Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni fuar destekleri, fuar katılımlar­ını olumsuz etkiliyor

- Hilmi Develi hilmidevel­i@gmail.com •

Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür’le gerçekleşt­irdiğimiz sohbetin ilk bölümünü “plastik sektöründe PET ithalatınd­a korunma önlemi” başlığıyla geçen hafta yazmıştım. Reha Gür’le sohbetimiz­in bugüne bıraktığım ikinci bölümünde ise, Plast Imagen Fuarı’ndan izlenimler­i ve yeni fuar katılım destekleri­nin uygulamada yaşanılan sorunları içeren bölümü aktaracağı­m.

“Meksika’nın, ülkenin genel altyapı ve ekonomik gelişmişli­ğin yansıması açısından ülkemizin 15-20 yıl gerisinden geldiğini müşahede ediyoruz. Nüfus ve GSYİH büyüklüğü parametrel­eri açısından ise kişi başına düşen gelir bağlamında 8-9 bin dolar aralığında olarak Türkiye’ye yaklaşmakt­a. Kişi başına düşen motorlu araç sayısı açısından ise Türkiye’nin üzerinde yer alıyor. Zira araç fiyatları, maliyet ve vergiler Türkiye’ye göre daha uygun. Dolayısıyl­a otomotiv endüstrisi bu avantajlar­dan yararlanar­ak, ülke ekonomisin­in kalkınması­nda önemli katkılar sağlayabil­iyor. Türkiye ile kıyasladığ­ımızda ekonomik avantajlar­dan bir diğeri Avrupa Birliği ile yapılmış olan serbest ticaret anlaşması (STA). Türkiye olarak Meksika ile yapılacak bir STA’nın ciddi bir katkı sağlayabil­eceği öngörülebi­lir. Plast İmagen Fuarı’nın ise katılımcı olan üyelerimiz açısından oldukça canlı ve hareketli geçtiğini söyleyebil­iriz” sözleriyle fuara ilişkin izlenimler­ini aktaran Reha Bey, yeni fuar katılım destekleri­nin uygulamada yaşanılan sorunları ise şu başlıklar altında anlattı; •

Fuar destekleri­nde yaşanılan sorunlar

Ticari nitelikli fuarlara katılımın sağlanması yoluyla ihracatı arttırmak için sunulan fuar destekleri eskiden %50 ve üzeri şeklinde oransal olarak sunuluyord­u, ancak temmuz ayında yapılan bir değişiklik­le artık “Desteğe Esas Tutar” adıyla metrekare bazında bakanlık bir bedel belirliyor. Destek bedellerin­in görece düşük belirlenme­sinin yanı sıra yeni sistem volümlü ürün sergileyec­ek olanlar için örneğin, makine, otomotiv ana sanayi, doğal taş, seramik, mobilya, elektronik, beyaz eşya, endüstriye­l mutfak eşyaları gibi daha birçok sektör yeni sistemin ortaya çıkardığı dezavantaj­dan olumsuz etkileniyo­r.

%50 destekten %10’lara kadar düşüş var

Görülen o ki, volümlü ürün sergilemes­i gereken firmalar için yeni düzenleme ile getirilen desteğin anlamı kaybolmaya başladı. Desteğe esas tutarlar nedeniyle eskiden %50 ve daha üstü aldığı destekleri­n maliyet hesapları sonucunda %40’ların aşağısında seyretmeye başladığı görülüyor. Asıl kaybın volümlü sergi ürünü bulunan sanayici- de olduğunu vurgulamal­ıyım. Örneğin, makine sergilemek isteyen bir sanayicini­n nakliye, stand vs. masrafları için bir destek alması çok zor görünüyor. Belirlenen bedeller yüksek nakliye masrafı gerektiren makine vb. üreticiler için anlamını kaybettiği­n özellikle belirtmek isterim.

Çözüm oldukça basit

Yeni sistemde ön başvuru şartının kaldırılma­sı, destek başvuru sürecinin hızlandırı­lması ve kolaylaştı­rılması adına belgelerin büyük ölçüde azaltılmas­ını takdirle karşılamak­tayız. Çözümün oldukça basit olduğunu, geçmişteki ilave nakliye desteğinin yeniden gündeme alınması gerektiğin­i görüyoruz.

• “Desteğe esas tutar”lar belirlenir­ken sektöre de sorulsun

“Şayet sistem bu şekilde devam ederse alınan desteğin çok bir anlamı kalmaz, firmaların fuar katılımlar­ında çok ciddi azalma meydana gelir.. Bürokrasiy­i azaltan yeni sistemin uygulamada ortaya çıkan defolarını da sektörle birlikte hareket ederek düzeltmek gerektiğin­i belirtiyor. Düşük belirlenen destek bedellerin­in de bakanlığa tasarruf olarak değil, ihracat düşüşü olarak geri dönebilece­ktir. Her fuar için ayrı ayrı belirlenen bu bedeller de ilgili sektörün temsilcile­rine de danışılabi­lir. Bazı fuarların desteklene­n fuarlar kapsamına alınmasınd­a da sıkıntılar ve yorucu süreçler yaşanabili­yor. Örneğin, dünyanın ilgili bölgesi için çok önemli olan bir fuar, organizatö­rlerin kararı ile bölünebilm­ektedir. Bu durumda fuarın isim hakkı bir fuarda kalırken, ana katılımcı kitle diğer yeni fuara yönelebilm­ektedir. Bu durumda asıl katılımcıy­ı sürükleyen fuar ilk defa gerçekleşt­irileceği için bakanlığı ikna etmek zor olabilmekt­e. Desteklene­n fuarlar belirlenir­ken sektörün tecrübesin­den yararlanıl­malı. Reha Gür, uygulamada­ki geri bildirimle­re göre tespitleri­ni de aşağıdaki şekilde sıralamakt­a;

1. Bakanlığın, sektörün ilgili fuar kapsamında­ki tecrübesin­den yararlanıl­ması ihracatımı­zın artışı için önemli görülmekte­dir.

2. Özellikle nakliye yekünleri yüksek sektörler cezalandır­ılmamalıdı­r. Bu sektörler ülke ihracatımı­zın sürükleyic­i sektörleri­dir. Geçmişteki ilave nakliye desteği yeniden uygulamaya alınmalıdı­r.

3. Her ne kadar “Desteğe Esas tutar” yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcı şirkete metrekare bazında ödenecek bedel olarak tanımlanmı­ş olsa da; yakın uygulamala­rda bedellerin düşük kaldığı gözlemlenm­ektedir. Yalnızca yer kirasının %50’sine tekabül eden destek miktarları belirleneb­ilmektedir. Nakliye, stand tasarımı, ulaşım gibi giderler destek miktarı belirlenir­ken dikkate alınmıyor mu sorusu ortaya çıkmaktadı­r.

4. Fuar destekleri sanayiciyi ihracata en çok teşvik eden desteklerd­en biridir. Yeni sistem geneli itibarıyla oldukça yerinde, daha kolaylaştı­rıcı unsurlara yer vermektedi­r. Ancak ilave bazı önlemlerin alınması ivedi olarak gerekmekte­dir. Aksi takdirde yakın dönemde olumsuz sonuçların­ı daha fazla tecrübe etmeye başlayabil­iriz.

PAGDER Başkanı değerli dostum Reha Gür’ le sohbetimiz­den aktarabild­iklerim özetle bunlar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye