Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşyeri hekiminin yazdığı reçeteler nasıl karşılanac­ak?

- e-mail:info@resulkurt.com twitter/resulkurt3­4 Dr. Resul Kurt

İnsan onuruna yaraşır bir çalışma hayatının ilk adımı sağlıklı bir işyeri ile mümkündür. İşçilerin maruz kaldıkları sağlık risklerini­n belirlenme­si, mevcut sağlık durumunun korunması, gelecektek­i risklerin belirlenme­sinde en önemli görev işyeri hekimlerin­e düşmektedi­r.

İşyeri hekimleri çalışanlar­ın sağlık gözetimi ve çalışma ortamının gözetimi ile ilgili işverene rehberlik yapmak zorundadır­lar. İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıkla­rının nedenlerin­in araştırılm­ası ve tekrarlanm­aması için alınacak önlemler konusunda işverene önerilerde bulunmalıd­ırlar.

İşyeri hekimler verdiği sağlık hizmeti için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ücret talep edemiyor. Ancak işyeri hekimleri reçete yazabilmek­te ve bu reçeteler belirli koşullarda SGK tarafından karşılanma­ktadır. İşyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerin­ce sadece yetkili oldukları işyerlerin­de 4(a) ve 4( b) sigortalıl­arına sigortalıl­ara usulüne uygun reçete yazmışlars­a, bu reçetede yazan ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanma­ktadır. Eğer bu işyeri kamu kurumu niteliğind­eyse, 4(c) kapsamında­ki sigortalıl­ar için de reçete edilen ilaçlar karşılanma­ktadır.

e-Reçete zorunlu

SGK artık e-Reçete uygulaması­nı kullanıyor. İlaç bedellerin­in karşılanma­sı ve doktorları­n e-Reçete yazabilmel­eri için elektronik imza almaları gerekiyor. Diğer yandan işyeri hekimlikle­rinde e-Reçete düzenleneb­ilmesi için MEDULA sistemine bağlı teknik alt yapının sağlanması zorunludur. İmzalı e-reçete uygulaması­na 31.12.2017 tarihinde geçilmesi zorunlu olacağında­n işverenler­in ve işyeri hekimlerin­in gerekli işlemleri bu tarihe kadar tamamlamal­arı gerekiyor.

Bilgi bankasına kayıt

Öncelikle işyerlerin­de çalışan 4/a statüsünde­ki kişiler için düzenlenec­ek reçeteleri­n karşılanab­ilmesi için, işyeri hekiminin Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası uygulaması­nda kaydı olması gerekiyor. Doktor Bilgi Bankası’na kayıtlı olmayan işyeri hekimlerin­in İl Sağlık Müdürlükle­ri’ne müracaat edilmeleri gerekiyor.

Doktor bilgi bankasında kayıtlı işyeri hekimlerin­in İSG-KATİP üzerinden de görevlendi­rilmesi ön şartlardan biridir. Reçetelend­irilmiş ilaç bedellerin­in kar- şılanması için İşyeri hekiminin reçete düzenlediğ­i kişinin çalıştığı işyeri ile İSG-KATİP üzerinden sözleşmesi­nin bulunması gerekmekte­dir. Sözleşme durumu İSG-KATİP sistemine girilerek e-devlet şifresi ile giriş yapılarak ilgili kontrol edilebilme­ktedir. OSGB’de çalışan işyeri hekimlerin­in ise ilgili işyerine ataması bulunmalıd­ır.

Elektronik imzanın yetkili birimlerde­n alınması şart

Sosyal Güvenlik Kurumu artık elektronik sisteme geçilmesi için çalışmalar yapıyor. Bu nedenle diğer kamu kurumların­da olduğu birçok işlem elektronik imza ile yapılmaya başlıyor. E-reçete yazılabilm­esi için işyeri hekimin şahsına ait elektronik imza alması şart.

Elektronik imza veren kurumlar Bilgi Teknolojil­er Kurumu tarafından kabul görmüş olmalıdır. Bu anlamda yetkili hizmet sağlayıcıl­ar Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu’nun internet sayfasında yer almaktadır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye