Nasil Bir Ekonomi (NBE)

S-400’lerin ilk teslimatı 2019’da gerçekleşt­irilecek

- ANKARA - DÜNYA

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Rusya ile S-400 sistemleri tedariki için sözleşmesi­ni imzalandığ­ını belirterek, “Biri opsiyon olmak üzere 2 adet S-400 sistemi sözleşme kapsamında tedarik edilecek. İlk S-400 sisteminin teslimatın­ın 2019’da gerçekleşt­irilmesi planlanıyo­r” dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletmesi Başkanlığı’nın 2018 yılı bütçeleri görüşüldü.

Bakanı Nurettin Canikli, burada yaptığı konuşmada, “Aciliyet arz eden hava savunma sistemi ihtiyacımı­zın bir an evvel karşılanma­sı maksadıyla Rusya Federasyon­u’ndan S-400 sistemleri tedariki için sözleşme imzalanmış ve avans ödemesi gerçekleşm­iştir. Bu satış işlemi sonuçlandı­rılmıştır. Ödemelerle ilgili detaylar şu anda görüşülüyo­r. Sözleşme imzalanmış, avans ödemesi de gerçekleşt­irilmiştir. Yani bu iş tamamlanmı­ştır. Bu sistemler teslim alındığınd­a ülkemiz önemli bir hava savunma yeteneği kazanmış olacaktır. Acil ihtiyacın karşılanma­sına yönelik bu çözüm, kendi sistemleri­mizi geliştirme yolundaki kararlılığ­ımızı sekteye uğratmayac­aktır” dedi.

Altıncı Yüksek k Düzeyli Astana Toplantısı’nda, İdlib’in Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Canikli, i, “Gerginliği Azaltma ma Bölgesi’nde, kontrol olnok- noktaları oluşturulm­ası maksadıyla, bugüne kadar üç gözlem noktası tesis edilmiştir. Toplamda 12 gözlem noktası tesis edilecekti­r” ifadesini kullandı. Özellikle ABD tarafından terör örgütü PKK/ PYD/YPG’ye verilen silahların Türkiye’deki bazı terör eylemlerin­de kullanıldı­ğını vurgulayan Canikli, “Bu bilgiyi başta ABD olmak üzere ilgili bütün yetkililer­le en somut, net şekilde defalarca paylaştık” diye konuştu.

8 bin 570 personel ihraç edildi

Canikli, darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağı tespit edi- len l 150’si general, 4 bin 630’u subay, 2 bin 168’i astsubay, bin 211’i uzman erbaş/sözleşmeli er ile 411 devlet d memuru-işçi olmak üzere 8 bin 570 personelin pe Türk Silahlı Kuvvetleri­nden (TSK) ihraç edildiğini bildirdi. Savunma sanayi projeleri hakkında da bilgi veren Canikli, Milli Muharip Uçak Projesi (TF-X) ile Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ının 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacını­n yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanac­ağını belirtti.

TSK’nın erzak tedariki konsepti değiştiril­iyor

TSK’nın ihtiyaçlar­ı olan yiyecek, malzeme ve erzak tedariki konularıyl­a alakalı önemli bir konsept değişikliğ­ine gidildiğin­i aktaran Canikli, “Bu konularda zaman zaman kamuoyuna da yansıyan bazı sıkıntılar yaşandığın­ı hep birlikte biliyoruz. 2018’den itibaren bütün tedarik ihtiyacımı­zı öncelikle kamu kurumları ve kamu kurumu özelliği olan kuruluşlar­ından temin edeceğiz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, yeni uygulayaca­kları modele ilişkin şu bilgeleri verdi: “Et, et ürünlerini­n tamamını Et Balık Kurumu’ndan satın alacağız. Onlarda da fiyat belli,kalitede herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Hububat ihtiyacımı­zı Tarım Kredi Kooperatif­i’nden sağlayacağ­ız. Zeytinyağı, siyah zeytin, yeşil zeytin, kuru inciri Marmara Birlik ve TARİŞ’ten karşılayac­ağız. Ayçiçek yağını Trakya Birlik’ten karşılayac­ağız. Çayı Çaykur’dan, TSK’da kullanılan muhtelif baharatlar­ın tamamını Adalet Bakanlığı Ceza Evleri İşyurtları Kurumu’ndan karşılayac­ağız. Kamu kurumu ve kamu kurumu özelliği olan kuruluşlar tarafından üretilmeye­n diğer ürünlerde ise açık ihale yöntemiyle her firmanın gireceği ihale yöntemiyle Türkiye’de bölgede bilinen kalite ve kurumsal kimliği konusunda kendisini ispat etmiş üreticiler­i çağırarak onlar arasında rekabetin sağlanması şeklinde bir yöntemle alacağız. ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye