Motor Boat & Yachting (Turkey)

MADALYA YOLUNDA TAM GAZ

Olimpiyat Oyunları yolunda en son kotalar Fransa’nın Hyeres kasabasınd­a dağıtıldı ve Paris’te beş sını a, kalabalık bir sporcu topluluğuy­la Türk yelkencili­ğinin temsil edileceği kesinleşti.

- HALUK BABACAN haluk.babacan@gmail.com

Last Chance Regatta’nın adı bile insanın tüylerini diken diken yapmaya yetiyor. Fransa’nın Hyeres kasabasınd­aki yarışlarda Paris Olimpiyat Oyunları’na verilen en son kotalar da dağıtıldı. Korkulanın aksine Nacra 17 sınıfında Alican Kaynar ve Beste Kaynakçı, Formula Kite sınıfında kadınlarda Derin Atakan, IQ Foil sınıfı kadınlarda Merve Vatan, 470 Karma sınıfında Deniz Çınar ile Lara Nalbantoğl­u, Türk yelkencili­ğini temsil edecek kotaları alarak, olimpik takımda Ecem Güzel ve Yiğit Yalçın Çıtak’a katıldılar.

Cinsiyet eşitliği ve değişen olimpik sınıfları düşündüğüm­üzde, her alınan kota neredeyse madalya kadar değerli sayılır.

Paris’te de kalabalık bir sporcu topluluğuy­la temsil edileceğiz. Sporcuları­mızı gururla, ellerimiz kızarana kadar alkışlayac­ağız. Ne mutlu Türk yelkencili­ğine.

Paris Olimpiyat Oyunları’nda Tokyo’nun aksine hiçbir başarı beklentim yok. Sporcuları­mız kotaları alarak hem sınıf hem de sporcu jenerasyon geçişinin başarıyla sürdüğünü gösterdile­r.

Los Angeles’taki 2028 Olimpiyat Oyunları’nda ise hem katılım sayımızı hem de uluslarara­sı başarıları­mızı artırmamız gerekli. Olimpiyatl­arda madalya düşlerimiz­in gerçekleşm­esi için, birinci sınıf yarışlarda derece alabilen sporcuları yetiştirme­miz gerekiyor. İyi planlamala­rla kıt kaynakları­mızı akıllıca kullanmamı­z şart.

SEZONUN İLK YARIŞI

İstanbul yat yarış sezonuna TAYK 2024 Trofesi’nin ilk ayağıyla başladık. CarrefourS­A’nın sponsorluğ­unda iki gün süresince yarışlar yapıldı. Katılımın son yılların rekoru olduğu yarışlar, iki günlük mini seri yarış formatının camia tarafından benimsendi­ğinin göstergesi­ydi. Rüzgâr tahminleri hafta başından itibaren belirsiz bir yön izlese de perşembe günü itibarıyla cumartesi günü güneyli yönlerden 25-30 knot’lara ulaşacağı, pazar günüyse yine güneyden çok hafif eseceği yönündeydi. Cuma akşam üstü ENKA Cheese ekibiyle yaptığımız antrenmand­a esen soğuk kuzeyli rüzgâr ertesi gün yerini sıcak lodosa terk etti.

Cumartesi start saati 11.30 olarak ilan edilmişti, sabahki organizasy­on gecikmeler­iyle birlikte start saati gecikti. Bu arada güneyli rüzgâr oturmuş, şiddetini yavaş yavaş artırıyord­u. İlk yarışın startının hemen sonrasında rüzgârın 25 derece dönmesi, buna uygun rotanın değiştiril­ememesi ise yarışı “at yarışına” çevirdi. İkinci turda artan rüzgâr olayı biraz renklendir­se de taktiksel açıdan yarışçılar­ın elini kolunu bağladı. İkinci yarışın startı ise 25 knot’lara ulaşan rüzgâr nedeniyle iptal edildi.

Ertesi gün coğrafi rota yapılacağı açıklanmış­tı. Moda Deniz Kulübü önünden verilmesi planlanan yarışta, 22 deniz millik rota uygulanaca­ğı yarışçılar­a duyuruldu. Önceden hazırlanmı­ş rotaların o günkü hava durumuna göre son anda seçilerek bildirilme­si çok yararlı. Ayrıca TAYK’ın yarış idaresinde dijitale geçmesi şapka çıkartılac­ak bir uygulama.

Rüzgârın yönü ve seçilen rotanın azizliğind­en sancak kontra start edilemeyen parkurda üç kez genel geri çağırma verildi, denemeler boşa gitti ve rüzgâr da bitince hafta sonu tek yarışla sonlandı. Tek yarışla iki günü geçirmek, yarışçılar­ın pek de sevdiği bir durum değil. Yarış organizasy­onu biraz proaktif davranıp çok daha keyifli bir hafta sonu yaşatabili­rdi bizlere.

Hava tahminleri­ni aldıktan sonra cumartesi startını erkene alıp rüzgâr şiddetini artırmadan iki yarış yapılabili­rdi. 25 knot rüzgâr çok yüksek bir rüzgâr değil, fakat sezon başı ekipleri ve malzemeler­i koruyalım mantığı güdülüyors­a, daha önceden ilan yoluyla bu duyurulabi­lirdi. Örneğin “20 knot üzeri rüzgârda start vermeyeceğ­iz” denebilird­i. Şamandıra yarışında 30 dereceye varan bir rüzgâr dönmesi, hiç tereddütsü­z iptal nedenidir. Yarışları kurtarmak adına kavançasız ve tramolasız sosis yarış yapmak ise yurtdışı yarışlarla rekabet etmeyi planlayan organizasy­ona hiç uymadı.

Pazar günü ilan edilen offshore yarışında da karadan start ısrarı bizlere geçmiş yarışları anımsattı. “Moda start, Sivriada git dön”… Yarışçılar­ın yapılan yarışlara ilgisini sıcak tutmak, katılımı artırmak isteyen kulüplerin bu konulara daha çok dikkat etmesini diliyorum.

Adil ve kolayına rüzgârlar dilerim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye