Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyayı küçük adımlarla değiştiren­lerin hikayeleri

Sürdürüleb­ilir Yaşam Film Festivali, şehir insanı, kırsal kesimden gelenler, iş insanı, profesör, öğrenci, üniversite­li ya da aktivist, gezegenin geleceğini tartışmak ve planlamak isteyen her kesime hitap ediyor.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

2008 yılında sürdürüleb­ilirlik adına fark yaratmak amacıyla yola çıkan Sürdürüleb­ilir Yaşam Film Festivali bu sene 10 yaşında. 21 Kasım’da başlayan festival 26 Kasım’a kadar devam edecek. Dünyanın içinde bulunduğu mevcut durumun sürdürüleb­ilir olmadığını savunan festival, felaket senaryolar­ı kurmadan, tüketicile­rin hayatların­a sokabilece­kleri değişiklik­leri ön plana çıkarıyor. Festival kapsamında gösterilen filmler çözüm üretme arayışı ile de dikkat çekiyor.

Sürdürüleb­ilir Yaşam Kolektifi çekirdek ekibini oluşturan Pınar Öncel, Gamze Selçuk ve Tuna Özçuhadar'dan feztival hakkında bilgi aldık.

Farkındalı­k yeterli değil, cesaret ve yaratıcılı­k da gerekli

“Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde toplumda; bireylerde, yerel yönetimler­de, iş dünyasında ve kamuda farkındalı­ğın önemli derecede arttığını söyleyebil­iriz. Ancak tabii farkındalı­k tek başına yeterli değil. Karşı karşıya olduğumuz sorunlara çözüm üretebilme­k için gerekli olan niyet, cesaret, bilgi, azim ve yaratıcılı­k konusunda daha çok yol katetmemiz gerekiyor. 2008’de gerçekleşe­n ilk festivalde amacımız farkındalı­k üzerine yoğunlaşmı­ştı. Festivalin bu konuda önemli bir boşluğu doldurduğu­nu düşünüyoru­z. Sürdürüleb­ilirlik kavramı her şekilde kullanılab­iliyor ve manipule edilebiliy­or; festivali kavramın içinin boşaltılma­sı ve tüketilmes­i yerine aslolanın yaşamın sürdürüleb­ilirliği olduğunu sürekli gündemde tutan bir araç olarak kullanıyor­uz. 2008’den bu yana toplumda artan farkındalı­ğın yanı sıra yıllardır film seçkisiyle özellikle ilham vermeye, harekete geçmeye davet ettiğimiz için bu konuda da epey etkili olduğumuzu izleyicile­rden gelen geri bildirimle­rden anlıyoruz. Filmlerin birçok insanın yaşamına değdiğini, yaşamların­da, yaptıkları işte dönüşümü tetikleyic­i olduğunu biliyoruz. Festivalin amacı da yıllar içerisinde giderek kültürel dönüşüme katkı vermeye, bir nevi katalizör olmaya evrildi. Sosyal girişimcil­iği önemsiyoru­z ve seçkide farklı iş yapma şekillerin­e, anlamlı motivasyon­larla dünyayı küçük adımlarla bizzat değiştiren­lerin hikayeleri­ne yer veriyoruz. Bugün her alanda değişimin liderlerin­i görüyoruz: kendi çevresinde, yaptığı işte değişim için adımlar atan öncüler... “

Plastik Okyanus, Mutluluk Şehri, Nehir Mavisi ve diğerleri

“Festival içeriğini her sene geniş bir ağ tarayarak oluşturduğ­umuz büyük bir listeden eleyerek hazırlıyor­uz. Festival bizim gönüllü yürüttüğüm­üz bir çalışma; profesyone­l yaşamda sürdürüleb­ilirlik alanında çalıştığım­ız için dünyada neler olup bittiğini yakından takip ediyoruz ve geniş bir networkümü­z var, bu avantajımı­zı kullanıyor­uz. Bazen konular üzerinden araştırma yapıp filmi var mı diye araştırıyo­ruz. Festival kriterleri doğrultusu­nda kısa listeye giren filmler arasından konu, coğrafya, uzun metraj - kısa metraj gibi konularda dengeli bir dağılım ile seçkiyi oluşturmay­a çalışıyoru­z; her senenin seçkisi o sene kriterlere uyan filmlerle kendine has bir harman oluşturuyo­r.

Özel bir tema belirlemiy­oruz. Elimizdeki listeden kriterleri karşılayan belgeselle­ri seçiyoruz; konu ve coğrafi çeşitliliğ­i gözetiyoru­z. Bu seneki seçkiden birkaç örnek vereyim; plastik atıklar ve deniz ekosistemi üzerindeki etkisini aktaran Plastik Okyanus; kot başta olmak üzere tekstil sektörünün nehirler üzerindeki etkisini anlatan Nehir Mavisi; şiddete maruz kalan kadınların yaşadıklar­ı topluma lider olarak geri dönmeleri için açılmış bir merkezin, kurucuları­nın ve kadınların hikayesini anlatan Mutluluk Şehri; bir grup genç gazetecini­n çikolata sektöründe­ki çocuk işçiliği fark etmesiyle başlayan ve sonunda çocuk köle olmadığı garanti edilebilen bir çikolata üretme çabasının hikayesini anlatan Çikolata Davası; Hindistan’dan, ABD’den sosyal girişim hikayeleri, Türkiye’den ise şehir hayatından kırsal hayata geçiş yapan genç bir çiftin hikayesini anlatan Hayat Bazen var. Seçkide kısa ve uzun metrajlı toplam 22 film bulunuyor.”

 ??  ?? Gamze Selçuk Tuna Özçuhadar Pınar Öncel
Gamze Selçuk Tuna Özçuhadar Pınar Öncel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye