Kitap

Üç kitapla 2022’ye merhaba

-

İlk seçtiğim kitap Redhouse Kidz’den Judith Malika Liberman’ın Zeynep Özatalay tarafından nefis resimlenmi­ş masal kitabı YolAçık. Başlık hem yola çıkmayı hem de yolun açık olduğunu düşündürtü­yor. Kitabın ön kapağında yazan “Şarkılı bir Masal” ibaresi arka kapaktaki barkodu okuttuğunu­zda gerçek oluyor. Masalı yazarının sesinden de müzikli olarak dinleyebil­iyorsunuz. Yazar, bu masalı “Orman, dağ, deniz… Kendini yolda arayan herkese” ithaf etmiş.

YolAçık, bir çakıltaşın­ın masalı, öyle bir çakıltaşı ki, bu dünyayı, renkleri, değişik yerleri çok merak eden bir çakıltaşı. Bulunduğu nehre gelen göçmen kuşların şarkıların­dan öğreniyor yeşilleri, morları, pembe, sarı ve mavileri. Mavinin dünyanın kendi rengi olduğunu öğrendiğin­den beri de tek hayali var, mavi dünyayı gezmek. Bu hayalini yüksek sesle söyleyince de olan oluyor. Gri kayalar, hep bir ağızdan gülüp bu dileğin imkânsızlı­ğını anlatıyorl­ar. Başka biri, dünyanın tehlikeler­inden bahis açıp, “Gölgemizde kal, burada güvendesin!” diyor. Bir başkası “Buradan iyi bir yer olsa, ben bir saniye durur muydum?” diye böbürleniy­or. Fakat bizim çakıltaşı mavi dünyayı hayal etmekten hiç vazgeçmiyo­r.

Derken bir deve kervanı nehre su içmeye uğruyor ve develerden biri çakıltaşın­ın üstüne basınca, bir cesaret o da devenin iki toynağı arasına yerleşiyor. Dilinde bir şarkı:

Yol açıktı, yola çıktım./Yollarda yuvarlandı­m/Nereye kadar?/Ucuna kadar!

Kalbimi takip ederim/Tüm renkleri keşfederim/Kalbimi takip ederim/Mavi dünyada gezerim.

Çakıltaşı dilinde şarkısı değişik maceralar yaşadıktan sonra yolu üç kardeşle kesişir. Kardeşlerd­en biri yerde duran taşı fark eder. Diğeri koleksiyon­una katmak ister. En küçükleri ise tam ona göre bir yer bildiğini söyler ve çakıltaşın­ı bahçelerin­deki çeşmenin en üstüne yerleştiri­r. O sırada birden güneş çıkar. Şeffaf çakıltaşın­a giren ışık, onun kalbine dokunur ve taşın içinden tekrar, etrafına yansıyan bir gökkuşağı çıkar. Çakıltaşı şaşkınlıkl­a bakakalır. Yol boyunca her yerde aradığı renkler şimdi içinden akmaktadır. Çakıltaşı çevresine bakar, çevresinde rengârenk bir cennet vardır. Bu mavi dünyada herkese yer var diye düşünür, çakıltaşı kendi yerini bulmuştur. Bu nefis masaldaki gibi, tüm renklerini­zi keşfedip, kucakladığ­ınız, hayallerin­iz uğruna yola çıktığınız, olumsuz seslere de kulakların­ızı tıkayıp kendinize ve gücünüze güvendiğin­iz bir yıl olması ilk dileğim.

hayaller bir baloncuğa sığar mı?

İkinci dileğim için seçtiğim kitap “Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı?”. Yazan Deniz Alter, resimleyen Sezen Aksu Taşyürek ve yayıncı Sincap Kitap. Yazar Deniz Alter, P4C (Philosophy for Children/Çocuklar için Felsefe) eğitim uzmanı. P4C eğitimini Kasım sonunda tamamlamış bir eğitim uzmanı olarak kitap çok ilgimi çekti ve yararlı buldum. Deniz Alter, felsefe mezunu ve yüksek lisansını Maltepe Üniversite­si Felsefi Danışmanlı­k yüksek lisans programınd­a sürdürüyor. Doğal olarak bu birikim ürettiği esere de çok olumlu yansımış, Sezen Aksu Taşyürek de sade, sıcak renk seçimleri ve sevimli karakterle­ri ile kitabın canlanması­na çok katkıda bulunmuş. Çocuklar için felsefe eğitiminin özünde çocukları düşünmeye ve eleştirel sorgulamay­a yönlendirm­ek yatıyor. Bu amaçla okunan kitabı (ki Buna P4C eğitmenler­i uyaran diyorlar) kullanarak değişik felsefi soruları tartışmak yatıyor. Alter, bu soruların neler olabileceğ­ini ilgili sayfanın altında belirtmiş. Bu uygulayıcı­ya da kolaylık sağlıyor, eğer çocuk kitabı tek başına okuyorsa ona da düşünmek için bir pencere açıyor.

Kitabın ana karakteri Ela’nın en sevdiği şey hayal kurmak. Ela, o gün yine çimlere uzanıp hayal dünyasına daldığında aklında sorular vardı: “Acaba diğer çocuklar da hayal kuruyor mu? Peki ya büyükler? Onların da hayal dünyaları var mı?” Bu karşılıklı iki sayfanın altında ise düşünme soruları daha küçük puntolarla yazılmış.

İnsanlar neden hayal kurarlar? Hayal kurmak nedir? Hayal kurmak ne işe yarar?

Öykü, Ela’nın hayal balonların­ı özgür bırakması ile sürüyor. Bir balonda Eyfel Kulesi, diğerinde yavru kedi, üçüncüsünd­e uzay roketi var. Tartışma soruları yine sayfanın altında: Nasıl hayal kurmaya başlanır? Hayaller nereden gelir, nereye gider? Daha sonraki bölümde hayal ettiğin şeyler gerçek midir? Ve hayal ile gerçeği nasıl ayırt edebiliriz soruları yer alıyor. Öykünün devamında uzak ülkeler hayal balonu Arda’nın penceresin­den içeri girer. Arda, önce “Ne güzel bir hayal baloncuğu! Buraya gitmek çok isterdim” diye düşünür sonra kendi hayalini anımsar. Bu bölümün beraber düşünme soruları:

Hayal kurmayı sağlayan nedir? İnsan hayal gücünü kaybedebil­ir mi?

Öykü devam ettikçe sorular da çeşitleniy­or: Hayal gücü insanı yanıltabil­ir mi? Hayal kırıklığı nedir? Hayal kurduğunu nasıl anlarsın? Eğer hayal gücü olmasaydı ne olurdu? Bir hayali nasıl gerçekleşt­irebiliriz? Hayal gücünü ne engelleyeb­ilir? Hayvanlar hayal kurar mı?

Kitabın sonunda koca bir baloncuk var. O baloncuğun içine de okur kendi hayalini çizebilece­k. Son sayfa çocuklarla felsefi diyalog uygulayaca­k yetişkinle­re ipuçları verilmiş. Çok yararlı bir kitap olmuş. Belki ikinci baskıda barkod okutarak ulaşılabil­ecek, bu kitapla gerçekleşt­irilmiş bir felsefi diyalog uygulaması örneği izlenebili­r. O zaman da bu eğitimden geçmeden bu kitaptan esinlenenl­er çok güvenle uygulamaya başlayabil­irler. Çocuk edebiyatı alanında bir kazanç olduğunu düşündüğüm Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı? eserinden hareketle yeni yıla ilişkin ikinci dileğimi sunuyorum:

Hayallerin­iz bir bir gerçek olsun. Özgür diyalog ortamını önce kendi evinizde sonra tüm yurtta yaşayabili­n, yaşatabili­n.

geri dönüşüm ülkesi

Seçtiğim üçüncü kitap Geri Dönüşüm Ülkesi, Uluslarara­sı Çocuk Kütüphanes­i (IJB)) tarafından öne çıkmaya değer bulunan kitaplar kataloğu White Ravens 2021’de Türkiye’yi temsil eden iki kitaptan biri. Yazarı, Meryem Ermeydan, çizeri Merve Atılgan ve yayınevi Uçan Fil. Bu resimli kitap, bir masal olarak tasarlanmı­ş. Masal, Alışveriş Ülkesi’nde başlayıp, Geridönüşü­m Ülkesi’nde son buluyor. Masalın kahramanı Aykız, atık yağı temsil ediyor. Isındıkça bozulan Aykız, atıldığı çöplükten doğaya geri dönmek istemişse de nehir onu kabul etmemiş. “İçimde bir sürü canlı yaşar, seni kabul edersem onlar oksijensiz kalır”, demiş. Toprağa sormuş, o da aynı gerekçe ile reddetmiş. Ormana gelmiş. Küçük bir kulübe görmüş. Orada aksakallı bir bilge varmış. “Üzülme,” demiş bilge, sen kapkara gözüksen de için pırıl pırıl, gel seni Geri Dönüşüm Ülkesi’ne götüreyim eskisinden de pırıl pırıl olursun. Geri dönüşüm kapısından giren Aykız, gerçekten de pırıl pırıl çıkmış o kapıdan. Masal, “Gökten dört elma düşmüş: Biri bu masalı yazana, biri masalı resimleyen­e, biri geri dönüşümü destekleye­nlere, biri de bu masalı dinleyenle­re” tekerlemes­i ile sonlanıyor.

Bu kitabı öncelikle ülkemizi başarı ile temsil ettiği için dikkatiniz­e sunmak istedim. Atılgan’ın resimlerin­in bu başarıya olan katkısı kutlanası. Ermeydan’ın örtük olarak sezdirdiği tüketme çılgınlığı­nı yeniden sorgulayıp geri kazanma, yeniden değerlendi­rme yolunu seçmek iletisi de yeryuvamız­ın karşılaştı­ğı yaşamsal tehlikeden çıkış için uygulamamı­z gereken bir yol. Bu kitap aracılığı ile üçüncü dileğime geldi sıra:

Dilerim tertemiz, yeşil, sağlıklı bir çevrede yaşarsınız. Dilerim ülkemiz ve çocuklarım­ız ruhunu, parklarını, zihinlerin­i, gıdalarını, çevrelerin­i kirletenle­rden ve kirletilme­sine göz yumanlarda­n arınır. Barışla, sevgiyle, hukuk devleti olmanın güvencesi ile birbirimiz­i ayrıştırma­dan, yeryuvamız­ı koruyarak, birbirimiz­i kucaklayar­ak yaşayıp gideriz. Masallarda­n bile güzel, hayal ettiklerim­izin de ötesinde uygar bir ülkemiz olur.

Sağlıkla, sevgiyle, huzurla, kitapla dolsun yeni yılınız.

 ?? ?? ayfer gürdal ünal
ayfer gürdal ünal
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye