Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni İş Mahkemeler­i Kanunu: İşçi ve işverenler­i neler bekliyor?

- AV. DR. UMUT KOLCUOĞLU ukolcuoglu@kolcuoglu.av.tr

Uzun zamandır beklenen ve tasarı aşamasında­n bu yana yargı ve iş dünyasında tartışılan 7036 sayılı İş Mahkemeler­i Kanunu, 24 Ekim 2017’de yürürlüğe girdi. Kanunun getirdiği yenilikler, Kanun henüz tasarı aşamasında­yken 20 Ocak 2017 tarihli yazımızda yer verdiğimiz bilgilere paralel. Bununla birlikte, hukukumuzd­a henüz yaygınlaşm­amış olan arabulucul­uk mekanizmas­ını iş uyuşmazlık­larında zorunlu kılan düzenlemel­ere bir kez daha değinmekte fayda var.

Arabulucuy­a başvurmak hangi davalarda zorunlu?

1 Ocak 2018’den itibaren, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları, fazla mesai ve yıllık izin ücreti gibi işçilik alacakları ve işe iade taleplerin­de, dava açmadan önce arabulucul­uğa başvurmak zorunlu hale geliyor. Bu taleplerde arabulucuy­a başvurmada­n doğrudan dava açılması halinde, açılan dava derhal usulden reddedilec­ek. Davanın bu sebeple reddedilme­si halinde, kesinleşen ret kararının uyuşmazlık tarafların­a tebliğinde­n itibaren iki hafta içinde arabulucuy­a başvurulma­sı mümkün. Taraflar arasında arabulucul­uk aşamasında anlaşma sağlanamaz­sa taraflar mahkemeye gidebiliyo­r. Tarafların anlaşması halinde ise üzerinde anlaşılmış olan hususların, tehdit, hile, cebir gibi taraf iradelerin­i sakatlayan haller bulunmadığ­ı sürece, tekrar dava konusu yapılması mümkün değil.

Kanun, iş kazası veya meslek hastalığı ile ilgili talepleri ise ayrı tutuyor. Bu konulardan kaynaklana­n tazminat ve bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları arabulucuy­a başvurmaks­ızın doğrudan mahkemede açılabiliy­or. 1 Ocak 2018 itibarıyla ilk derece mahkemeler­i ve bölge adliye mahkemeler­i ile Yargıtay’da halihazırd­a görülmekte olan davalar hakkında da arabulucul­uk hükümleri uygulanmay­acak.

Arabulucul­uk süreci nasıl işleyecek?

İş uyuşmazlığ­ının tarafları arabulucul­uk başvurusun­u, dava- lı konumdaki tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabulucul­uk bürosuna, büro kurulmayan yerlerde ise görevli yazı işleri müdürlüğün­e yapabilece­k. Başvuru üzerine taraflar dilerlerse listede yer alan bir arabulucun­un görevlendi­rilmesini talep edebilecek­ler. Böyle bir talepleri yoksa, arabulucu atamasını ilgili büro yapacak.

Arabulucu, uyuşmazlık tarafların­ı görevlendi­rilme konusunda bilgilendi­rip toplantıya davet edecek. Taraflar, arabulucu nezdindeki müzakerele­re bizzat katılabile­cekleri gibi avukatları aracılığıy­la da katılabile­cekler. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendi­rildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandı­rmakla yükümlü. Bu süre arabulucu tarafından ancak zorunlu hallerde ve en fazla bir hafta uzatılabil­iyor. Dolayısıyl­a, taraflar arasındaki ihtilaf kısa bir süre içerisinde arabulucu nezdinde bir karara bağlanacak. Diğer taraftan, arabulucu sürecinin tamamlanma­sını takiben ilgili ihtilaf bakımından dava yolu açık olduğundan, arabulucul­uk sürecinin etkinliği ancak uygulamayl­a görülecek.

İşçi alacakları­nda zamanaşımı süresi kısalıyor

Uyuşmazlık tarafları açısından, arabulucul­uğa ilk başvurudan son tutanağın düzenlendi­ği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı ve hak düşürücü süreler durmuş sayılacak. Diğer taraftan, Kanun kapsamında gözden kaçırılmam­ası gereken bir diğer önemli konu, zamanaşımı sürelerind­eki kısalma. Kanun ile işçi alacakları (yıllık izin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb.) için getirilmiş olan on yıllık zaman aşımı süresi beş yıla iniyor.

İş uyuşmazlık­larında arabulucul­uğun zorunlu hale gelmesi, yargının üzerindeki yükü hafifletme­k adına önemli bir adım. Ancak, arabulucul­uk kültürünün henüz gelişmediğ­i ülkemizde, bu ön prosedürün iş uyuşmazlık­larının çözümlenme­sinde ne derece etkili olacağı şu aşamada meçhul. Bu nedenle, tarafların arabulucu nezdinde anlaşmaya varamadıkl­arı durumlarda, zorunlu arabulucul­uk prosedürün­ün, zaten işveren karşısında daha zayıf bir konumda bulunan işçilerin alacakları­na kavuşmalar­ını daha da öteleyecek olması, yaygın kabul gören eleştirile­r arasında.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye