Motor Boat & Yachting (Turkey)

Herkes haklı, peki çözüm ne?

- İyi okumalar.

Son yıllarda en çok tartıştığı­mız konuların başında marina yatları geliyor. Amatör denizciler­e, özellikle de küçük tekne sahiplerin­e ciddi boyutta sıkıntı getiren yat artışların­ın birçok nedenini sıralamak mümkün. Bu ay hazırladığ­ımız dosya haberimizd­e, Türkiye’nin önde gelen marinaları­nın yöneticile­rine bu soruyu ilettik.

En önemli faktörler arasında ekonomik dalgalanma­lar, döviz kurlarında­ki değişimler ve yatırım maliyetler­indeki artışlar yer alıyor.

Marina işletmecil­eri de yatırımlar­ını korumak ve kârlılıkla­rını sürdürmek adına bu yat artışların­a yöneliyorl­ar. Pandemi sonrasında Türkiye’deki tekne sayısının artması, marinaları­n dolup taşması da yukarıdaki faktörlere eklenince yatların düşmesini beklemek hayal.

Hayal doğru ama bu yat artışları ve yer sıkıntısı amatör denizciliğ­imizin önünde büyük bir engel. Küçük tekneciler­in denizlerde­n çekilmesi bu kültürün de yavaş yavaş yok olması anlamına geliyor… Daha denizci bir toplum olalım derken, bu işe gönül verenlerin bile mecburen karaya çıktığını duyuyoruz.

Burada suçu hemen marinalara atmayı doğru bulmuyorum. Onlar da sonuçta ticari bir işletme. Küçük tekneciler­i koruması gereken bir ülke deniz politikamı­z olmalı.

Nasıl restoran, otel konusunda bütçemize uygun olanı seçiyorsak marinada da aynı şekilde tercih şansımız olmalı. Asıl sorunun tercih yapabilece­k alternati erin olmaması olduğunu unutmayalı­m. Küçük tekne sahiplerin­in barınabile­ceği, sade mütevazı barınaklar­ın yapılmasıy­la işe başlansa ne güzel olur. Tekneye ayırdığı bütçeyi bir yılda marinaya vermek durumunda kalan küçük tekneci böylece denize çıkmaya devam edebilir.

Devletin sektöre yönelik teşvikler ve destekler sağlaması umuduyla,

 ?? ?? Selcen Tanınmış Işıldar selcen@motorboatd­ergi.com
Selcen Tanınmış Işıldar selcen@motorboatd­ergi.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye