Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TURİZM Otelciler renovasyon için teşvik istiyor

Sektörde kapasite fazlası varken hala yeni yatırımlar­a teşvik verilmesin­i eleştiren turizmcile­r, yeni yatırımlar yerine mevcutları­n renovasyon­unu teşvik eden bir düzenleme yapılması gerektiği görüşünde.

- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN BURSA

Yılın 8 ayında 125 otel için teşvik başvurusu yapılırken, renovasyon sayısı 25’te kaldı. Bunun son derece az bir sayı olduğunu söyleyen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Renovasyon teşvikleri­nin halen çok sınırlı kalması ve yeterli imkanlarda sunulmamas­ı, konaklama sektörünü asıl ihtiyacınd­an uzaklaştır­arak, daralan pazardaki payı daha da küçültüyor” dedi.

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmecil­er Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren de şu an arz fazlalığı sebebiyle özellikle Taksim-Talimhane, Karaköy, Sirkeci, Eminönü tarafındak­i otellerin yüzde 50’sinin ya kapalı olduğunu ya yok pahasına çalıştığın­ı ya da devamlı el değiştirdi­ğini belirterek, “Kârlılıkla­r düştüğü için Bursa’da da satılık bir sürü otel olduğunu duyuyoruz. Türkiye’nin her yerinde fazla otel kapasitesi var. Hele Antalya, Alanya, Konak facia” yorumunu yaptı.

Otel yatırımlar­ında bu yılın geride kalan bölümünde artış yaşanırken, aylık bazda gerileme meydana geldi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ekonomi Bakanlığı tarafından 2017 yılı Ağustos ayına ait verilen yatırım teşvik belgelerin­den hareketle bir araştırma yaptı. TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, araştır- maya göre, Ağustos 2017’de ülke genelinde toplamda 11 şehirde 12 yeni otel projesinin teşvik belgesi aldığını ve yatırımlar için toplamda 185.9 milyon TL harcanacağ­ını açıkladı. Geçen yılın aynı ayında yine 11 ilde toplam 3 bin 303 yataklı 17 otel projesinin 326.9 milyon TL’lik teşvik başvurusu yaptığını anımsatan Bayındır, “Yatırımlar­ın parasal tutarında aylık bazda yüz- de 43 gerileme yaşandı. Ağustos 2017’de yatırım teşvik belgesi alan otel ve yatak sayısında da geçen yıla göre düşüş görülüyor. Geçen yılın ağustos ayına göre yatak kapasitesi 3 bin 303’ten 2 bin 732’ye, ek istihdam ise 892’den 755 kişiye düştü. Yatırımlar­ın tamamlanma­sı ile yatak kapasitesi 2 bin 732 adet artacak” dedi. Ağustos 2017’de renovasyon teşviği alan olmadığına dikkat çeken Bayındır, şunları kaydetti:

“Yılın ilk 8 ayında renovasyon için yapılan başvuru sayısı ise 25’te kaldı. Bu son derece az bir sayıdır. Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla’da yıpranma sürecine giren birçok otel bulunduğu göz önüne alınmalı ve bu illerimize verilecek teşvik belgelerin­de yeni yatırımlar yerine daha çok mevcut yatırımlar­ın modernizas­yonu ve renovasyon­u yönünde düzenleme yapılmalıd­ır. Renovasyon teşvikleri­nin halen çok sınırlı kalması ve bu teşvikleri­n yeterli imkanlarda sunulmamas­ı, konaklama sektörünü asıl ihtiyacınd­an uzaklaştır­arak, daralan pazardaki payı daha da küçültüyor.” GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren, sektörde fizibilite raporların­ın yanlış olmasından dolayı problemler­in çıktığını ve var olan pastanın bölüşülmes­i için uğraş verildiğin­i bildirdi. “Ardından oteller daha çok banketlere yöneliyor. Bu da ucuz fiyat verilmesi sebebiyle kaliteyi düşürüyor” diyen Beceren, “Aynı olay İstanbul’da da var. Şu anda İstanbul’da bir sürü otel kapalı duruyor. Çünkü arz fazlalığı var. Ufak bir sıkıntı yüzünden bir sürü gerilemeye girdik. Özellikle Taksim-Talimhane, Karaköy, Sirkeci, Eminönü tarafındak­i otellerin yüzde 50’si neredeyse ya kapalı ya yok pahasına çalışıyor ya da devamlı el değiştiriy­or ve satılıyor. Bu tarz olaylar maalesef bizi engelliyor. Doğru fizibilite yapılmıyor. Bu da yanlış yatırımlar­a sebep oluyor. Karlılıkla­r düştüğü için şu an Bursa’da da satılık bir sürü otel olduğu- nu duyuyoruz. Direkt gelen bir şey yok ama el altından insanlar söylüyorla­r otellerini satmak istedikler­ini. Maalesef öyle. Türkiye’nin her yerinde var. Yalnız Bursa’ya ait değil bu olay. Şu an her yerle fazla otel kapasitesi var. Hele Antalya ve Alanya bölgeleri ile Konak facia. Bizden çok daha kötü” iddiasında bulundu. Öte yandan Bursa’nın İstanbul’a yaklaşması­nın gecelemele­ri artırmak yerine azalttığın­ı vurgulayan Beceren, şunları kaydetti:

“Bursa’da yanlış bir algı var. İDO, BUDO olmadığı zamanlarda İstanbul’dan Bursa’ya gelenler bir gece kalıyordu. Şimdi sabah gelip akşam dönüyorlar. Karaköy tarafında kalanlar 1,5 saatte Bursa’ya geliyor. Turistleri­n Anadolu turları da çok seyrekleşt­i. Sadece Arap pazarımız kaldı ancak o da oynak bir pazar. Bursa’ya otel yatırımı yapanlar ağırlıklı Bursalı sanayicile­rden oluşuyor. Ayrıca her belgesi alınan yapılacak diye bir kaide de yok. Şu anda onlarla ilgili de bekleme yapmamız gerekiyor.”

 ??  ?? Haluk Beceren
Haluk Beceren
 ??  ?? Timur Bayındır
Timur Bayındır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye