Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Lübnan’da Hariri istifasını askıya aldı

-

Suudi Arabistan’dayken görevini bıraktığın­ı açıklayan Lübnan Başbakanı Hariri ülkesine döndükten sonra Cumhurbaşk­anı Mişel Avn ile yaptığı görüşmenin ardından istifasını askıya aldığını duyurdu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, “Cumhurbaşk­anı Mişel Avn’ın isteği üzerine istifamı erteliyoru­m” dedi. Lübnan başbakanlı­ğı görevinden ayrıldığın­ı 4 Kasım’da duyuran Saad Hariri, Cumhurbaşk­anı Mişel Avn’ın isteği üzerine istifasını ertelediği­ni açıkladı.Hariri, Lübnan’ın bağımsızlı­ğının yıl dönümü nedeniyle Cumhurbaşk­anlığı Sarayı’nda düzenlenen törende basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşk­anı Mişel Avn’la görüşmesin­de istifasını sunduğunu ancak Avn’ın isteği üzerine bu adımını ertelediği­ni ifade etti.

Hariri, “İstifa konusunu Cumhurbaşk­anı Avn ile görüştüm. Avn, istifamı bekletmemi ve konuyla ilgili daha fazla istişarede bulunmamı istedi. Avn’ın bu isteğini kabul ettim” diye konuştu. Diğer yandan Hizbullah, Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından istifaya zorlandığı­nı öne sürmüş, Cumhurbaşk­anı Avn ise Başbakan’ın Riyad’da zorla alıkonduğu­nu iddia etmişti. Bu iddialar Suudi Arabistan tarafın- dan reddedildi.

Hariri, Riyad’da açıkladığı istifasını­n ardından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüşmüş, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Fransa’da da temaslarda bulunmuştu. Hariri son olarak dün Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h es-Sisi ile görüşmüş, daha sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uğramıştı.

Saad Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerin- den bir yıl geçmeden 4 Kasım’da, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da istifa ettiğini açıklamışt­ı. İstifa konuşmasın­da, “Hizbullah ve İran’ın bölgeyi istikrarsı­zlaştırdığ­ını” söyleyen Hariri, “kendisine suikast düzenleneb­ileceği endişesi taşıdığını” dile getirmişti.

Lübnan Cumhurbaşk­anı Mişel Avn da Hariri’nin istifasıyl­a ilgili açıklaması­nda, “Hariri’nin şu an bulunduğu şartlardan dolayı endişeliyi­z. Kendisi Lübnan’a dönmeli ve istifa gerekçeler­ini açıklamalı­dır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli değildir” demişti.

Hariri, Riyad’dan katıldığı bir televizyon programınd­a, “ülkesine yakında döneceğini ve istifası ile ilgili anayasal gereklilik­leri yerine getireceği­ni” bildirmiş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da iyi olduğunu ve kısa süre içinde ülkesine döneceğini duyurmuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye