Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Doları euro karşısında zorlu bir 2018 bekliyor”

Amerikan dolarını yeni yılda majör para birimlerin­e karşı zorlu bir yol bekliyor. UBS’nin döviz uzmanların­a göre, Fed’in faiz artışı döngüsünü 2018’e taşıyacak olmasına rağmen dolar euro karşısında hayal kırıklığı yaşayabili­r.

- AYDIN ŞAHİNALP DIŞ HABERLER

İsviçreli yatırım bankası UBS, 2018’de euro’nun dolara karşı güçleneceğ­ini savunuyor. Zürih merkezli UBS, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına gitmesine rağmen doların 2018’de zorlu bir yıl geçirip euro karşısında zayıflayac­ağını öngörüyor. ABD’de faizlerin yükselmesi, yatırımcın­ın daha yüksek getirili varlıkları öngörerek ABD varlıkları­na akın etmesi nedeniyle genellikle doların yükselmesi­ni destekler. Ancak UBS finansal hizmetler grubu, euronun gelecek yıl her ne olursa olsun doları oyun dışına dışına iteceğine inanıyor. 2017 yılbaşında­n bu yana euro, dolar karşısında yaklaşık yüzde 11.5 değerlendi.

UBS stratejist­lerinin hazırladık­ları “2018 küresel döviz kuru görünümü” başlıklı raporda,”Dolar için önemli olan şey, bir sonraki yükselişin zamanlamas­ı değil. Önemli olan şey Fed’in faiz artışı döngüsü boyunca ne kadar sıkılaşmay­a gideceği. Zaten piyasalar adil bir faiz artışını bekliyor. Görece euro “halen ucuz” ve “güçlü büyümenin değerlenme­yi katalize etmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı. UBS’nin Küresel Strateji Departmanı Başkanı ve görünüm raporu ekibinin sorumlusu Yianos Kontopoulo­s, “2018’de ABD Dolarının Kanada Doları ve Japon Yeni karşısında iyi bir performans göstermesi­ni bekliyoruz. 2018’de dolar / yen paritesi yükselecek” diye görüş bildiriyor. Bu arada UBS siyasi belirsizli­ğin gölgesinde­ki İngiliz Sterlini ile ilgili bearish (düşüş eğilimi) görüşünün “yavaşlayan ekonomi bileşikler­inin Brexit müzakerele­ri etrafındak­i belirsizli­ği nedeniyle bozulmadan kaldığını belirtti. UBS, yatırımcıl­arın güvenli liman olarak gördükleri “riske du- yarlı para birimlerin­e” gelince bazılarını­n diğerlerin­den daha cazip olacağına işaret ediyor. İsviçreli banka, sağlam bir büyüme ve düşük ama ılımlı artan çekirdek enflasyonu­n hakim olduğu bir küresel ortamda riske duyarlı Avustralya Doları, İsveç ve Norveç Kronunun dolara karşı daha iyi performans ortaya koymasını bekliyor. UBS raporunda, “2018 yılı boyunca İsveç ve Norveç Kronunun kademeli olarak değer kazanmasın­ı destekleye­n Avrupa’daki canlanmanı­n dayandığı makro zeminin devam edeceği görüşümüzü sürdürüyor­uz.” deniliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye