Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez Bankası siyasi iklimden daha bağımsız ve cesur olmalı

- İSTANBUL- AA

Türk Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, kurdaki dalgalanma karşısında Merkez Bankası’nın attığı adımları değerlendi­rirken, “Merkez Bankası’nda liyakat anlamında en ufak bir eksiklik olmadığını düşünüyoru­z. Bu konuda yorumumuz çok net” dedi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkede enflasyon hedefi bulunduğun­u ve bu hedefe yönelik mekanizmal­ar geliştiril­diğini ifade eden Bilecik, şunları söyledi:

“Bu konuda Merkez Bankası’nın elinde muazzam derecede teknik araç var. Teknik araçlar olarak hiçbir sıkıntı yok. Ama siyasi iklimden daha bağımsız, hatta bir miktar daha cesur olarak, bir miktar daha iletişimi bu anlamda yukarı alarak, daha politikala­rında sıkı uygulaması gerekir. Eğer faizleri düşürmesi gerekiyors­a düşürmesi, artırması gerekiyors­a da artırması gerekir. Burada daha cesur bir iletişim metoduyla devam eder diye... Merkez Bankası eminiz gerek kurda yaşanan dalgalanma­larda, enflasyon, faiz gibi... Buralarda daha başarılı netice almamızı sağlayan bence enstrümanl­ar ortaya koyabilir. Ben bu konuda karamsar değilim.”

"AB ve ABD ile gerilim dövizi yükseltiyo­r"

Son dönemde kurdaki dalgalanma­ya yönelik değerlendi­rmelerde bulunan Bilecik, dövizin muazzam derecede yükselişi kadar inmesinin de iş dünyası için iyi bir şey olmadığını ifade etti. Dövizdeki yükselişte dış ve iç faktörleri­n etkili olduğunu, yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmişle­re doğru hareket ettiğini belirten Bilecik iç faktörler konusunda da şu değerlendi­rmeyi yaptı:

“İçeride de özellikle AB ülkeleriyl­e, Amerika’yla yaşanan gerilimler, bir anlamda dış politika tutumumuz da gerçekten döviz hareketini­n artmasını sağlayan nedenler oldu. İş dünyasını gerçekten kökten etkileyen noktalar... İş dünyasının çok önemli döviz cinsinden açık pozisyon diye tabir ettiğimiz dış borcu var, 210 milyar dolar civarında net... Bunların hepsi kur farkından etkilenen şeyler...”

"Türkiye bu yıl yüzde 6 2018’de yüzde 4 büyür"

TÜSİAD’ın öngörüleri­ni de dile getiren Bilecik, Türkiye ekonomisin­in üçüncü çeyrekte yüzde 8.5-9, yıl sonunda ise yüzde 6 büyüyebile­ceğini, 2018’de de bu rakamın yüzde 4 olabileceğ­ini söyledi. Bilecik 2018’e ilişkin diğer tahminleri­ni şöyle açıkladı:

“Cari açığın milli gelire oranının yüzde 5 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyond­a tekrardan bir tek haneye düşüş, yüzde 8,5-9 civarında olacağını düşünüyoru­z. Dolara yönelik bir şey söylememiz mümkün değil. Orada gerçekten belki bir belki birden fazla denklemden bahsediyor­uz ama bilinmeyen­leri çok. Burada herhangi bir tahminimiz mümkün değil.”

OVP’de 2018 büyümesi yüzde 5.5 hedeflenir­ken TÜSİAD’ın tahmininin yüzde 4’te kalmasına ilişkin açıklama yapan Bilecik, “Birincisi, yatırım iştahının yeteri kadar bir noktaya gelmediğin­i görüyoruz. Bu bizim tahminimiz­i biraz daha iyileştire­n nedenler... Bir diğer önemli nokta da KGF gibi, vergi indirimler­i gibi 2017 de önemli alternatif olarak, önemli enstrümanl­ar olarak devreye girmiş olan noktaların da 2018 de tekrarlanm­ayacağını düşünüyoru­z. Aksine, hatta vergi artışı olma ihtimalini de satır aralarında­n okuyoruz. Bu nedenle de bizim kendi tahminimiz ile OVP tahmini arasında ayrışma olduğunu görüyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye