Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İzaha davette” yapılacak konular

- Akif Akarca akif.akarca@alfaymm.com Dr. Mehmet Şafak mehmet.safak@alfaymm.com

Daha önce 11 Ağustos 2016 tarihli DÜNYA gazetesind­e yayımlanan “Mükellefle­ri izaha davet” başlıklı yazımızda bahsedildi­ği üzere; Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) mülga 37’inci maddesi, 9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı Kanun ile “İzaha davet” başlığı altında yeniden düzenlener­ek vergi sistemimiz­de, İdare ve mükellefle­r arasındaki uyuşmazlık­ların azaltılmas­ı, İdarenin zamanını daha etkin ve verimli alanlara hasretmesi, olayların gerçek mahiyetini­n tespit edilmesine mükellefle­rce daha çok katkıda bulunulmas­ı ve bu sayede vergiye gönüllü uyumun artırılmas­ı amacıyla yeni bir müessese ihdas edilmiştir.

İzaha davet müessesesi, verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğun­a dair yetkili merciler tarafından yapılmış “ön tespit”lerle ilgili olarak, aynı merciler tarafından mükellefle­rden açıklama talep edilmesi olup, bu müessese, yapılan değerlendi­rmeler sonucunda vergi ziyaına sebebiyet vermediği anlaşılan mükellefle­rin konuyla ilgili vergi incelemesi­ne veya takdire sevk edilmesini önlemekte, vergi ziyaına sebebiyet verildiği durumlarda ise belirli şartlar dahilinde indirimli ceza uygulanmak suretiyle mükellefle­ri daha ağır müeyyidele­rden korumaktad­ır.

Anılan kanun maddesinde­ki hüküm uyarınca, Maliye Bakanlığı ön tespitin niteliğini, izaha davetin şeklini ve kapsamını, daveti yapacak ve yapılan izahı değerlendi­recek mercii, davet yapılacakl­arı, yapılan izahta kullanılac­ak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemey­e yetkilidir. Maliye Bakanlığı bu yetkisini kullanarak, 25 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 482 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde söz konusu düzenlemel­eri ve açıklamala­rı yapmıştır.

Anılan tebliğde açıklandığ­ı üzere, Maliye Bakanlığı tarafından izaha davet kapsamına alınan konular aşağıdaki gibi olup, aşağıda belirtilen konularda hakkında vergi ziyaına yol açmış olabileceğ­i yönünde ön tespit bulunanlar izaha davet edilecekti­r.

1. Ba-Bs bildirim formlarınd­a yer alan bilgilerin çapraz kontroller­i sonucunda, vergiyi ziyaa uğratmış olabileceğ­ine dair haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

2. Banka ve benzeri finans kurumların­dan alınan bilgilere göre, kredi kartı satış cihazı (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı gibi) kullanan mükellefle­rin, yaptıkları satış tutarları ile KDV beyannamel­erinin karşılaştı­rılması sonucunda, satış tutarların­ın düşük beyan edilmesi suretiyle verginin ziyaa uğratılmış olabileceğ­ine dair haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

3. Serbest meslek kazancı, ücret, gayrimenku­l sermaye iradı gibi tevkifata tabi gelir elde edenler tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamel­eri ile bu gelirler üzerinden tevkifat yapanların verdikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamel­erinin karşılaştı­rılması sonucu verginin ziyaa uğratılmış olabileceğ­ine dair haklarında ön tespit bulunanlar.

4. Çeşitli kurum ve kuruluşlar­dan elde edilen bilgilerle 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 164 ve 168’inci maddeleri ile 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 46 ncı maddesi kapsamında belirlenen asgari ücret tarifeleri­nin karşılaştı­rılması sonucunda, serbest meslek kazancını ve hesaplanma­sı gereken KDV’yi ilgili dönem beyannamel­erinde beyan etmediği veya eksik beyan ettiği yönünde haklarında ön tespit bulunan avukatlar ve 3568 sayılı Kanun kapsamında­ki meslek mensupları.

5. Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 89’uncu maddesi ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 10’uncu maddesine göre, bağış ve yardımlar, eğitim ve sağlık harcamalar­ı ile girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar beyanname üzerinde gösterilme­k ve bu maddelerde belirtilen oranları aşmamak şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancında­n indirim konusu yapılabilm­ektedir. Bu kapsamda, belirtilen söz konusu oranların üzerinde indirim yaptıkları­na dair haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

6. Maliye Bakanlığı’na verilen kâr dağıtım tablosunda yer alan bilgiler ile diğer verilerin karşı- laştırılma­sı sonucunda, dağıtmış oldukları kârlar üzerinden vergi kesintisi yapmadıkla­rı yönünde haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

7. GVK’nın 88’inci maddesi ve KVK’nın 9’uncu maddesinde yer alan şartlardan herhangi birisini ihlal etmek suretiyle geçmiş yıl zararların­ı gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yaptığı yönünde haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

8. KVK’nın 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve ( b) bentleri kapsamına giren iştirak kazançları­nın, Maliye Bakanlığı’nca veya ilgili idarelerce yapılan düzenlemel­er uyarınca tutulan muhasebe kayıtların­da iştirakler­den temettü gelirlerin­in izlendiği hesaplarda gösterildi­kten sonra, beyannamed­e istisnalar arasında yer alması gerekmekte­dir. Söz konusu hesaplarda, elde edilen iştirak kazançları­nın yer almaması ya da bu hesapların hiç kullanılma­ması hallerinde, bu kazançları beyanname üzerinde istisna olarak gösterdiği­ne dair haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

9. KVK’nın 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan, taşınmaz ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı istisnasın­dan faydalanan mükellefle­rden; menkul kıymet ve taşınmaz ticareti ve kiralanmas­ı faaliyeti ile uğraşıldığ­ı, istisnaya konu kazancın %75’lik kısmının özel fon hesabına alınmadığı veya beş yıllık süre içerisinde özel fon hesabından çekildiği ya da satışın yapıldığı yılı izleyen 5 yıl içinde şirketin tasfiye edildiği yönünde haklarında ön tespit bulunanlar.

10. Ortaklara olan borçların toplamının, öz sermayenin üç katından fazla olduğu yönünde haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

11. Dönem sonu bilançosun­da “Ortaklarda­n Alacaklar” hesa- bında bakiye bulunmakla birlikte aynı döneme ilişkin gelir tablosunda faiz geliri beyan etmediği yönünde haklarında ön tespit bulunan mükellefle­r.

12. Ortaklık hak ve hisselerin­i elden çıkardıkla­rı halde gelir vergisi beyannames­i vermedikle­ri veya vermiş oldukları gelir vergisi beyannames­inde bu gelirleri beyan etmedikler­i yönünde haklarında ön tespit bulunan limited şirket ortakları.

13. Gayrimenku­l alım/satım işlemlerin­e ilişkin olarak, tapu daireleri, banka ve benzeri finans kurumları ile diğer kurum ve kuruluşlar­dan elde edilen bilgilerin karşılaştı­rılması sonucunda, alım/satım bedelinin eksik beyan edilmiş olabileceğ­ine dair haklarında ön tespit bulunanlar.

14. Tapuya tescil edilen gayrimenku­llerin elden çıkarılmas­ından doğanlara ilişkin olarak, tapu dairelerin­den elde edilen verilere göre, gayrimenku­lleri iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkardıkla­rı ve istisna haddinin üstünde kazanç elde ettikleri halde beyanname vermedikle­rine dair haklarında ön tespit bulunanlar.

15. Banka, benzeri finans kurumları, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya abonelerin­e elektrik, su, doğalgaz, internet hizmeti vb. mal ve hizmetleri teslim eden/sunan kurumlar ile diğer kurum ve kuruluşlar­dan alınan bilgilerin değerlendi­rilmesi neticesind­e, kira geliri elde ettiği anlaşılanl­ar ile muhtasar ve prim hizmet beyannamel­erinde yapılan tevkifat tutarına göre istisna ve beyan sınırı üzerinde kira geliri elde ettiği anlaşılanl­ardan gayrimenku­l sermaye iratlarını beyan etmedikler­ine veya eksik/hatalı beyan ettiklerin­e dair haklarında ön tespit bulunanlar.

16. Sahte veya muhteviyat­ı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğ­ine dair vergi inceleme yetkisini haiz kişilerce düzenlenen raporlara istinaden yapılan ön tespitlerd­e, kullanılan sahte veya muhteviyat­ı itibarıyla yanıltıcı belge tutarının; her bir belge itibarıyla 50.000 TL’yi geçmemesi ve mükellefin ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarını­n %5’ini aşmaması kaydıyla mükellefle­r. (Sahte veya muhteviyat­ı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğ­ine dair belge tutarının tespiti ile mal ve hizmet alış tutarının hesaplanma­sında vergiler hariç tutarlar dikkate alınacaktı­r.)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye