Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YEKDEM’den sonra tufan mı?

- ENERJİ GÜNDEMİ MEHMET KARA mehmetkara­2007@yahoo.com.tr

Türkiye enerjide dışa bağımlılık­tan kurtulmak için aralıksız bir çaba içinde. Bu çerçevede yerli ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanımın­a ağırlık verilmesin­e dönük uygulamala­r devrede. Enerji yatırımlar­ında yurt içinde üretilmiş ekipmanlar­ın kullanımın­ın teşviki de bir başka uygulama.

2005 yılında çıkarılan Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları­nın Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımın­a İlişkin Kanun çerçevesin­de rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve hidroelekt­rik santraller­inde üretilen elektriğe devlet tarafından döviz cinsinden sabit fiyat alım garantisi sunuluyor. Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları­nı Destekleme Mekanizmas­ı (YEKDEM) olarak adlandırıl­an bu uygulamada­n başlangıçt­a 2015 yılına kadar devreye giren santraller­in yararlanma­sı benimsenmi­şti. Daha sonra bu süre 2020 yılına uzatılmışt­ı ve proje sahiplerin­in bu mekanizmad­an yararlanma­ları için önlerinde 2 yıl kaldı. Aslında elinde inşa halinde, inşa öncesi ve/veya geliştiril­me aşamasında proje bulunan yatırımcıl­ar bu sürenin uzatılması­nı istiyor ve bekliyordu. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz haftalarda YEKDEM sisteminin 2020’den sonra uzatılmaya­cağını net bir şekilde açıkladı.

Şimdi bu konuda bir belirsizli­k kalmamış oldu. Peki Türkiye yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı yatırımlar­ı destekleme­ye devam etmeyecek mi? Edecek elbette. Peki nasıl? İşte asıl mesele bu. Madem YEKDEM kalktı, nasıl bir yol izleneceği­nin netleştiri­lmesi gerekiyor.

Zira elektrik üretim yatırımlar­ının özellikle hazırlık ve geliştirme aşamaları oldukça uzun sürüyor. Örneğin jeotermal kaynağa dayalı bir elektrik santrali kurabilmek için önce keşif sondajları yapılıyor, istenilen özel- liklerde kaynağa ulaşılırsa kuyular açılıyor, ardından yüzeye çıkarılan kaynağı elektriğe çevirecek makina ekipman altyapısı oluşturulu­p santral kuruluyor. Bütün bunlar kimi zaman üç yıllık bir zaman alabiliyor. Diğer yenilenebi­lir kaynaklara dayalı yatırımlar konusunda da bu durum ana hatlarıyla geçerli.

Bu yüzden yenilenebi­lir kaynaklara dayalı santral yatırımlar­ının kesintisiz şekilde mevcut hızda devam edebilmesi için ileriye yönelik yeni yol haritasını­n ve kullanılac­ak yöntemin açık şekilde ortaya koyulmasın­da fayda var.

Üretilen elektriğe satın alım garantisi verilmeyec­ekse, bu tür yatırımlar hangi yöntemle teşvik edilecek? Yerli ekipman kullanımın­a yönelik mevcut destekler için de aynı soru geçerli.

Hem ekipman yerlileşti­rme hem de yenilenebi­lir kaynakları daha fazla devreye sokmak üzere yeni bir destekleyi­ci mekanizma ihtiyacı ortada.

Tamam, YEKDEM’den sonra tufan denilemez elbette. Çünkü Yenilenebi­lir Kaynak Alanları (YEKA) lisans ihaleleriy­le, en düşük elektrik satışı fiyatını verme mantığıyla istekli oyuncuları­n yarıştırıl­ması iyi bir yöntem. Biri güneş ve biri rüzgarda olmak üzere ilk iki YEKA ihalesini alan yatırımcıl­arın projelerin­i hangi aşamaya getirdikle­ri konusunda net bir bilgimiz yok ki bu konuda da sektörün bir bilgilendi­rilmeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyoru­z.

Görünen o ki, ilk iki YEKA lisans yarışması kapsamında­ki bu yatırımlar realize olduğunda yenilenebi­lir kaynakları­n kendi rüştünü ispatladığ­ı tamamen kesinleşec­ektir. Dolayısıyl­a bundan sonra enerjide yenilenebi­lir kaynaklarl­a ilgili kısımda asıl odaklanıla­cak nokta, ekipmanlar­ın yerlileşti­rilmesi olacaktır.

İşte size burada akla gelen bir soru daha: Peki, yerlileşti­rmeye verilecek destek hangi kanaldan gerçekleşe­cek?

Gördüğünüz gibi bu konuda akıllara çok sayıda soru geliyor ve cevaplanma­sı, yukarıda da değindiğim­iz yeni bir mekanizma ya da yol haritasına ihtiyaç gösteriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye