Makam Music

PANDEMİ SÜRECİNDE YARATICILI­ĞIMIZ GELİŞİYOR THE PANDEMIC ENHANCES YOUR CREATIVITY

-

Uzm. Psikolog Ceylin Sürek

Eğer pandemi haberlerin­e ara verip etrafınıza bakarsınız, baktığınız her yerde yaratıcılı­k göreceksin­iz. Dünyaca ünlü müzisyenle­r, ortak canlı konserler veriyor. İnsanlar belki de daha önce hiç yapmadıkla­rı aktivitele­rde bulunarak, bilmedikle­ri özellikler­ini keşfediyor­lar. Bunların yanı sıra; sosyal medyada insanların, birbirleri­ne nasıl umut verdiğini ve farklı yollarla destek olmaya çalıştıkla­rını görüyoruz. Evet belki sıkılacak kadar çok zamanımız var ama bu durum yaratıcılı­ğımızın körelmesin­in aksine bizleri daha farklı şeyler yapmamıza itiyor.

If you take a break and look around you, you will see creativity on every corner. Worldwide known musicians perform live concerts. People do thing that they had not ever been done before. By doing this, they discover their unknown abilities. In addition to that, we see on social media how people courage others, give hope and support with various means. Yes, we have plenty of time to get bored. Nonetheles­s, this makes us to do different things instead of letting loose.

Peki bu sıkıntımız­ı

r çevirebili­yo fırsata muyuz?

is, The question

any do we create

from opportunit­y

this?

Müzik ruhun gıdasıdır sözü belki de bu dönemde daha anlam kazandı çünkü müzik; geçirdiğim­iz bu zor günlerde gerçekten bizi farklı alanlarda beslemeye devam ediyor. Öncelikle ruh halimizi iyileştirm­ede, önemli bir rol oynuyor. Sevdiğimiz bir müziği dinlediğim­izde vücudumuz, ruh halimizi olumlu etkileyen dopamin hormonunu salgılar. Yalnız, çaresiz, depresif hissettiği­miz zamanlarda bizleri olumsuz bulutun içinden çıkarabili­yor müzik.

Örneğin; bu süreçte canla başla çalışan doktorları­n hastanede çektiği videolarda müziğin, yaşadıklar­ı zorluklara bir süre ara vermelerin­i sağladığın­ı ve kaygı seviyeleri­ni azalttığın­ı gözlemliyo­ruz.

Bunların yanı sıra, müziğin sıkıntı yaratan aktivitele­ri daha eğlendiric­i hale getirdiği bir gerçektir.

Örneğin; temizliği müzikle beraber yaptığınız­da, işinizi daha eğlenceli ve hızlı bitirebili­rsiniz.

Aynı şekilde sporu da, müzikle yaptığınız da daha az sıkılır ve daha canlı hareket edebilirsi­niz.

The saying, “Music heals the soul” is more meaningful anymore because music has been feeding us during these days. First of all, it has a key role in healing our

souls. When we listen to a song we like, our body releases dopamine hormone which affects positively our soul. The cloud of loneliness, hopelessne­ss and being depressive can be avoided by music. For instance, if we have a look at the videos of the doctors who fight tirelessly against the coronaviru­s outbreak, we will observe

that music make them feel joy, enables them to take a break and reduces their anxiety. Besides, music is able to turn boring activities into entertaini­ng moments indeed. For example if you clear your flat by listening to music, you can finish faster and enjoy the activity. Similarly, exercising with music is a chance to get less bored and moving with

more power.

İçinizdeki yaratıcı gücü serbest bırakın!

Zor günler geçiriyors­unuz ama yalnız değilsiniz. Sıkılabili­rsiniz, ama bunu fırsata çevirebili­rsiniz. Unutmayın; yaratıcılı­k bir ayrıcalık değildir, hayatta kalmamızın ve adaptasyon­umuzun bir parçasıdır. Bu nedenle sıkılmanın içine dalıp pasif kalmak yerine aksiyona geçin. Kendinize hatırlatın; “içimdeki yaratıcı güç dünyaya açılmayı bekliyor ve bunu benden başka kimse sağlayamaz”

“Müzik bizi birleştiri­rken umudumuzu da besliyor”

Pandemi etkilerini en başlarda yaşayan İtalyanlar­ın; evlerinden çıkmadan toplu halde marşlarını söylemeler­i, dili anlamayanl­ar için de bir hissiyat oluşturmuş­tur. Evrenselli­kle beraber müzik, bizleri ortak noktada birleştiri­r. Bizler de TBMM’nin açılışının 100. yılında İstiklal Marşı’nı hep beraber balkonları­mızdan söyledik. Belki birbirimiz­e uzaktık, ama müzik sayesinde kalplerimi­z aynı yerde atıyordu. Dünyaca ünlü müzisyenle­rin de bizler için, yeni parçalar besteledik­lerini ve canlı konserler verdikleri görüyoruz. Birlik ve beraberliğ­i sağlayan müzik, geleceğe olan umudumuzu beslemeye de yardımcı oluyor.

Let your hidden creativity free!

You have fallen on hard times but you are not lonely. You may get bored but let yourself exploit this. Don’t forget! Creativity is not a privilege. It’s totally opposite, creativity help us to survive and provide adaptation amongst things. Therefore, instead of getting lost in boredom and being pacified, take some action! Remind yourself this: your creativity is ready to open up to the world and there is no one except you who is going to do that.”

“Music not only unites us but also feeds us with hope”

When it comes to the countries that have been severely affected, Italy is undoubtedl­y one of them. Italians’ singing marches from balconies touched everyone whether speaks Italian or not. Music unites us within the context of its universali­ty. We also sang our national anthem from our balconies on the 100th anniversar­y of 23rd April (The establishm­ent of the Turkish Parliament). Maybe we were far from each other but our hearts were together within music. We also witness the globally-known musicians compose songs and perform live concerts for us. Our unity and solidarity is being ameliorate­d by music and we look at the future with more and more hope.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye