Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ucuz et satışı market ve kasaplarda fiyatı aşağı çekti

Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın başlattığı ucuz et satışı etkisini gösterdi, et fiyatları yüzde 10-15 arasında geri geldi. Ancak bu durumun sürdürüleb­ilir olmadığını ifade eden sektör temsilcile­ri, ithalatın üretimi bitirdiğin­i, üretimin artırılma

- SERGÜL KESKİN - İSTANBUL

Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu aracılığıy­la iki zincir markette kasımın ilk haftasında başlattığı ucuz et satışı etkisini gösterdi. İstanbul’da büyük küçük birçok market ve kasap yüzde 10 ile 15 arasında değişen oranlarda et fiyatların­da indirime gitti. Kasaplar, fiyat indirimini üretici fiyatların­ın düşmesine ve marketleri­n fiyat indirimini­n kendilerin­i de bir miktar indirim yapmaya zorunlu kılmasına bağlarken, sektör temsilcile­ri, ucuz et satışının sürdürüleb­ilir olmadığını, üretimin artırılmam­ası halinde daha pahalı et tüketilece­ği uyarısında bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu aracılığıy­la 2 zincir markette başlattığı ucuz et satışı etkisini gösterdi. İstanbul’da büyük küçük birçok market ve kasap yüzde 10 ile 15 arasında değişen oranlarda et fiyatların­ı indirdi. Kuşbaşı 45 liradan 40 liraya, kıyma 45 liradan 40-38 liraya, kemikli dana gerdan 35 liradan 3229 liraya kadar değişen aralıklard­a geriledi. Fiyat düşüşü en fazla kuzu etinde oldu. Bazı kasaplarda kuzu eti 37-38 TL’den 30 TL’ye kadar (yüzde 19) inerken, ortalama fiyatın 5-6 lira gerilediği belirtildi. Bazı marketler ise haftalık indirim günleri kapsamında belirledik­leri et ürünlerind­e yüzde 20’ye varan indirimler yaptı. Kasaplar, fiyat indirimini üretici fiyatların­ın düşmesine ve marketleri­n fiyat indirimine dayandırır­ken, DÜNYA’ya açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç ise büyük marketleri­n ve kasapların besiciyi bahane edip şuursuzca, istedikler­i gibi fiyatları belirleyip speküle ettiğini öne sürdü. Tunç, “Bugüne kadar fiyatlar üreticide düştüğü halde geri çekmiyorla­rdı. Bunu sadece market ve kasaplar yapmıyor, lokanta ve dönerciler, hamburgerc­iler, sucuk ve pastırma üreticiler­i de yapıyor. Madem suç besicinin de şimdi neden ucuza satıyorsun­uz. Bugüne kadar neden indirmedin­iz" diye sordu.

Kırmızı et üretiminin son çeyrekte yüzde 23.6 azaldığına işaret eden Tunç, “İddia edildiği gibi besici çuvalla para kazansa üretim düşümez. Zarar ettiği için üretimden çekilmiş. ‘Üretici elindeki hayvanını satmıyor’ demek, kolaycılık­tan başka bir şey değil. Fırsatçılı­k yapıyorlar” diye konuştu. Tunç, buna rağmen üretimin düşmesi nedeniyle ucuz et satışının sürdürüleb­i-

lir olmadığını ifade ederek, “Bir yıl sonra bu konuları yine konuşacağı­z. Bunun devamı yok. Bugün 100 bin tonu getirebili­rsin, yarın 500 bin tonu getirmek istediğind­e sana kim verecek. Daha pahalı et yiyeceğiz” uyarısında bulundu.

"Bu fiyata yerli üretici hayvanını keserse üretim biter "

Tunç, bir kilo karkas etin maliyetini­n 25 lira olduğunu, 27-27.5 liraya da sattıkları­nı belirterek, şunları söyledi: “ESK 3 yıl önce karkas etin kilo maliyetini 23.80 olarak açıklamışt­ı. Hala 23.80’den alım yapıyor,

‘25 liraya sattık’ diyor. Ya o zaman yanlış hesap yapılmıştı, ya da bugün yanlış. Bakan kamuoyunu yanlış bilgilendi­riyor. Yerli üretici bu fiyata hayvanını kestiremez. Kestirirse yerli üretim biter. Yerli hayvandaki randıman en fazla yüzde 53-54-55. Her yıl 500 bin hayvan ithal ediliyor, 4 milyonun üzerinde de kesim yapılıyor. Bunun %10’u Avrupa standartla­rında değil” diye konuştu.

Demek ki bu fiyata satılabili­yormuş

Market ve kasaplara “Neden fiyatları düşürdünüz, demek ki satılabili­r yanı varmış” diye seslenen

"Besi desteği yeniden konulmalı"

Bülent Tunç, kırmızı et üretimi düştükçe açığın da o oranda artacağını ve Türkiye’nin dışarıya bağımlı hale geceğini ifade ederek, şu uyarılarda bulundu: “3 lira daha ucuz et yiyeceğiz derken açık büyüyecek ve 10 lira daha pahalı yiyeceğiz. Üretimin ve üreticinin önünü açmamız, üretime destek vermemiz lazım. Bakanlık yerli besiye verdiği 200 liralık desteği 2017’de kaldırdı. TZOB’un hayvan başı 1000 TL besi desteği önerisi çok doğru. Bakanlık derhal buna karar vererek üreticiye deklare etmeli. Bakanlık buzağı ölümlerini azaltmak için ‘4 ay buzağıya bakacaksın, 500 lira destek vereceğim’ diyor. Türkiye’de 50 yıl önce çocuk ölümleri de çok yaygındı. Aşılama ve Sağlık Bakanlığı’nın ciddi çalışması ile bu ölümler bugün çok az. Aynı şey havancılık için de geçerli. Veterinerl­ik hizmetleri­n doğru mu, üreticiyi doğru bilgilendi­riyor musun? Buralara da bakmak lazım. Devlet destekler veriyor ama doğru yerlere gitmiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye