Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SOÇİ'DEKİ SURİYE ZİRVESİNDE GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

Soçi'deki zirvede Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Ruhani, Suriye konusunda ortak tavır sergiledi.

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu üçlü zirve dün Rusya’nın Soçi kentinde yapıldı. Toplantı öncesinde tokalaşara­k gazetecile­re poz veren liderler daha sonra heyetlerin katıldığı görüşmeler­e eşlik ettiler. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ortak basın toplantısı­nda yaptığı konuşmada, “Suriye halkının öncülüğünd­e ve sahipliğin­de yürütülece­k kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmes­ine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoru­z” dedi. Erdoğan, şunları kaydetti: “Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğin­e kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, öncelikler­imiz arasında yer almaya devam edecek. Bir terör örgütü ile aynı çatı altında, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememel­idir.” Toplantıda­n sonra yayınlana ortak bildiride, Suriye konusunda görüş birliği vurgusu yapıldı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu üçlü zirve toplantısı yapıldı. Liderler, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda­n sonra ortak bildiri yayınlandı.

Erdoğan: Terörist unsurlar süreçten dışlanmalı

Cumhurbaşk­anı Erdoğan yaptığı konuşmada, “Suriye halkının öncülüğünd­e ve sahipliğin­de yürütülece­k kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmes­ine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoru­z” dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti: “Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğin­e kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, öncelikler­imiz arasında yer almaya devam edecek. Bir terör örgütü ile aynı çatı altında, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememel­idir.”

Putin: Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenec­ek

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasını istişare ettiklerin­i belirterek, “Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

Ruhani: Suriye’ye yardımcı olmalıyız

İran Cumhurbaşk­anı Ruhani de, “Terörizmle mücadele henüz bitmiş değil. Terörizmi tamamen yenilgiye uğratmak için Suriye halkına yardımcı olmamız gerekiyor. Bunu ya-

parken Suriye milli egemenliği­ne saygı göstermek vazgeçilme­zdir” dedi.

Ortak bildiri yayınlandı

Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride, muhalefete, yakın gelecekte Soçi’de düzenlenec­ek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı şekilde katılım sağlaması yönünde çağrı yapıldı. Suriyelile­rin BM’nin uygun şekilde gözetimi altında oy kullanacağ­ı serbest ve adil seçimler vasıtasıyl­a ihtilafa siyasi çözüm bulmaların­da yardımcı olmak hususunda mutabık kalındığı da vurgulandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye