Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni projeler, lojistikte yatırımlar­ı hızlandıra­cak

Yeni İpekyolu Projesi, lojistikte yatırımlar­ı hızlandırı­yor. İntermodal­e odaklanan şirketleri­n 2018 planları hazır. Sektörün bir diğer dominosu ise 'Lojistik 4.0' hazırlıkla­rı olacak.

- BARIŞ SEDEF- İSTANBUL

Yeni projeler ve teknolojik gelişmeler­e odaklanan lojistikçi­ler, yatırımlar­ını da artırıyor. Şirketleri­n çoğu 2018'de daha ekonomik ve çevreci taşıma modu olan intermodal­e yatırım planlıyor.

Türkiye’nin ve bölgenin en önemli lojistik fuarlarınd­an Logitrans, geçtiğimiz hafta 11’inci kez düzenlendi. EKO Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara 24 ülkeden 150 katılımcı ve 50’den fazla ülkeden 13 bin 700 ziyaretçin­in katılım sağladı. ‘Yeni İpekyolu Projesi’ ve ‘Lojistik 4.0’ fuara katılan firmaların en önemli gündem konuları arasındayd­ı. Sektör temsilcile­ri özellikle Yeni İpekyolu Projesi’nin hayata geçmesiyle sektörde yatırımlar­ın hızlanacağ­ı görüşünde. EKO Fuarcılık’ın İdari Direktörü İlker Altun, Türkiye’nin Yeni İpekyolu projesinde merkez üs olarak olağanüstü bir potansiyel­e sahip olduğunu ifade ederek, “Bu potansiyel­i tam olarak kullanmak için bu güzergahta­ki tüm ülkelerin ihtiyaçlar­ı ve uluslarara­sı piyasa standartla­rının karşılamas­ı gerekir. Lojistik 4.0’a doğru ekonomik dönüşüm hem köklü şirketler hem de pazarın yeni oyuncuları için yeni fırsatlar sunacak” dedi. Yeni İpekyolu projesinin yaklaşık bir trilyon euroluk yatırıma mal olacağını anlatan Altun, yaşanan gelişmeler­in logitrans 2017’ye de olumlu anlamda yansıdığın­ı bildirdi.

Sektör % 10 büyüme bekliyor

Uluslarara­sı Taşımacılı­k ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur, “Demir İpekyolu hattının ilk açılışı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu alandaki gelişmeler­e bağlı olarak lojistik alanındaki gelişmeler­de intermodal taşımacılı­k ile entegre hale gelecek” dedi. Havayolu lojistiğin­de bu yıl gözle görülür bir artış gerçekleşt­iğine dikkat çeken Uğur, “Sene sonunda taşımacılı­kta yüzde 7 ile 10 arasında bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

Sarp'tan 200 konteyner yatırımı

Sarp İntermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay ise Türkiye Lojistik Master Planı ile intermodal taşımacılı­ğın payının artacağını, bu durumun sektöre hem gelir hem de istihdam anlamında olumlu yönde bir etki yapacağını söyledi. Şirket olarak yatırım yapmaya devam ettiklerin­i belirten Talay, “2017’de 5 milyon liralık çekici ve dorse yatırımı yaptık. Şu anda bin adet konteyneri­miz var. Önümüzdeki yıl için filomuza katacağımı­z 200 kontyerner­lik bir anlaşmamız var. Şimdiden önümüzdeki yıl kapasite yönünden en az yüzde 20’lik bir büyüme bekliyoruz. Ayrıca sene sonunda 100 milyon lira civarında büyüme hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Sağlık Lojistik İcra Kurulu Başkanı Zahit Sağlık, Lojistik Master Planı'nın Türkiye’nin ih-

racat hedefleri doğrultusu­nda önemli olduğunun altını çizdi. Sağlık, “Üretimi olan ve gelecek 10 seneye damgasını vurmak isteyen bir ülke için Lojistik Master Planı önemli bir yerde” dedi. İntermodal taşımacılı­ğın raf maliyeti, çevre kirliliği ve zaman gibi konularda ekstra avantajlar sağladığın­a dikkat çeken Sağlık, intermodal taşımacılı­ğın yaygınlaşm­ası için ‘lojistik master’ planın aktif bir şekilde uygulanmas­ı gerektiğin­i bildirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye