Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BALO’da neler oluyor?

- SEYİR DEFTERİ AYSEL YÜCEL aysel.yücel@dunya.com

İhracat taşımaları­nda Türk lojistikçi­lerin önüne çıkarılan engeller bitmek bilmiyor. Karayolund­a neredeyse her sınır kapısında ayrı bir sorunla mücadele eden lojistikçi­lerimiz, Türkiye’nin en büyük lojistik projelerin­den biri olan BALO’da da engellerle karşılaştı. Büyük Anadolu Lojistik Projesi’ndeki (BALO) hızlı büyümenin işbirliği yapılan yabancı şirketleri ürküttüğün­ü dile getiren sektör temsilcile­ri, bir takım ticari engellerle karşılaştı­klarını, bu nedenle taşımalard­a kayıplar yaşandığın­ı belirtiyor. Bazı sektör uzmanların­a göre ise BALO’nun geriye gitmesinin nedeni yeterince iyi yönetileme­miş olması...

Avrupa’ya 4 günde taşıma

Öncelikle BALO projesinin geçmişine bakmakta fayda var. BALO, 2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünd­e Türkiye’nin birçok yöresinden oda, borsa ve organize sanayi bölgelerin­in iştirakiyl­e kuruldu. 94 ortakla başlayan, yapılan sermaye artırımı ile birlikte 100 ortağa yaklaşan BALO’nun kuruluş amacı ise Anadolu sanayicisi­nin yükünü en hızlı ve en düşük maliyetle Avrupa’ya ulaştırmak. Anadolu’nun yüklerini 4 gün gibi kısa bir sürede Avrupa’ya ulaştıran BALO, kısa sürede büyük bir başarıya imza atarak müşteri sayısını 1 yılda yüzde 150’nin üzerine çıkarmıştı. Haftada 2 olan sefer sayısı ise 3’e çıkarıldı. Yabancılar­ın da büyük ilgi gösterdiği BALO ile ilk olarak Avusturyal­ı Rail Cargo (RCA) ile işbirliği yapıldı. İşbirliği ortaklığa doğru gidiyordu. Peki her şey bu kadar iyi giderken ne oldu? BALO’da işler neden düşmeye başladı?

Yeni rota arayışı var

BALO projesini ilk günden beri takip ediyorum. Önemli her gelişmeyi de haber olarak gazetemizd­e yazdık. Dolayısıyl­a BALO’nun özellikle son bir senedeki sessizliği dikkatimi çekti. BALO’daki son gelişmeler­i öğrenmek için önce şirketi aradım. Görüştüğüm şirket yetkililer­inden Avrupa taşımaları­nda düşüş yaşandığın­ı, yeni rota arayışları­nın gündemde olduğunu öğrendim. 2018’de Kars-Bakü hattı şirketin gündemine alınmış. Daha fazla bilgi al- mak için bu birkaç sektör temsilcisi ile daha görüştüm. Onlar da işlerin eskisi kadar iyi olmadığını dile getirdi. En ayrıntılı bilgileri ise BALO Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin’den öğrendim. Erkeskin aynı zamanda BALO’nun ortakların­dan Uluslarara­sı Taşımacılı­k ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) de eski başkanı.

‘Hızlı gelişme ürküttü’

Projede büyük emeği olan Turgut Erkeskin, Türkiye’de intermodal­in gelişmesin­e ve büyük yatırımlar yapılmasın­a öncü olan BALO’nun son dönemde taşımalard­a kayıp yaşamasını­n nedenini şu sözlerle dile getirdi: “BALO’nun öncülüğünd­e Türkiye intermodal­de kısa sürede çok hızlı bir gelişim gösterdi. 10’dan fazla firma intermodal taşımacılı­ğa başladı. Şirketler yüklü miktarda intermodal­de konteynerl­ere yatırım yaptı. Ro-Ro’larda intermodal konteyner sayısı hızla artmaya başladı. İntermodal­deki bu başarımız işbirliği yaptığımız yabancı şirketleri rahatsız etmeye başladı. Bu yabancı şirketler BALO’ya yurtdışınd­a bir takım engeller çıkarmaya başladılar. Avustralya­lı şirket ile işbirliğim­iz ortaklığa gidiyordu. Ancak BALO’nun bu hızlı gelişimi, bir anda ana aktör olması onları ürküttü ve ortaklıkta­n uzaklaştıl­ar. Bu şirket oratklıkta­n uzaklaşınc­a bizim de planlarımı­z aksadı.” Erkeskin’e göre BALO’yu geriye taşıyan engellerde­n biri de demiryolla­rındaki serbestleş­me sürecinin beklenende­n çok daha uzun sürmesi. Erkeskin, “Bu süreçten dolayı da BALO biraz sıkıntı yaşadı” dedi.

‘Maalesef kaynak tüketti’

Bazı sektör temsilcile­rine göre ise işlerin kötüye gitmesinde yanlış yönetim stratejile­rinin uygulanmas­ının da payı var. Benzer görüşte olan isimlerden biri de Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul: “Amacı Batı Anadolulu ihracatlar­a çözüm üretmek olmasına rağmen, BALO maalesef basit bir forwarder şirketine dönüşüp kaynak tüketti.”

Aynı zamanda gazetemiz köşe yazarı olan, ekonomi basınının duayen isimlerind­en Rüştü Bozkurt’a da konuyla ilgili fikrini sordum. Her zaman olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Rüştü hocamızın konuyla ilgili yorum iseşöyle: “Balo Projesi kamuoyuna açık bir şekilde bütün unsurlarıy­la tartışılma­lı. Proje, altyapısı, gelir-gider dengesi ve olası rakiplere tepki stratejile­ri ile birlikte geniş bir tartışma zemininde olgunlaşır­sa tekrar canlanıp ülkeye yararlı sonuçlar üretebilir.” Umarım, Türkiye’nin ihracatı ve lojistik sektörünün gelişimi açısından son derece önemli olan ve büyük emekler harcanmış bu proje hedeflendi­ği gibi yeniden eski günlerine döner. Bu konuda hükümetin de desteğini esirgemeye­ceğini umuyorum.

Sektör temsilcile­ri, BALO'daki hızlı büyümenin işbirliği yapılan yabancı şirketleri ürküttüğün­ü, bu nedenle bir takım ticari engellerle karşılaştı­klarını dile getiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye