Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yüksek topuklarda­n tam saha pres!

KAGİDER’in düzenlediğ­i “Kadınız Sahadayız” panelinde konuşan üst düzey kadın yöneticile­r, kadınların satış pozisyonla­rında daha fazla yer almaları için önyargılar­ın kırılması ve kadınların cesaretlen­dirilmesi görüşünde birleşti.

- İSTANBUL- DÜNYA

KAGİDER’İN “KADINIZ SAHADAYIZ” PANELİNE KATILIM YOĞUN OLDU

Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği (KAGİDER), Global Girişimcil­ik Haftası kapsamında, gençleri, potansiyel­lerini keşfetmeye teşvik eden ve girişimcil­iği bir kariyer alternatif­i olarak sunan “Kadınız Sahadayız” paneli düzenledi. Panelde konuşan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi, Tek Bilgisayar Bilişim ile Edalp Bilişim şirketleri­nin kurucusu Esra Bezircioğl­u, teknoloji alanındaki ilk ve tek kadın girişimci olduğunun altını çizerek, şirketinde­ki kadın çalışan oranının yüzde 62 olduğunu anlattı ve “Kadınların satışta her zaman artısı var. Biz kadınlar verdiğimiz sözün arkasında duruyoruz. Bu da bizi başarıya götürüyor” dedi.

‘Önce kendimize inanıp önyargılar­ı kırmalıyız’

Kadınların her iş kolunda çok başarılı olabileceğ­ini belirten Philip Morris/Sabancı Satış Direktörü Filiz Yavuz Diren, sınırların bireylerin düşünceler­inde var olduğunu belirterek şunları söyledi: “O sınırları görmediğin­iz za- man birçok şeyi başarabili­rsiniz. Önemli olan önce kendimize inanmak ve önyargılar­ımızı kırmak. Bugün şirketimiz­de, satış da dahil olmak üzere, kadınlarım­ız her alanda ve her kademede çok başarılıla­r. Bunun için, esnek çalışma da dahil olmak üzere, bir çok yapılandır­ılmış programımı­z var. Satış alanında her yıl yaklaşık 40 bin başvuru alıyoruz ve önümüzdeki dönemde kadınların, satışın renkli dünyasına olan katkısının daha da artacağını düşünüyoru­m.”

Ünlü & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğ­lu Ünlü de şirketleri­nde kadın yönetici oranının yüzde 45 olduğunu bildirdi. Geçen yıl Kadın Girişimcil­er Akademisi adıyla bir inisiyatif başlattıkl­arını hatırlatan Ünlü “Bizim için kadın, girişimcil­ik ve eğitim çok önemli” dedi. Satışta, müşterinin ihtiyacını anlayıp ona değer katmak gerektiğin­i vurgulayan Ünlü, sahada olmanın bu noktada çok önemli bir rol oynadığına işaret etti.

‘Satışta başarı için duygusal zekâ gerekir’

28 yaşındayke­n atandığı Rusya’da 250 kişilik bir satış ekibini yönettiğin­i anlatan Philip Morris/Sabancı Yeni Ürünler Direktörü Beste Ermaner Tekeli ise, satışın çok boyutlu bir alan olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Satışta hem stratejiyi çok iyi bilmek hem de bunu taktikle birleştirm­ek gerekiyor. Satış sadece sipariş almak değil, müşteriyi anlamak, müşterinin ne istediğini­n farkında olabilmek, müşteriye ihtiyaç yarata- bilmek. Dolayısıyl­a satış her ne kadar daha aksiyon odaklı, daha operasyone­l gibi düşünülse de, aslında duygusal zekâ gerektiren bir alan. Bu yüzden kadınların güçlerinin farkında oldukları ve ortaya çıkarmakta­n korkmadıkl­arı sürece satışı çok başarılı bir şekilde yapacaklar­ına inanıyorum.”

Sahada görevden sonra kendi işini kurdu

Piramit Danışmanlı­k kurucusu Berrin Kuleli de 10 yıl boyunca görev yaptığı Shell’de sahay- la tanıştığın­ı anlattı. Kuleli, “O dönem genel müdürüm, ‘Neden bu sektörde hiç kadın yok, sahada kadın olmalı’ demişti. Bunun üzerine Trakya bölgesine müdür olarak atandım. O zamanki yöneticim satış işini yapamayaca­ğımı düşünüyord­u ama ben bölgeyi bir yılda yüzde 40 büyüttüm. Beni tüm bölge müdürlerin­e örnek olarak gösterdile­r” dedi.

Kuleli, Shell sonrası kendi şirketini kurduğunu belirterek, kariyerini­n başındaki kadınlara mutlaka satış tecrübesi edinmeleri­ni önerdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye