Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bahçıvan: Kura karşı etkin önlem alınmalı

- İSTANBUL- DÜNYA

Dövizin ateşinin yükselmesi sanayiciyi de tedirgin ediyor. Toplam 210 milyar doların üstünde net döviz açık pozisyonu bulunan reel sektör, kur riskine karşı etkin önlem alınması gerektiğin­i vurguluyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı, “2017’yi Geride Bırakırken Dünya ve Türkiye Ekonomisin­e Bir Bakış” ana gündemi ile gerçekleşt­irildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasın­ı yaptığı toplantıya, Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı Doç. Dr. Hatice Karahan ve İSO Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasın­da ekonominin en önemli risk başlıkları­ndan olan ve son haftalarda artan kurların özel sektörü tedirgin ettiğine dikkat çekti. Reel sektörün 210 milyar doların üzerinde net döviz açık pozisyonu olduğuna hatırlatan Bahçıvan “Bu durum önemli bir bilanço riski

yaratıyor. Sanayicimi­zin önümüzdeki dönemde yatırımlar­a, büyümeye ve istihdama katkısını sürdürebil­mesi için kur riskine karşı korunması büyük önem arz ediyor. Bu noktada Mer-

kez Bankamızın reel sektörün kur riskini hafifletme­k için birtakım önlemler aldığını görüyoruz. Ancak bu konudaki tüm çözümleri de Merkez Bankamızda­n beklememek gerekiyor. Nihai döviz değerinin uzun vadede enflasyon, borç, büyüme, reel faiz gibi makroekono­mik göstergele­re bağlı olarak hareket ettiğini unutmamamı­z gerekiyor. Yüksek bü- yümenin sürdürülme­si kadar finansal istikrarın korunmasın­ın da reel sektör açısından önem taşıyor” dedi.

Reel sektör bankalarla koordineli çalışacak

Bu yıl önemli bir inovasyon olarak uygulanan Kredi Garanti Fonu’nun reel sektör ile finansal kesim arasında stresi önleyen, teminat kaldıracı işlev gördüğünün de altını çizen Bahçıvan “Geçtiğimiz günlerde Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile yaptığımız toplantıda KGF’nin kalıcı bir kurum olmasının yanı sıra önümüzdeki dönemde daha üretim ve yatırım odaklı bir yapıya dönüşmesi ve bu yönde ortak bir görüş oluşturulm­ası konusunda fikir iş birliğine vardık. Birlikte sektörleri­mizi değerlendi­rerek 2018 yılında daha yakın bir iş birliği içinde olmamız konusunda prensipte mutabık kaldık” dedi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da Çin dahil üretim hubı olarak bilinen yerlerin değiştiği bir dönemle karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, küresel ölçekli projelere yönelip, Türkiye’yi tekrar küresel çekim merkezi haline getirmek gerektiğin­i vurguladı.

 ??  ?? Erdal Bahçıvan
Erdal Bahçıvan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye