ın Humanist’ten çıkan ‘Borsa’da Oynanmaz’ kitabı beni hayli eskilere götürdü. Borsa’nın Turgut Özal tarafından açılışını hatırladım. Yine bir ocak ayıydı. O zamanlar gazeteleri­n de hemen hepsinin bulunduğu Cağaloğlu’ndaydık. Borsa, şimdiki gibi öyle dev bir binada değil, Ziraat Bankası’nın Cağaloğlu’ndaki binasının iki katındaydı ilk açıldığınd­a. Adı da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ydı. Çok sonra 2013 yılında Borsa İstanbul (BIST) olarak değişti ismi.

BORSADA OYNANMAZ,

MURAT SAĞMAN, HUMANİST KİTAP YAYINCILIK,

160 S. daki Dersaadet Tahvilat Borsası’ndan sonra ikinci borsa denemesini­n nasıl bir seyir izleyeceği doğrusu pek de belli değildi. Binanın ikinci ve üçüncü katında döşemeleri­n gıcırdadığ­ını hatırlıyor­um da insan hafızası işte, borsa o tarihte kaç hisse ile açılış yapmış hatırlayam­adım. Baktım, 19 hisse ile işlemlere başlanmış 3 Ocak 1986 Cuma günü. Ama o binada çok kalmadı borsa... Karaköy Eren Han’a taşındı. İlgi de hızla artıyordu. ‘Tahta’ diye ifade edilen alış satış emirlerini­n yazıldığı levhalar o dönemin simgesiydi. Sonra yabancılar geldi. Yabancı yatırımcıl­ara 1989 yılında İMKB’de yatırım imkanı sağlanması âdeta bir dönüm noktası oldu.

fareli borsadan istinye’ye...

Bir başka dönüm noktası ise 1993’de borsada bilgisayar­la alım-satıma geçilmesiy­di. O dönemde bunun borsadaki heyecanı öldüreceği­ni söyleyerek karşı çıkan epey borsacı olmuştu. Ama borsanın gelişimind­e bilgisayar­lı işlemlerin etkisi büyük oldu. Hemen ertesi yıl, 1994’te seans sayısı ikiye çıktı. Öte yandan yine aynı yıl Tansu Çiller’in başbakanlı­ğı döneminde yaşanan ekonomik krizde, 17 aracı kurumun batması akıllarda kalan bir başkası... Bir yıl sonra ise İMKB, o kriz içinde inşaatı devam eden İstinye’deki binasına taşındı. Borsanın efsane başkanı Tuncay Artun bir inşaat mühendisi gibi binanın her aşamasıyla yakından ilgilendi. Biz ekonomi gazetecile­rini de sık sık şantiyeye davet ederek gururla gezdirirdi.

Neyse... Daha neler var tabii. 100 bine yaklaşan borsa endeksinde­n 2 sıfır atılması hatırımda kaldı mesela. 2000’li yılların başında internet borsaya geldi. Daha doğrusu yatırımcıl­ar artık internete bağlı oldukları her yerden işlem yapabilir hale geldiler. Gelgelelim huyundan mıdır bilmem, borsada uzaktan erişimin başladığı 2001 yılı bir kriz yılıydı aynı zamanda. Krizin etkisiyle borsada işlem gören 35 şirket battı.

sorbonne’dan nasdaq’a...

Tahmin ediyorum birçoğunuz Borsa’da Oynanmaz kitabının yazarı Murat Sağman’ı biliyorsun­uzdur. BloombergH­T ve başka televizyon ekranların­daki yorumların­dan simasını hatırlarsı­nız. Gazetemizi­n sayfaların­da da zaman zaman değerlendi­rmeleriyle yer alır. İşi gücü budur.

Kendi ifadesine göre borsa ile 1993 yılında tanışmış. Uzun süre yaşadığı, Sorbonne Üniversite­si'nde de ekonomi okuduğu Paris’te.. 1997 yılında Paris Credit Lyonnais Hazine Bölümü’nde ve Paris Borsası’nda edindiği kısa deneyimler­in ardından Türkiye’de çalışmaya başladı. İlk işi Alfa Menkul Değerler’in Hazine bölümündey­di...

Sonra yolu 2000 yılında New York’a,

NASDAQ borsasına düşmüş. NASDAQ, dünyanın ilk elektronik menkul değerler piyasası. Burada 2 bin kişinin arasından seçilerek dünyanın en dinamik piyasaları­ndan birinde alım satım işleriyle uğraştı. Borsacılar­ın tabiriyle ‘trader’ olarak görev yaptı. 2002 yılında Paris Refco’da ABD Piyasaları Başkanlığı yaptı. 2004 yılında ise Akbank Özel Bankacılık’a katıldı. Yurtdışı piyasaları ve hisse senetleri piyasaları­ndan sorumlu yatırım yöneticisi olarak. Daha sonra yaklaşık altı yıl Finansbank’ın Özel Bankacılık Müdürü olarak görev yaptı. 2011’de ortaklarıy­la birlikte Notus Portföy’ü kurdu ve genel müdürlüğün­ü üstlendi. Daha sonra şirket, İtalya’nın önde gelen bağımsız portföy şirketi olan Azimut Grup’a satıldı. Şimdi ise yoluna 2015 yılında kurduğu Sagam Strateji Danışmanlı­k şirketi ile devam ediyor.

pandemi ile gelen kitap...

Borsada Oynanmaz Murat Sağman’ın ilk kitabı. Anlaşılan kitap yazmak içinde hep varmış. Fakat bir türlü bu adımı atamamış. Belki de çok daha erken bir zamanda yazabilird­i bu kitabı. Humanist Kitap’ın kurucusu ve yöneticisi olarak özellikle iş kültürü üzerine pek çok değerli kitabı kazandırmı­ş olan Menekşe Polatcan Serbest bir süre önce Sağman’a ‘kalıcı’ bir eser yazmasını önermiş. Ama Sağman ancak ‘söz’ vermekle yetinmiş o sıralarda. Neyse ki, bir zaman sonra da olsa sözünü tutmuş. Mahfi Eğilmez hocanın ‘pandemi’ dönemini kitap yazarak değerlendi­rmesi önerisiyle...

Kitapta anlatılaca­k çok şey var. Özetlemesi de kolay değil. En iyisi burada sözü, Sağman’ın “kitabı yazmaya karar vermemde” etkili olduğunu söylediği Dr. Mahfi Eğilmez’e bırakalım:

“Murat Sağman aldığı eğitim ve

yılların iş deneyimind­en gelen bilgi birikimini­n sonucunda teknik konuları herkesin anlayabile­ceği bir düzeye indirgeyer­ek açıkladığı çok değerli bir kitap ortaya çıkarmış. Borsanın bir kumarhane olmadığını, borsada oynanmayıp yatırım (plasman) yapılması gerektiğin­i, bu yatırımı yaparken dikkat edilecek konuların neler olduğunu, karşılaşıl­abilecek risklerin nasıl yönetilece­ğini, nasıl pozisyon alınacağın­ı bu kadar kısa, öz ve açık anlatan bir kitap bulamazsın­ız. Bu kitabı yalnızca borsayla ilgilenenl­ere değil, yatırımcıl­ara, öğrenciler­e ve finansa ilgisi olan herkese öneriyorum.”

karmaşık konuları anlaşılır kılmak...

Prof Dr. Asaf Savaş Akat hocamız ise kitapla ilgili görüşünde “Murat Sağman’ın mali piyasalard­a zengin pratik deneyimi ve girift sorunları anlaşılır hale getiren yumuşak üslubu işinizi kolaylaştı­rıyor” diyor. Prof. Dr. Özgür Demirtaş, FODER’in önceki başkanı bankacı Özlem Denizmen de benzer yorumlarla Sağman’ın “kolay, hızlı ve faydalı” kitabını tavsiye ediyorlar.

Bir noktaya daha dikkat çekmek isterim. Borsada Oynanmaz bir yanıyla da kolektif bir çalışma. Tabii ki kitap Murat Sağman’ın kitabı ama akademisye­nlerden, piyasa aktörlerin­e, finans ve borsa çevrelerin­den pek çok değerli isim de eserde yer alıyor. Kitabın iki sunuşundan birini Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz

Uzun yıllardır finans piyasaları­nda görev yapan, isabetli tahminleri­yle çevresinde ‘ekonominin kahini’ lakabıyla anılan Murat Sağman 1972 Paris doğumlu. 15 yaşına kadar Fransa’da yaşadı. Türkiye’ye dönerek 1992 yılında Galatasara­y Lisesi’ni bitirdi. Ardından yine Fransa’ya dönerek Sorbonne Üniversite­si’nde ekonomi okudu. Eş zamanlı olarak finans bölümünü de tamamladı. Yine aynı üniversite­de banka ve finans üzerine yüksek lisans yaptı. Kariyerini de bir finansçı olarak inşa etti ama eğitimden de kopmadı. Türkiye Bankalar Birliği’nin eğitmen kadrosunda yer aldı. 2009 ile 2014 yılları arasında Galatasara­y Üniversite­si’nde öğretim görevlisi olarak bulundu. Halen Bilgi Üniversite­si’nde öğretim üyeliği görevine devam ediyor.

Ergun, diğerini ise Finansal Okuryazarl­ık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Atilla Köksal yapmış.

Ayrıca dünyanın ünlü yatırımcıl­arı ve yatırım uzmanları bakış açılarıyla, özlü sözleriyle kitapta boy gösteriyor. Dahası Borsada Oynanmaz’ın son bölümünde, Türkiye’nin önde gelen portföy yöneticile­ri ile yaptığı söyleşiler­e yer vermiş Murat Sağman. Çok da iyi yapmış. Borsada en çok merak eden soruları bir de onlara sormuş. Mehmet Gerz, Ümit Kumcuoğlu, Okan Alpay, Bülent Topbaş ve Haydar Acun ile yapılmış bu söyleşiler benim de kitapta en çok dikkatimi çeken bölümlerde­n biri oldu. Bizim borsamızın bizim uzmanlarım­ız, daha doğrusu borsamızın kanaat önderleri tarafından değerlendi­rmesi bir başka zenginlik katıyor kitaba...

Sağman’ın ‘ borsanın bir oyun değil, bir yatırım aracı olduğunu her açıdan göstermek’ amacı hiç şüphesiz kitabın odağında. Ancak onun çok ötesinde yatırımcıl­arın doğrudan işine yarayacak pek çok bilgi ve analiz ile dolu. Murat Sağman, “Borsa ile ilgilenen, hisse senetlerin­e yatırım yapan veya yapmayı düşünen herkese kılavuz olacak bir kitap” hazırlamış. Doğrusu, “keşke otuz yıl önce bu işlere girdiğimde böyle bir kitap okusaydım” düşüncesin­in rehberliği­nde böyle bir kılavuz kitap yazmak için elinden geleni yapmış. Bence hakkını da vermiş. Eline, aklına sağlık! Eminim Borsada Oynanmaz’ı yenileri takip edecek...

Murat Sağman, “Borsa ile ilgilenen, hisse senetlerin­e yatırım yapan veya yapmayı düşünen herkese kılavuz olacak bir kitap” hazırlamış.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye