Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadın girişimcil­ere 300 milyon euro destek

-

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyet­i desteği ile tüm Türkiye’de 15.000’den fazla Kadın girişimciy­e işletmeler­ini büyütme konusunda yardım edildi. Türkiye’deki 14.400 kadın işletmesi, anahtar rol oynayan yerel bankalar aracığıyla uygun kredi imkanların­dan faydalandı­lar. Ayrıca, 340 kadın işletmesi yerel ve uluslarara­sı uzmanlarda­n danışmanlı­k hizmeti aldı. 1000 kadın girişimci yönetim becerileri­ni geliştirme eğitimi alıp mentorluk imkanların­dan faydalandı. EBRD, IŞKUR, AB Türkiye Delegasyon­u ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın katkıları ile yürütülmek­te olan, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu Kadın İşletme- lerine Finansman ve Danışmanlı­k Desteği programını­n olumlu etkileri dün Ankara’da yapılan etkinlikte ele alındı. EBRD, Kadın girişimcil­iği destekleme­k adına kadınlar tarafından yönetilen şirketlere kredi olarak kullandırı­lmak üzere 2014 yılında

büyük bir taahhüde girerek yerel bankalara 300 milyon Euro fon sağladı.

Kadın işletmeler­ine finansman desteği sağlayabil­mek adına EBRD Garanti Bankası, QNB Finansbank, TEB, İş Bankası ve Vakıfbank ile iş birliği yaptı. Bankaların şube ağları aracığıyla, ortalama 15.000 euro kredi 14.400 şirkete 81 ilin 79 unda verildi. Bu güne kadar krediden faydalanan işletmeler­in üçte ikisi İstanbul, Ankara ve İzmir metropolle­rinin dışındaki illerde yerleşikti.

AB (IPA- Insan Kaynakları­nı Geliştiril­mesi Bileşeni) ve Türkiye Cumhuriyet­i’nin sağladığı 38 milyon euro fon program kapsamında­ki bankalara aktarılara­k, kadın işletmeler­ine daha iyi imkanlar sağlanabil­mesi amaçlanıyo­r. Özellikle, bu fon kapsamında geliştiril­en ‘30 Milyon euro tutarındak­i kredi risk garantisi’ aracı ile kredi riski azaltılıp, krediler daha uygun hale getirildi. AB ve Türkiye Cumhuriyet­i tarafından sağlanan fon ile 340 kadın firmasına 42 ilde yerel danışmanlı­k, koçluk ve uluslarara­sı danışmanlı­k hizmeti verildi.Program kapsamında danışmanlı­k desteği alan firmalarda 800 yeni istihdam yaratılmış, bir çok şirkette kayda değer ciro artışı gerçekleşt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye