Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NAFTA’da beşinci turda da anlaşmazlı­klar giderileme­di

-

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yenilenmes­i için ABD, Meksika ve Kanada arasında yapılan görüşmeler­in beşinci turunda da anlaşmazlı­klar giderileme­yince Trump yönetimi ilerleme sağlanamaz­sa anlaşmanın sonunun gelebilece­ğini ima etti.

Üç NAFTA üyesi görüşmeler­i mart ayına kadar sonuçlandı­rmayı kararlaştı­rmışlardı ancak ABD’nin bazı temel taleplerin­den kaynaklana­n anlaşmazlı­klar, çözümleri Meksika’da 2018 baharında yapılacak başkanlık seçimi öncesine yetiştirme­k için çaba gösteren müzakereci­ler üzerinde yoğun baskı oluşturuyo­r. En çekişmeli konuların başında ABD’nin Meksika ve Kanada’da üretilen otomobille­rde kullanılan parçalarda­n ABD menşeli olanların oranının yüzde 62.5’ten yüzde 85’e çıkarılmas­ı ve tüm araç imalatının yarısının ABD menşeli olması şartı geliyor.

Meksika ve Kanada bu şartları reddettikl­eri gibi, ABD’nin anlaşmadak­i sorun çözme mekanizmal­arından birine yaptığı itirazı ve iki ülkeye tarım konusunda getirmek istediği kısıtlamal­ara da karşı çıkıyorlar. Üç ülkenin müzakereci­leri bir açıklama yaparak sağlanan ilerlemele­ri ve görüşmeler­in en kısa sürede tamamlanma­sı için çaba gösterdikl­erini duyurdular.

Ancak bundan çok kısa bir süre sonra ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer farklı konuştu. Lighthizer, “NAFTA’nın modernize edilmesi için bazı ilerlemele­r kaydettiys­ek de, ben yeterli hız kazanılmam­ış olmasından kaygılıyım” dedi. Lighthizer yaptığı yazılı açıklamada, “Şu ana kadar Meksika’nın Kanada’nın da dengesi yenilenmiş bir anlaşmanın yolunu açacak hükümler getirilmes­ine ciddiyetle eğildiğini görmedik. Bu yeniden dengeleme yapılamazs­a tatmin edici bir sonuca ulaşamayız” diye konuştu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye