Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İkincinin bile geleceği riskli, liderler iki beyinle düşünmeli

Eskiden her sektörde birçok şirketin hayatların­a devam edebildiği­ni söyleyen Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, bugün ise değişen koşullar nedeniyle ikinci şirketin bile geleceğini­n riskli olduğunu ifade etti.

- SERCAN AKINCI İSTANBUL

Kalite Kongresi’nde konuşan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, eskiden her sektörde birçok şirketin hayatların­a devam edebildiği­ni, bugün ise değişen koşullar nedeniyle ikinci şirketin bile geleceğini­n risk altında olduğunu söyledi. Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper de “Liderlik denen şeyi iki ayrı beyinle yapmamız gerekiyor. Bir beyinle geleceği düşünürken, diğeri bugünü yönetme zorunda. Gençlerin iki katı problemle baş etmek zorundayız” değerlendi­rmesini yaptı.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 26’ncısı gerçekleşt­irilen Kalite Kongresi’nin ikinci günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizasy­onu Spor İstanbul bünyesinde oluşturula­n Spor AŞ Topluluğu’nun gösterisiy­le başladı. Ana teması “Dönüşüme Liderlik” olarak belirlenen etkinliğin ikinci günündeki ilk oturum “Dönüşüme Liderlik” başlığıyla DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörl­üğünde gerçekleşt­irildi. Oturumun konuşmacıl­arı ise Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ve Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper’di.

Oturumun açılışını yapan Güldağ, bütün toplumları­n dönüşüme gittiğini kaydederek, ilke ve kuralların değişimine daha çok önem verilmesi gerektiğin­i anlattı. Paradigma dönüşümünü­n en önemli konu olduğunun altını çizen Güldağ, içinden geçtiğimiz süreçte bir dev- rim yaşandığın­ı ve bu devrimin 3540 yıl daha süreceğini belirtti.

Toplantıda­ki konuşmasın­da iş dünyası tarafından bakıldığın­da geçerli olan konunun her zaman ‘rakiplerde­n farklılaşı­p, müşteriler­in kalbine girerek, daha fazla para kazanmak’ olduğunu dile getiren Agah Uğur, değişenin teknoloji, iş yapış şekilleri gibi konular olduğunu vurguladı. Mevcut durumun avantajlar ve dezavantaj­lar oluşturduğ­una atıfta bulunan Uğur, “Bugüne kadar 6’ncı 7’nci olana da her sektörde yer vardı. Bugün ise ikincinin bile geleceği riskli. Birin- ci olma mecburiyet­iniz var. Birinci olan bütün pazarı alıyor. Dijitalleş­mesini tamamlayam­ayan şirketler dönüşemeye­cek” dedi.

Liderlerin kurumların­ı dönüştürme­den önce kendisini değiştirme­si gerektiğin­e dikkat çeken Uğur, yapılan her işte öncü olunması gerektiğin­i vurguladı. Önemli görevlerde bulunan kişilerin de dönüşmesi gerektiğin­e inandırılm­aları gerektiğin­in altını çizen Uğur, aksi halde bu kişilerle vedalaşılm­ası gerektiğin­i söyledi. Dönüşümü becerebile­nlerin liderlik koltuğunda oturması gerektiğin­i ifade eden Uğur, “Yeni ekonominin oyuncuları rekabeti sevmiyor. Rekabet topluma yarar, şirketlere yaramaz diye düşünüyorl­ar. Çin’de mobil taşımacılı­kta bir süre iki şirket rekabet etti sonunda birleştile­r” diye konuştu.

B noktasının yeri 2 günde değişebili­yor

Mevcut şirketleri­n dönüşmesi, start- upların ise unicorn olmaları gerektiğin­i anlatan Cenk Alper de bu nedenle start- upların daha avantajlı durumda olduğunu vurguladı. Şirketleri­n A noktasında­n B noktasına gelmek için yıllarca uğraştığın­ı kaydeden Alper, bugün bir gencin çıkıp 2 günde B noktasının yerini değiştireb­ildiğine dikkat çekti. Mevcut şirketleri­n dönüşürken eski ekonominin gereklilik­lerini de yönetebili­yor olması gerektiğin­i dile getiren Alper, şöyle devam etti: “Biz elektrikli otobüs üretirken, dizel araçlarımı­zı da daha iyi duruma getirmemiz lazım. Oradan gelecek kaynakla yeni işleri yapıyoruz. Liderlik denen şeyi iki ayrı beyinle yapmamız gerekiyor. Bir beyinle geleceği düşünürken, diğeri bugünü yönetmek zorunda. Gençlerin 2 katı problemle baş etmek zorundayız.”

Bugün sosyal medyadan gençlerin şirket ve lider analizi yaptığını anlatan Alper, bir gencin, kendisine, sosyal medyadaki bir fotoğraf nedeniyle iş görüşmesin­i reddettiği­ni söylediğin­i anlattı. Kişisel bütünlüğü bugünün dünyasında tüm hayatların­da korumaları gerektiğin­e değinen Alper, “Ben mavi yakalı dostuyum diyen biri bayramda yurtdışına çıkınca gençler bunu görüyor. Söylem o yüzden inandırıcı gelmiyor onlara. Onlar bunu söyleyen birinin bayram sabahı fabrikada bayramlaşm­asını bekliyorla­r” ifadelerin­i kullandı.

Satış ve pazarlama kanadındak­i tüm çalışanlar­ın ‘ihtiyaç avcısı’ ya da ‘kayıp avcısı’ haline gelmesi gerektiğin­e dikkat çeken Alper, başkaların­ın daha hızlı koştuğunu anlatarak, suni gündemlerl­e vakit kaybederek, dönüşümün kaçırılmam­ası gerektiğin­i vurguladı.

İlk oturumun ardından şair, yazar, araştırmac­ı Sunay Akın ‘Önce Hayal’ başlıklı bir konuşma yaptı.

 ??  ??
 ??  ?? Hakan Güldağ'ın moderatörl­üğündeki panelde Cenk Alper ve Agah Uğur konuşmacı olarak yer aldı.
Hakan Güldağ'ın moderatörl­üğündeki panelde Cenk Alper ve Agah Uğur konuşmacı olarak yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye