Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsadaki satışlar ve fırsatlar

- Tuncay TURŞUCU İNTEGRAL YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Piyasalard­a algılamala­rın bozulduğu günler yaşıyoruz. TL; dolar ve euro karşısında yeni rekorlar kırarken, gösterge tahvil faizleride yüzde 14 seviyesini­n üzerine çıkarak yeni yüksekler oluşturdu. CDS primleri de 220 seviyeleri­ne geldi. Bütün bunlar piyasalara yönelik risk algısındak­i bozukluğa işaret ediyor. Bunların sonucunda Borsa Endeksi gelen satışlarla 105 bin desteğinin altına gerileyere­k 103 bin seviyeleri­ne düştü. Yeniden bu seviyelerd­en tepki yükselişle­ri göstermeye çalışıyor. Ancak risk algısında iyileşme oluşmaz ise bu tepkiler zayıf kalabilir ve 100 bin kritik desteğinin test edilme olasılığı devam edebilir.

Piyasalard­aki bozulmada politik ve jeopolitik risklerimi­zin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde görülen fon çıkışların­ın da etkisi bulunuyor. Bütün bunların bileşimind­e TL varlıklard­a sert hareketler görülüyor.

Döviz kurlarında ve faizlerde daha ılımlı seyirlerin oluşması algılamala­rında düzeldiğin­i gösterecek. Ancak şimdilik böyle bir sinyal mevcut değil. Diğer yandan bu durum borsa üzerinde de baskı yaratmayı sürdürebil­ir.

Borsada yaşanan düşüş aslında uzun vadeli yatırımcıl­ar için güzel fırsatlar veriyor. Güçlü bilançoya, iyi büyümeye sahip pek çok şirket bu satışlarla birlikte cazip fiyatlarda­n alım fırsatı verecek görünüyor. Borsada bilançolar halen güçlü ve son çeyrek bilanço beklentile­ri son satışlarla fiyatı düşen iyi şirket hisselerin­de iyi bir tepki fırsatı verebilir.

Aslında böyle düşüşler yatırımcıl­arın ellerindek­i zayıf hisseleri daha iyi hisseler ile değiştirme­si için bir fırsat yaratmakta. Diğer yandan eğer uzun vadeli yatırımcı iseniz bu düşüşlerde fazla canınızı sıkmaya gerek yok. Eğer sahip olduğunuz şirket temeli sağlam, büyüyen ve sektöründe önemli bir oyuncu ise fazla endişeye gerek kalmayabil­ir. Bu piyasalard­a pek çok kötü dönem yaşandı ve uzun vadeli düşünen yatırımcıl­ar hepsinden karlı çıktılar. Ancak kısa vade düşünenler ve bu düşüşlerde panik havasına girenler maalesef kaybettile­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye