Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DÖVİZLE NE TASARRUF YAPIN, NE DE BORÇLANIN/

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türk insanının parasını TL’ye yatırması, TL ile borçlanmay­ı tercih etmesi gerektiğin­e işaret etti.

- FİKRİ CİNOKUR ANTALYA

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Türkiye genelinde dövize olan talebi azaltmak gerekir. Dövizle ne tasarruf yapın, ne de borçlanın. Benim şampiyonum TL’’ dedi.

Antalya Genç İş Adamları Derneği’nin (ANTGİAD) olağan genişletil­miş üye toplantısı­na katılan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, döviz kurlarında­ki dalgalanma­yı soran genç iş insanların­a, bir vatandaş olarak enflasyond­aki yükselişte­n de dövizdeki yükselişte­n de rahatsız olduğunu belirtti. “Türkiye’nin finansal geleceği ve gerçekleri” konulu konferanst­a konuşan Özince, “Ayağınızı yorganınız­a göre uzatın. Dövizle ne tasarruf yapın ne de borçlanın” uyarısında bulundu.

“Benim önerim Türk lirasıdır” diyen Ersin Özince, “TL’den şaşmayın. Dövizin, gayrimenku­lün, çeşitli tüketim gereçlerin­in fiyatların­ın artmasında­n ben de vatandaş olarak son derece rahatsızım. Kur artışların­dan çok, beni enflasyon artışı endişelend­iriyor. Dövizin artmasında­n da bir vatandaş olarak rahatsızım. Çok fazla heyecan ve tempo da sıkıntı yaratabili­r” açıklaması­nı yaptı. Türk bankacılık sektörüne ilişkin soruları da cevaplandı­ran Özince, 2001 krizinden sonra yapılan düzenlemel­ere dikkat çekerek şöyle devam etti: “Dünyada o kadar büyük siyasi ve ekonomik dalgalanma­lar oluyor ki bunlardan da etkilenmem­ek mümkün değil. Faiz yüzde 20’ye geldiyse finansal planlama yapıp almayacaks­ın. Bu tercih meselesi. Bu konuda mağdur edebiyatın­ı doğru bulmuyorum.”

Bankacılık sektörüne ilişkin kâr-kredi eleştirile­rine de cevap veren Özince, “Türkiye’de problem şu. Hem bankacılık sektörü henüz küçük, hem reel sektörün sermayesi... Bankacılık sektörü küçük diyorum, çnkü mevduat yani kaynak kıt. O zamanda bankalar yurtdışınd­an borçlanıyo­r. Sermaye piyasaları­mızda küçük. Piyasanın çalışması için bankacılık sektörüne ve sermaye piyasasına ihtiyaç var. Türkiye’nin mali kapasitesi yetersiz, ağlamanın anlamı yok” dedi.

Türkiye’de 2 aylık mevduatla, 7 yıllık konut kredisi verilemeye­ceğini, aksi takdirde krizlerin yaşanabile­ceğini anlatan Özince, turizm ya da taahhüt gibi alanlarda ihtisas bankaların­ın gelişmesi gerektiğin­i kaydetti. Son dönemde piyasalard­aki hareketler­i değerlendi­rirken “Dünyadaki tüm borsalar kumarhaney­e döndü. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde kolay manipüle ediliyor” ifadesini de kullandı. Türkiye Borsa’sının da en kıdemli ülke borsaların­dan biri olduğunu bir çok Doğu Bloku ülkesinin arkasında kalmaması gerektiğin­i de aktaran Özince, “Türkiye gibi kaynakları kısıtlı ve büyüme

ihtiyacı olan, demografik yapısı genç insanlarda­n oluşan ülkeler, mutluluk yaratacak politikala­r için kaynak yaratmalı. Ama biz kaynak yaratamadı­ğımız için borçlanıyo­ruz. Türkiye özellikle 2007 krizinden sonra, son 10 yılda, çok önemli fırsatlar ele geçirdi. Avrupa’nın yaşadığı krizde gerek sanayi, gerek turizm ve bankacılık sektörleri­nde daha iyi konuma gelebilird­i. Paramızı üretken olmayan alanlara yatırdık. Turizmde yaşadığımı­zda bu...Halkımız en büyük tasarrufu toprağa yapıyor. Altın ve kısa vadeli faizden vazgeçmiyo­r. Yani kapitalizm­in araçlarını, aletlerini kullanmazs­anız olmuyor. Türkiye kapitalist­leşemeyen bir ülke. Bu terazi, bu sikleti taşımıyor” dedi.

 ??  ?? İŞ BANKASI YÖN. KUR. BAŞKANI ERSİN ÖZİNCE:
İŞ BANKASI YÖN. KUR. BAŞKANI ERSİN ÖZİNCE:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye