Makam Music

Abdülbaki Baykara 1883 - 1935

-

Ancak bu yakılma işlemi sırasında Mevlevilik, özellikle Bahariye Mevlevihan­e’si için ilginç bir olay gerçekleşm­iştir. Ateşe atılan eşyalar arasında Hüseyin Fahrettin Dede’nin günlük olarak tuttuğu bir defter de vardır ve defter bir taşa çarparak sekmiş Yenikapı Mevlevihan­e’si şeyhi Abdülbâki Dede’nin önüne düşmüş, Baki Dede de hatıra düşüncesi ile defteri alıp ceketinin iç cebine koymuştur. Daha sonra bu defter Baki Dede’den oğlu Rüsuhî Baykara’ya, Rüsuhî Bey’den Abdülbâki Gölpınarlı’ya intikal etmiş, Gölpınarlı da kütüphanes­ini Konya Mevlâna Müzesi’ne bağışlamış­tır. Defter şu anda müzenin raflarında 7467 numara ile durmaktadı­r.

However, there is a noteworthy detail in this story. During the process of throwing Hüseyin Fahrettin Dede’s objects into the hole for burning, his diary hit a stone and fell in front of Abdülbâki Dede, the sheikh of Yenikapı Mevlevi Lodge.

Baki Dede took the diary and put into his jacket pocket with the thought that it was a remarkable remembranc­e. He reverted the diary to his son, Rüsuhî Baykara, Rüsuhî Baykara gave it to Abdülbâki Gölpınarlı and finally,

Abdülbâki Gölpınarlı donated the diary to the Mevlana Museum (in Konya). It stands at a shelf of the museum with code number 7467.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye