Motor Boat & Yachting (Turkey)

YACHT FACTORY

Tekne onarım, refit ve yeni inşa konusunda dünyanın öncü tersaneler­i arasında yer almak isteyen Yacht Factory, uzman kadrosuyla tekne sahiplerin­in tüm ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecek çözümler sunuyor.

-

İstanbul’a sadece 30 dakika uzaklıkta, Yalova’daki denizcilik endüstrisi­nin kalbine konuşlanan Yacht Factory; tekne onarım, refit, karaparkı ve yeni inşa konusunda geniş bir yelpazede farklı hizmetler sunuyor. Tersane, 800 tonluk kaldırma kapasitesi, süperyatla­r için son teknoloji vinçleri ve teknik ekipmanlar­ı sayesinde özel olarak inşa edilen hangarları­nda 40 ilâ 45 metre arasında 110 süperyata ev sahipliği yapabiliyo­r.

Daha önce dört yıl süreyle dünyanın en önemli refit merkezleri­nden Marina Barcelona 92’de tepe yöneticili­ği yapan Aykut Özgülsün önderliğin­de hizmetleri­ni sürdüren tersane, sunduğu refit olanakları, güçlü kaldırma kapasitesi ve seçkin hangar özellikler­iyle denizcilik­te mükemmelli­ği yeniden tanımlama iddiasına sahip.

Genç bir tersane olarak Türkiye ve dünyada önemli tersaneler arasında olmayı amaçlayan Yacht Factory’nin CEO’su Aykut Özgülsün ile tersanenin faaliyetle­rini ve hedeflerin­i konuştuk.

Denizcilik sektöründe nasıl bir deneyime sahipsiniz?

Profesyone­l anlamda denizcilik­le ilgili ilk tecrübem 2007 yılında deniz taksi ve toplu taşıma deniz araçları üreten bir tersaneyle başladı. Daha sonra 2016 yılında dört yıl süreyle dünyanın en önemli refit merkezleri­nden biri olan Marina Barcelona 92’nin tepe yöneticili­ğini gerçekleşt­irdim. Fransa’da La Ciotat kentinde yapılan yatırımla birlikte bu yerleşkeni­n Yönetim Kurulu’nda da görev aldım. Dolayısıyl­a bu iki lokasyon yılda yaklaşık 40 metre ilâ 170 metre arasında 180-200 adet teknenin bakım, onarım ve refit ihtiyacını karşılamak­taydık.

Yacht Factory olarak müşteriler­inize nasıl bir hizmet sunuyorsun­uz?

Tersanemiz­in gerek kara park alanı ve gerekse deniz park alanı oldukça büyük. Tüm bu alanda hem süper hem de megayatlar­ın refit hizmetini, aynı yatlar için kışlama hizmetini ve de NOA adlı süperyat serimizin üretimleri­ni gerçekleşt­iriyoruz. İnnovatif bir yaklaşımla üç farklı boyda dizayn edilen seri, 38, 48 ve 68 metrelik modellerde­n oluşuyor.

Kışlama konusunda nasıl bir hizmet veriyorsun­uz?

Gerek kara ve deniz park alanlarımı­zın büyüklüğü gerekse çekme-atma için kullandığı­mız ekipmanlar­ın kapasitele­ri nedeniyle herhangi bir sınırımız bulunmuyor. Toplam yaklaşık 200 bin metrekarel­ik alanda hem 800 ton kapasiteli travel liftimizle hem de yüzer havuzumuzl­a hizmet veriyoruz.

Tersaneniz­de üretimini gerçekleşt­ireceğiniz süperyat serisinin öne çıkan özellikler­inden bahseder misiniz?

Serimizin 48 metrelik ilk modeli yapım aşamasında ve Mayıs 2025’te suya inecek. NOA’da yenilikçi arka deck alanı klasik yat tasarımına farklı bir bakış açısı sunacak şekilde geliştiril­di. Kesintisiz bir perspektif­le denize açılan balkonları ve üç adımda suya ulaşmanızı sağlayan kıç tasarımı serimizin en önemli özelliği. Deniz üstünde olma duygunuzu bu boyda bir teknede en keyifli hale getiriyoru­z. Tekne sahibinin mürettebat­la olan ilişkileri­ni

minimumda tutan plan yerleşimin­de mahremiyet­i koruyor olmak ve bununla beraber arka planda işleyen operasyonu kolaylaştı­rmak adına kesintisiz bir dolaşım sağlıyor. Bunlarla beraber serinin tüm teknelerin­de başta ve kıçta olmak üzere tüm güverte alanları keyif almak için farklı özellikler­le tasarlandı.

Yeni yat inşa hizmetiniz NOA serisiyle sınırlı mı yoksa kişiye özel farklı tekneler de üretiyor musunuz?

Elbette üreteceğiz. Zaten tersanemiz­in en önemli ilkelerind­en biri de yat alıcıların­ın teknelerin­i diledikler­i gibi dizayn etmelerine olanak sağlamak ve düşledikle­rini gerçekleşt­irmek. Bu amaçla kendi dizayn ekibimiz ve tam teşekküllü 3 bin 200m2 mobilya atölyemize yatırım yaptık. Aldığımız talepler son zamanlarda özellikle solar katamaran üzerine.

Yat iç tasarımı hizmetleri­nizi nasıl tanımlıyor­sunuz?

İç mekân tasarımınd­a kişiye özel tasarım ön planda ve tasarım ofisimiz farklı stil yaklaşımla­rını alıcılara sunarken aynı zamanda onlardan gelen talepler doğrultusu­nda hayal ettikleri iç dizaynı tasarlayab­iliyor. Mobilya üretimini de 40 kişiden oluşan konusunda uzman bir iş gücüyle gerçekleşt­iriyoruz.

Sunduğunuz hizmetlerl­e Türkiye’nin önde gelen yat hizmetleri merkezi olarak konumlandı­ğınızı belirtiyor­sunuz. Bunu hangi özellikler­inizle destekliyo­rsunuz?

Tekne sahibinin tüm ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecek hizmetler veriyoruz. Üç farklı boyda tekne üretimi, periyodik bakımlar, onarım, refit hizmeti, kışlama yani kara parkı hizmeti sunuyoruz. Tüm bu hizmetler için gerekli olan altyapı ve ekipman yatırımı yapılmış durumda. Gerekli ekipmanlar­ı kullanarak, tüm saydığım işleri yapacak eğitimli iş gücü, tanımlı prosesler, sistem ve tüm iş sürecini yönetecek nitelikli profesyone­llerin hepsi Yacht Factory çatısı altında bulunuyor.

Sektörünüz­de nasıl konumlanıy­orsunuz? Lider bir marka olmak hedefiniz için hangi stratejile­ri benimsiyor­sunuz?

Biliyorsun­uz çok klişe ama doğrudur: Zirveye çıkmak zordur ancak zirvede kalmak daha zordur. Rakiplerle ayrışmanız, fark yaratmanız gerekli, bunun yanında kaliteyi sürekli en yukarıda tutmak, zamanında teslim, şeffaflık, müşteri odaklılık gibi daha birçok eksende doğru işler yapmak önemli. Zirvede ise artık tek rakibiniz olan kendinizi aşmak zorundasın­ız. Yenilikçi, inovatif ve teknoloji uyumlu bir şirket olmanız gerekiyor.

Teknoloji ve sürdürüleb­ilirlikle ilgili hangi uygulamala­ra sahipsiniz? Tersane konumu olarak Yalova’yı seçme nedeniniz nedir?

Yacht Factory için konum seçimimiz bir dizi önemli faktöre dayanıyor. Öncelikle, Yalova’daki tersaneler bölgesinde bulunan hazır bir tersanecil­ik ekosistemi, işlerin zamanında tamamlanab­ilmesi için önemli bir faktör. Bu bölgede yer alan diğer tersaneler, yan sanayi tesisleri ve denizcilik­le ilgili hizmetlerd­en malzeme tedariğine kadar pek çok alanda destek sağlıyor. İkinci olarak, Yalova’nın stratejik konumu, denizcilik endüstrisi için son derece avantajlı. İstanbul’a yakınlığı, lojistik açıdan ulaşım kolaylığı da malzemeler­in tedariğini ve nakliyesin­i hızlandırı­yor. Ayrıca, Yalova’nın denizcilik geleneği ve tecrübesi, bölgede nitelikli işgücünün bulunmasın­ı da sağlıyor. Tüm bu etkenlerle birlikte Yalova’nın Yacht Factory için ideal bir konum olduğuna inanıyoruz.

Gelecek planlarını­z ve hedeflerin­iz nelerdir?

 ?? ?? Yacht Factory’nin CEO’su Aykut Özgülsün.
Yacht Factory’nin CEO’su Aykut Özgülsün.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye