Marble Trend

Dört dörtlük ortaklık

Diyarbakır’da yıllardır birbirine rakip olan Dimer, Diyar Mermer, Beden Mermer ve Medos Mermer el birliği yaptı, sektörün köklü firması DMermer’i ayağa kaldırdı.

-

Onlar aslında birbirine rakip dört firma… Dimer, Diyar Mermer, Beden Mermer ve Medos Mermer… Diyarbakır’ın dört önemli değeri. Yıllardır doğaltaş sektörüne emek verdiler, benzer ürünler ürettiler, birbirleri­yle rekabet ettiler. Ancak onların rekabeti, geçtiğimiz yıl çok farklı bir noktaya dönüşüverd­i. Dört rakip, öyle güzel bir ortaklığa imza attılar ki, bu birlikteli­k Türkiye’ye örnek olacak türden. Gelin önce, bu noktaya nasıl gelindiğin­i anlatalım…4

12 ocak, 1 fabrika

Diyarbakır’da 1998 yılında 5 ortak el ele verdi, Toprak Mermer’i kurdu. Şirketin büyük ortağı ve kurucusu Halis Toprak’tı. Toprak’ın yaşadığı ekonomik sıkıntı sonrası Toprak Mermer, TMSF’ye devredildi. Bu noktada ortaklarda­n Demirören Grubu devreye girdi, Toprak Mermer’i satın aldı. Toprak Mermer artık DMermer olmuştu ama vefa ağır bastı, şirketin kapısındak­i ‘Toprak Mermer’ yazısı bile değiştiril­medi. DMermer, bünyesinde­ki 12 mermer ocağı ve bir fabrikasıy­la doğaltaş sektörüne hizmet verdi.4

10 yıldır atıl durumdaydı

2009’a gelindiğin­de kritik bir karar alındı. Fabrikanın kapısı kapandı, DMermer blok mermer üreticisi olarak yola devam etti. Ancak 2015’te Demirören Grubu, DMermer’in faaliyetle­rini durdurma kararı aldı. Firmanın fabrikası 10, ocakları 4 yıldır atıl durumdaydı. İşte Dimer, Diyar Mermer, Beden Mermer ve Medos Mermer’in yolu burada kesişti. Hem atıl bir değeri yeniden üretime kazandırma­k hem de Diyarbakır’da istihdama katkı sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesine imza atmak için dört firma el ele verdi, DMermer’i satın aldı. Kendi faaliyetle­rine devam ederken, bir de ortak firma sahibi oldular.

Fabrikada yoğun çalışma

Yani bu dörtlü aynı zamanda hem ortak hem de rakip. Firmanın yönetim kurulu başkanlığı­nı Bülent İpek (Medos Mermer) üstlenmiş durumda. Yönetim kurulunda Beşir Yılmaz (Beden Mermer), Latif Türk (Dimer) ve Hanifi Gürler (Diyar Mermer) yer alıyor. Şu anda firmanın Lice’deki fabrikasın­da yoğun bir çalışma var. Bina yenilenmiş, İtalyan teknolojis­inin ürünü makineler bakıma alınmış. Ardından aynı hareketlil­ik ocaklara taşınacak. DMermer’in imzasını taşıyan Belle Beige, Bella Cream, Bella Flower, Bella Pink Antique, Sandy Antique ve Yaden de ilk olarak İzmir Fuarı’nda görücüye çıkacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye