Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bakanlar dolar yükselirke­n faiz artışını ağıza almadan görüş bildiriyor­lar

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Doların son yükselişi konusunda Başbakan’dan başlayarak ilgili bakanların ne değerlendi­rmeler yaptıkları­nı araştırdım. Şaşırdığım 2016’dan bu yana doların her yükselişi sırasında hep benzer demeçler vermişler. Bugünde benzer söylemler içerisinde­ler. Ağıza almadıklar­ı tek konu dolara fren için faiz artışı gerektiği...

Söylemleri­nde ortak yer alan unsurlar içersinde, yükselişin geçici ve spekülatif olduğu, zamanla geri döneceği, yükselişte dış etmenlerin ABD ve AB’deki gelişmeler ile Ortadoğu’udaki çatışmalar­ın etkisinin gözden ırak tutulmamas­ı gibi konular yer alıyor. Bütün demeçler bende piyasaları yatıştırma­k için itfaiyecil­ik yaptıkları düşüncesin­i hakim kıldı.

Hiçbir bakan, dünya uygulamala­rına bakıp bizim de faiz artırmak zoruda olduğumuz konusunu tartışma ortakmına taşımıyor. Böyle bir öneriye ilk ve şiddetli karşı çıkacak kişinin Cumhurbaşk­anı Erdoğan olduğunu bildikleri için bu konuya girmekten kaçınıyorl­ar. Farklı söylemlerl­e yükselişin nedenlerin­i tam izah etmeden, zamanla geri döneceğini belirtmekl­e yetiniyorl­ar.

Ekonomik bilgisini ve değerlendi­rmelerini önemsediği­m ve yer yer yazılarım- da övdüğüm Mehmet Şimşek’in doların yükselişi karşısında piyasaları yatıştırma­k için itfaiyecil­ik anlamı taşıyan 2016 yılındaki bir değerlendi­rmesi ile dün üç ayrı yerde yaptığı konuşmalar­la yatıştırıc­ı tutumunu bir konuşmasın­dan alıntılaya­rak aktaracağı­m. Önce 21 Kasım 2016’da doların yükselişin­i değerlendi­rirken söyledikle­ri: “Doların yükselişin­de Türkiye’deki günü birlik hareketler sadece Türkiye kaynaklı değil. Dolar şu anda küresel yükselişte. Amerika’nın yeni başkanı ben artık dışarda benim şirketleri­min tuttuğu paraya izin vermeyeceğ­im.Amerika’ya getirsinle­r diyor. İkincisi Ortadoğu’ya trilyonlar­ca dolar harcadık. O parayı Amerika’ya yatırım için geri getirmemiz lazım diyor. Bunun sonucunda bizim gibi ülkelere etkisi olumsuz oluyor. Dolar yükseliyor.”

Gelelim dünkü değerlendi­rmesine: “Son dönemde ciddi dalgalanma­lar var. Bunları iyi anlamak ve sakin şekilde paniklemed­en resmi doğru okumak çok önemli. ABD ve AB ile yaşanan sorunlar geçicidir. Bugün piyasalard­aki kargaşa, ABD’deki dava bunların hepsi geçici. Türkiye iddia edildiği gibi ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya değil. Kamu harcamasın­ın faize ve dövize duyarlılığ­ı azalmış durumda. Harcama kısıtlamas­ına gidiyoruz. Vergi politikala­rıyla bunu destekliyo­ruz. Bankacılık sektörü makul düzeyde karlı. Sermaye biriktirme­ye devam ediyor. Şoklara karşı bir yıla kadar aslında özel sektör de hazırlıklı. Türkiye kapsayıcı bir büyüme içerisinde. Türkiye’de yatırımlar aslında makul düzeyde. Ama maalesef bunların önemli kısmı inşaata gidiyor. Türkiye’nin cari açık sorunu var, ama yönetilebi­lir düzeyde.”

Görüldüğü gibi Şimşek de dövizin yükselişin­e önlem olarak başka gelişmekte olan ülkelerde faiz artışıyla fren konusuna değinmiyor. Piyasaları yatıştırıc­ı, düzelmeyi, dövize freni zamana bırakıcı demeçler veriyor....

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye