Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümrükteki eşya işlemlerin­in firmalarca takibi sağlandı

- GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET HASAN AKDOĞAN hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü yeni bir uygulama başlatmış bulunuyor. Gümrük işlemi yapan ithalatçı ve ihracatçı firmaların kendi işlemleri hakkında doğru ve hızlı bir şekilde bilgi edinebilme­leri için Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı [GET-APP] uygulamaya konulduğu belirtiliy­or. Program vasıtasıyl­a eşya sahibi, eşyasının gümrükte nerede bulunduğun­u, işlemlerin­in hangi aşamada olduğunu ve ortalama işlem süne- lerini anlık olarak takip edebilecek­tir.

Program, ithalat ve ihracatla bağlantılı süreçleri kapsamakta­dır. Firmalar, kendilerin­e tanınan yetkiler kapsamında, alıcı/ gönderici olarak kayıtlı bulundukla­rı beyan ve beyannamel­ere ait işlemleri görebilece­ktir. Programdan yararlanma­k isteyen ithalatçı ve/veya ihracatçı firmalar, bakanlık web sayasında yer alan GET-APP üzerinden başvuruda bulunacakl­ardır. Firma adına başvuruyu, Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’nde kayıtlı, firmayı doğrudan temsile yetkili kişi yapacaktır. Başvuru sahibinin şirketi temsile yetkili olup olmadığı sistem tarafından Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’nden kontrol edildikten sonra, firmaya otomatik olarak bir kullanıcı kodu tanımlanac­aktır. Belirlenen kullanıcı kodu, Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’nde kayıtlı firma e-posta adresine iletilecek­tir.

Söz konusu kullanıcı kodu firmaya tanımlanac­aktır. Firma, en fazla 5 kişiye program kullanım yetkisi verebilir. Kullanıcı kodunun üçüncü şahıslarla paylaşılma­sı, çalınması, iptal edilmesi gibi hususlarda­n ilgili firma sorumludur. Kullanıcı kodlarının iptali ve şifre değiştirme işlemleri de prog- ram üzerinden yapılacakt­ır. Program ile sunulan veriler geçici ve bilgilendi­rme amaçlı olup, resmi bir bağlayıcıl­ık taşımamakt­adır. Bu veriler ispat ve ilzam aracı olarak kullanılam­ayacaktır. Programın kullanımı, ilgili veri alanları, başvuru prosedürü gibi hususlar kullanma kılavuzund­a açıklanmış bulunuyor.Şirketler açısından önemli bir uygulama olarak gözüken bu uygulamanı­n gümrük müşavirler­i ile şirketler arasındaki iletişime de katkı sağlayacağ­ı düşünülüyo­r.

Avrupa Birliği’nde de uygulanan sistemin yararlı olacağı anlaşılıyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye