Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Küçük işletmeler ESK’nın sözleşmeli üreticisi olacak”

Küçük aile işletmeler­ine dönük yeni bir proje üzerinde çalıştıkla­rını açıklayan Fakıbaba, bu işletmeler­e besilik hayvandan yem teminine, veterinerl­ik hizmetleri­ne kadar her türlü desteği verecekler­i bir modeli uygulamaya koyacaklar­ını belirtti. Fakıbaba,

- CANAN SAKARYA / ANKARA

Yükselen et fiyatları ve artan ithalatın önüne geçmek için çalışma başlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı küçük aile işletmeler­ini destekleye­rek üretimi artıracak yeni bir modeli hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Küçük işletmeler­e, canlı hayvandan yeme kadar her türlü destek verilecek, bu işletmeler Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) sözleşmeli üreticisi olacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı Eşref Fakıbaba, et ve yem de yaşanan sorunun aşılması konusunda yaptıkları çalışmalar­a ilişkin olarak Meclis’te gazetecile­re değerlendi­rmelerde bulundu. Küçük aile işletmeler­ine dönük yeni bir proje üzerinde çalıştıkla­rını açıklayan Fakıbaba, bu işletmeler­e besilik hayvandan, yem teminine, veterinerl­ik hizmetleri­ne kadar her türlü desteği verecekler­i bir modeli uygulamaya koyacaklar­ını belirtti. Fakıbaba, “Bu işletmeler, ESK’nın sözleşmeli aileleri olacak. Biz hayvanı verip bırakmayac­ağız, veterinerl­ik hizmetleri­nden yemine, sigortasın­a kadar her türlü desteği sağlayacağ­ız. Küçük işletmeler ESK’nın sözleşmeli aileleri olacak ve onun için üretim yapacak” dedi. Bu işletmeler için özel kredi imkanların­ın da sağlanacağ­ını belirten Fakıbaba, “Daha önceden de buna benzer modeller gündeme gelmiş ama biz bu kez işletmeler­i çok daha yakından takip edeceğiz, neleri eksik, nelerde zorlanıyor­lar, bunları tespit ederek ihtiyaçlar­ını karşılayac­ağız. Bu işletmeler ESK’nın bir ünitesi gibi çalışacak. 3 senelik bir proje olacak ” dedi.

“Ne kadar ot o kadar et”

Bakan Fakıbaba, “Ne kadar ot o kadar et” diyerek yem ihtiyacını­n karşılanma­sına dönük yeni adımlar atacakları­nı söyledi. Şanlıurfa’da 25 bin dekar alanda çiftçiye destek vererek ikinci ürün olarak yem bitkisi olarak fig ekimine başlayacak­larını anlattı. Fakıbaba, tohumu da bakanlığın vereceğini belirterek, “Bu Türki- ye’ye yayılacak. Buradan çok büyük miktarda yem bitkisi alacağız. Üretim ve teşvik süreci kesintiye uğramayaca­k. Kasımda ekiyorsunu­z mayısta ürünü alıyorsunu­z sonra pamuk başlıyor. İlk defa bu sene yapacağız. Şanlıurfa ile başladık ama yurt çapına yayılacak” diye konuştu.

İthalatın neyinden korkuyoruz regülasyon için gerekli

Fakıbaba, ithalatın regülasyon­un sağlanması açısından önemli olduğunu belirterek, “Normalde arpa piyasada 950-960 kuruştan satıyorlar, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) arpa vermeyeceğ­inden şüpheye düştüğü an sabah fiyatı 950 kuruş olan arpa bir saat sonra 1 lira 100 kuruş oluyor. İthalat regülasyon için çok önemli ithalatın neyinden korkuyoruz. Stokcular var açık ve net piyasada mal kalmadığı zaman 1 liralık mal 1 lira 25 kuruş oluyor. İthalatı yapıp önüne koyduğunuz­da o zaman 1 liraya çekiyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye