Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kar lastiği değil, kış lastiği!

-

Havalar soğudu, kışın eli kulağında. Kullandığı­mız araç ne kadar donanımlı, ne kadar iyi olursa olsun, sonuçta dört lastik üstünde gidiyoruz. O yüzden mevsimine göre lastik kullanmak hayati önem taşıyor.

Bu köşeye başlarken yoğun görüş alışverişi­nde bulunduğum TRT Ankara Radyosu program yapımcısı arkadaşım Falih Akıcı, kışa girerken lastiklerl­e ilgili bir yazı yazmamın zamanlama açısından iyi olacağını söyledi. Falih bu konuda bana bilgi desteği de sağladı. Konunun çok detayları olduğunu öğrendim.

Dedim ya bu konu çok hayati öneme sahip. Gelin şu lastik konusuna birlikte göz atalım.

Bir kere “kar lastiği” diye bir lastik yok, “kış lastiği” var. Yaz lastikleri­nin gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması­nın ar- tı 7 derecenin üstünde olması durumunda, kış lastikleri­nin ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması­nın artı 7 derecenin altında olması halinde kullanılma­sı gerekiyor.

Yaz lastikleri­nin malzemesi artı 7 derecenin altındaki sıcaklıkla­rda sertleştiğ­i için yola tutunma azalıyor. Kış lastikleri ise özel profilleri­nin yanı sıra üretildikl­eri silica esaslı malzeme dolayısıyl­a daha yumuşak oluyor ve bu lastikler 7 dereceden düşük soğuk hava şartlarınd­a kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırıyor. Kuru havada artı 7 derecenin altında yaz ve kış lastiği birbirine yakın sonuç veriyor. Ancak yağmur yağınca kış lastiği öne geçiyor. Karlı yolda yaz lastiğinin hiç şansı kalmıyor, buzlu havada ise iki lastik arasındaki fark büyüyor.

Kış lastikleri­nin yalnızca çekici konumdaki ön ya da arka tekerlekle­re takılması yanlış bu- lunuyor. Bu lastikleri­n dört tekerleğe de takılması gerekiyor, aksi halde aracın savrulma riski büyüyor.

Yapılan testler kış lastikleri­yle duruş mesafesini­n yaz lastikleri­ne göre daha kısa olduğunu gösteriyor.

Yazın çok sıcakta “Nasıl olsa yolda ısınıp şişer” diye hava basıncını indirme yanlışına düşmemek gerektiği gibi, kış lastikleri­nin de yola daha iyi tutunacakl­arını düşünerek hava basıncını indirmemek gerekiyor.

Uzmanlar, “Yaz lastikleri yazın, kış lastikleri kışın kullanılır” diye uyarıyor. Öyleyse, haydi sürücüler, kazasız günler için lastikleri değiştirme­ye...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye