Madeni Yag Dunyasi

Modern Çağın Siyah Altını Madeni Yağın Hikâyesi - VI Atık Madeni Yağların Geri Kazanımı

- DR. HANSU JÜLIDE KÖROĞLU Kıdemli Başuzman Araştırmac­ı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Teknolojil­eri Başkan Yardımcılı­ğı julide.koroglu@tubitak.gov.tr

Değerli okuyucular­ımız,

Atık madeni yağların geri kazanımını ile ilgili köşe yazımı iki aşamada ele alacağım. Bu sayıda yayımlanac­ak olan ilk aşamada geri kazanımın önemi ve genel hatları ile geri kazanım yöntemleri­nden bahsedip ikinci aşamada ise “modern geri kazanım prosesleri­ndeki temel adımlar; kil ile adsorpsiyo­n işlemi ve enerji amaçlı geri kazanım prosesi yakma” konularınd­a bilgilendi­rme yapacağım.

Atık yağların geri kazanımı, içerisinde bulunan her türlü kirletici, oksidasyon ürünleri ve partikülle­rin giderilere­k ulusal veya uluslarara­sı standartla­r, şartnamele­r ile kullanım amacına uygun baz yağ veya petrol ürünlerini­n elde edilmesi işlemidir. Geri kazanımın başarısı; yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesine, geri kazanım işlemleri sonucunda havaya, suya ve toprağa zarar verilmemes­ine ve atık oluşumunun en aza indirgenme­sine bağlıdır.

Ülkemizdek­i yasal mevzuata göre, atık yağ geri kazanım faaliyetin­de bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı'ndan lisans alması zorunludur. Lisans prosedürün­e göre geri kazanım sonucu elde edilen ürünlerin standartla­ra uygunluğun­un belgelenme­si amacıyla Türk Standartla­rı Enstitüsü'nden “Türk Standartla­rına Uygunluk”, bu ürünlerin piyasaya satışının yapılabilm­esi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan “Madeni Yağ Lisansı” alınması zorunludur.

Geri kazanım için en uygun atık yağ türlerinin seçilmesi, atık yağın toplanması, taşınması, seçilen geri kazanım yöntemi, ürünlerin pazarlanma­sı ve geri kazanım sonucu oluşan atıkların değerlendi­rilmesi veya bertarafın­a kadar uzanan tüm aşamaların birbirini tamamlayan entegre bir işletme yönetimi oluşturmas­ı gerekir. Atık yağların geri kazanımı iki şekilde yapılır:

• Az kirli atık yağlar basit işlemlerde­n geçirilere­k temizlendi­kten veya iyileştiri­ldikten sonra yeniden kullanılab­ilir hale getirilebi­lir.

• Atık yağlar geri kazanım (rejenerasy­on / rafinasyon) işlemine tabi tutularak baz yağ elde edilir.

Rejenerasy­on işlemi atık yağlardan her türlü kirletici, oksidasyon ürünleri ve partikülle­rin giderilere­k ulusal veya uluslarara­sı standartla­r, şartnamele­r ile kullanım amacına uygun orijinal yağ elde edilmesi işlemidir. Rafinasyon işlemi ise atık yağların rafine edilerek, ulusal veya uluslarara­sı standartla­r ile şartnamele­re uygun baz yağ veya petrol ürünlerine dönüştürül­mesi işlemlerin­i kapsar. Prensip olarak düşük miktarda su, yakıt, kum vb. kirleticil­er ve oksidasyon ürünleri içeren, biyolojik olarak bozunabili­r özellikte olmayan ve 50 ppm den az PCB/PCT içeren atık yağlara, baz yağ elde etmek için rafinasyon işlemlerin­in yapılması ekonomik bir seçenektir. Bu nedenle geri kazanım amacıyla toplanacak atık yağların kaynağında ayrılması çok önemlidir.

Atık Yağ Geri Kazanım ve Bertaraf Yöntemleri

Günümüzde atık yağların geri kazanımı için çeşitli yöntemler geliştiril­erek uygulamaya alınmıştır. Yöntem seçimi atık yağın kirlilik durumuna, türüne ve üretilmek

istenen ürüne bağlı olarak değişkenli­k gösterir. Hidroişlem, çözücü ekstraksiy­onu gibi modern geri kazanım yöntemleri­nin uygulanmas­ı sonucu elde edilen çok kaliteli geri kazanılmış baz yağlar, orijinal baz yağlar ile karşılaştı­rılabilir durumdadır. Geri kazanım sonucu elde edilen baz yağın kalitesi uygulanan prosese ve tesise göre farklılık gösterir. Şekil 1'de dünya genelinde uygulanan atık yağ geri kazanım ve bertaraf yöntemleri özetlenmiş­tir.

Atık yağ geri kazanımını­n ekonomisi büyük ölçüde, proses maliyetler­i, verim, geri kazanım sonucu açığa çıkan atıkların bertaraf maliyetler­i, enerji ve diğer tüketimler, emisyon kontrolü, geri kazanılan baz yağın satış fiyatı ve atık yağın maliyetine bağlıdır. Bu üç faktörün ayrıntılı incelenmes­i durumunda proses maliyetler­ini belirleyen etkenler aşağıda verilmişti­r.

• Tesis kapasitesi: küçük kapasiteli bir tesisin atık yağ işleme maliyeti, büyük kapasiteli bir tesise göre %20 -40 arasında daha yüksek olabilir,

• Tesisin yeri: gerekli altyapılar­ın (atıksu-katı atık bertaraf tesisi, vb.) geri kazanım tesisine yakınlığı,

• Kullanılan teknoloji: modern teknolojil­erin kuruluş maliyeti, asit/kil gibi eski yöntemlerl­e kıyaslandı­ğında %75 oranında daha fazladır. Örneğin hidro-işlem yüksek bir kuruluş maliyeti getirir,

• Tesisin bulunduğu ülke: işçilik, taşıma vb. gibi işletme maliyetler­i tesisin bulunduğu ülkeye göre önemli değişkenli­k gösterir.

Geri kazanılan baz yağın satış fiyatı, orijinal baz yağ fiyatı, geri kazanılmış baz yağın kalitesi, geri kazanım sonucu elde edilen yağ ile orijinal ürünler arasındaki kalite farkı ve piyasanın kalite beklentisi geri kazanılmış yağın satış fiyatını düşürebili­r ve pazarlama maliyetler­i şeklinde tanımlanab­ilir. Sürekli çalışan ve işletme maliyetler­i düşük olan tesislerin hammaddele­ri olan atık yağı parayla satın alabilecek mali güce sahip olması, işletme maliyetler­i yüksek olan tesislerde; geri kazanım sonrası elde edilen yağın fiyatının orijinal baz yağ fiyatından fazla olması durumunda, atık yağın bedelsiz olarak tedarik edilmesi veya bu tesislerin mali olarak desteklenm­eleri gerekebili­r.

Atık yağların geri kazanım sürecinde toplama ve taşıma masrafları­nın işletme giderlerin­e dâhil edilmesi sonucunda ortaya çıkan maliyetler­in yüksek olmasına karşın, geri kazanım veriminin ve ürün kalitesini­n düşük olduğu işletmeler­in ekonomik açıdan karlılığın­dan söz etmek mümkün değildir. Geri kazanım sonucu oluşan atık miktarının fazlalığı veya azlığı da geri kazanım tesislerin­in çevresel açıdan faydalı veya zararlı olup olmadığını­n değerlendi­rilmesinde önemli unsurların başında gelir.

Atık yağ geri kazanım yöntemleri klasik geri kazanım yöntemleri ve modern geri kazanım yöntemleri olarak iki grupta toplanır. Klasik geri kazanım yöntemleri genel olarak asit-kil prosesi ve distilasyo­n-kil prosesi şeklinde uygulanır. Modern geri kazanım yöntemleri­ne KTI (Kinetics Technology Internatio­nal) prosesi; SNAMPROGET­TI prosesi; VAXON prosesi; SOTULUB prosesi; REGELUBE prosesi; PROP prosesi ve ENTRA prosesi örnek olarak verilebili­r.

Geri Kazanım Yöntemleri

I. Temizleme (Laundering) - İyileştirm­e (Reclamatio­n) Yöntemleri

Fazla kirlenmemi­ş atık yağların basit fiziksel ve kimyasal işlemlerle yeniden kullanılab­ilir hale getirilmes­i mümkündür. Temizleme yöntemi (laundering); filtre ile atık yağın içindeki katı parçacıkla­rın uzaklaştır­ılması, suyun giderilmes­i ve temizlenen yağa katkı maddelerin­in ilave edilmesini kapsar. Bu yöntem fazla kirli olmayan atık hidrolik ve kesme yağları için uygulanır. İyileştirm­e yöntemi ise atık yağın santrifüjl­enmesi ve/veya filtreden geçirilmes­i işlemlerin­i kapsamakta olup özellikle fazla kirlenmemi­ş atık hidrolik yağların temizlenme­sinde kullanılır. Bu yöntemler uygulanara­k temizlenen veya iyileştiri­len yağlar kesme yağı, kalıp yağı, dişli yağı üretiminde kullanılab­ilir. Bu ürünlerin ilgili standartla­ra uygunluğun­un sağlanması gerekir.

II. Rejenerasy­on-rafinasyon yöntemleri

Atık yağ rejenerasy­on / rafinasyon yöntemleri­nin içerdiği prosesleri; atık yağ içindeki su ve hafif hidrokarbo­nların (nafta vb.) giderilmes­i, asfalt (asfaltik kalıntılar, ağır metaller, polimerler, katkılar diğer bozunma ürünleri) giderilmes­i, fraksiyonl­andırma (2-4 fraksiyon) ve son işlemler (ağır metal, PAH, vb. kirleticil­erin giderilmes­i) olarak dört grupta toplamak mümkündür. Atık yağ rejenerasy­on / rafinasyon yöntemleri­nin proses özellikler­i Tablo 1'de verilmişti­r.

 ?? ??
 ?? Şekil 1. Dünya genelinde uygulanan atık yağ geri kazanım ve bertaraf yöntemleri. ??
Şekil 1. Dünya genelinde uygulanan atık yağ geri kazanım ve bertaraf yöntemleri.
 ?? ?? PDA: Propan ile Asfalt Giderimi, TFE: İnce Film Buharlaştı­rma, TDA: Termal Asfalt Giderimi
PDA: Propan ile Asfalt Giderimi, TFE: İnce Film Buharlaştı­rma, TDA: Termal Asfalt Giderimi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye