Motor Boat & Yachting (Turkey)

EPROPULSIO­N X SERİSİ

- Erkemarine.com

Elektrikli tahrik sistemleri konusunda uzmanlaşan ePropulsio­n, bu kez mevcut modellerin­den çok daha güçlü ve yeni bir dıştan takma makine serisini piyasaya sunuyor. Yeni X serisi X12, X20 ve X40 modellerin­den oluşuyor, rakamlar her modelin ürettiği kW güce referans veriyor ve sırasıyla 20hp, 35hp ve 60hp gücündeler.

Üç model de kompakt ve tam tümleşik bir tasarıma sahip. Böylece, örneğin sürat kontrolünü­n elektronik olması yanında bu motorlar dijital dümen sistemiyle, dümen döndürüldü­ğünde motoru bir tel veya hidrolik bağlantıya gerek olmaksızın yönlendire­n küçük bir elektrik motoruna komutlar gönderiliy­or.

Sistem ayrıca “Konum koruma”, “Rota tutma” ve “360 Hareket” gibi otomatik özellikler­e olanak tanıyor ve daha kompakt montaj yanında gelecek için daha fazlasını vaat ediyor.

Dijital dümen, elektrikli trim ve kaldırma, elektrik kontrol ünitesi (ECU) ve kontrol ekranı tek bir paçada toplanarak montaj kolaylaştı­rılıyor ve teknede yerden tasarruf sağlanıyor. Elektrikli trim gibi fonksiyonl­arın kontrol edildiği oldukça şık bir dokunmatik ekran da sunuluyor. ePropulsio­n yüzde 88,2’lik toplam tahrik sistemi verimiyle endüstri lideri olduğunu belirtiyor ve modellerin geleneksel motorlarda­n yüzde 36 daha hafif olduğunu söylüyor.

Açıkçası tekne üzerinde farklı bir yerde bulunacak ilave akülerin ağırlığını düşünmek zorundasın­ız, fakat geleneksel motorlar da yakıt ve bunu depolamak için tanklara gerek duyuyor. Tüm ürünler IP67 su geçirmezli­kte ve kullanım ömürleri 5 bin saat. Tipik özel teknenin yılda 50 saatlik kullanımıy­la bu herkes için oldukça yeterli olmalı!

Performans ve daima önemli menzil konusunda, ePropulsio­n X40 modelini

20ft V gövdeli alüminyum bir teknede iki kişiyle denemiş. Bir X40 ve her biri 100kg ağırlığınd­a, 10,24kWh kapasitede dört G102-100 aküyle donatılan teknenin toplam ağırlığıys­a 1030kg olmuş. Sakin göl sularında son süratte tekne 20 knot’ın hemen altında bir saat seyir yaparak

22,3 mil menzile ulaşılmış. Yarı güçte 8,3 knot süratle iki saatte 19,1 mil yol alınmış (tekneler genellikle yarı kayışta en düşük verimi sağlar) ve çeyrek güçte çalışma süresi dört saate kadar çıkmış ve 6,7 knot süratte 31,3 mil yol yapılmış. Rezervden bahsedilme­diği için seyirlerde tam deşarja kadar devam edildiğini düşünüyoru­z, bu nedenle hesaplama yapılırken rezerv durumu da katılmalı.

 ?? ?? Son derece modern görünüm ve yüksek teknolojil­i yeni X serisi. (Solda)
Devir ve dümen kontroller­i elektronik dijital sistemler. (Altta)
Akü seviyesi, menzil ve daha fazlası konsoldaki dokunmatik ekranda gösteriliy­or. (En altta)
Son derece modern görünüm ve yüksek teknolojil­i yeni X serisi. (Solda) Devir ve dümen kontroller­i elektronik dijital sistemler. (Altta) Akü seviyesi, menzil ve daha fazlası konsoldaki dokunmatik ekranda gösteriliy­or. (En altta)
 ?? ??
 ?? ?? X20 motor, 35hp’lik benzinli bir motora eşdeğer.
X20 motor, 35hp’lik benzinli bir motora eşdeğer.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye