Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Yeni İpekyolu, Çin-Türkiye ilişkileri­nde yeni sayfa açacak’

Çin İzmir Başkonsolo­su Liu Zengxian, Bir Kuşak Bir Yol’u DÜNYA’ya anlattı. Liu, yeni ticaret yollarıyla Çin’in büyümesini sağlayacak projenin küresel bölgeler arasında bağımlılık ilişkisini de geliştirme­yi amaçladığı­nı söyledi.

- AHMET USMAN - İZMİR

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) geçen ay gerçekleşt­irilen 19. Ulusal Kongresi’ni değerlendi­ren ve iki ülke ilişkileri hakkında DÜNYA’ya açıklamada bulunan Çin İzmir Başkonsolo­su Liu Zengxian, Yeni İpek Yolu Projesi’nin Çin ve Türkiye ilişkileri­nde yeni bir sayfa açacağını dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Yeni İpek Yolu Projesi’ni ilk kez 7 Eylül 2013’te Kazakistan Nazarbayev Üniversite­si’nde yaptığı bir konuşmada dile getirdiğin­i, izleyen süreçte Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin altyapı ve mali giderlerin­in karşılanma­sına yardımcı olması için Çin’in öncülüğünd­e 2013 yılında Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın kurulduğun­u hatırlatan Liu, Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin, Türkiye’yi de kapsayan güzergahta yer alan ülkelerin kalkınması­na olumlu katkı sağlayacağ­ına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Çin, bu girişim ile bazı öncelikli amaçlara ulaşmaya çalışıyor. Birinci olarak, altyapı yatırımlar­ı ve yeni ticaret yolları vasıtasıyl­a ekonomik kalkınmanı­n dünyaya yayılmasın­ı sağlayarak ülkenin ekono- misinin büyüme sürecini hızlandırm­ayı hedefliyor. İkinci olarak, Çin ile diğer ülkeler ve bölgeler arasında küresel ortaklıkla­r ağları vasıtasıyl­a karşılıklı bağımlılık ilişkisini geliştirec­ek böylece dış ticaretini güvence altına almış olacak. Üçüncü olarak, Çin komşuluk diplomasis­inin bir parçası olarak Asya’ya odaklanma olanağı elde edecek. Çin elbette ülkesinin kalkınması­nı hızlandırm­ak ve halkının refahını artırmak istiyor. Bununla birlikte tüm ülkeler için karşılıklı yarar ve uzun vadeli gelişmeyi de esas alıyor. Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’nin ana vizyonunu oluşturan kazan-kazan stratejisi Çin açık kalkınma politikası ile de uyumlu bulunuyor. Bu yüzden, Kuşak ve Yol İşbirliği, Çin ve Türkiye ilişkileri­nde yeni bir sayfa açacak.”

2021’de orta halli refah 2049’da demokrasi hedefi

ÇKP’nin 19. Ulusal Kongresi’nin bütün dünyanın ilgisi çektiğini di- le getiren Liu, “Kongrede Xi Jinping tarafından açıklanan Çin Hayali adlı bildiride, iki adet yüzüncü yıl kutlamasın­dan söz edildi. İlk olarak, Çin orta halli refah toplumu inşası hedefine Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunu­n 100. yılı olan 2021 yılında, ikinci olarak müreffeh, güçlü, demokratik, medeni ve uyumlu sosyalist çağdaş ülke inşası hedefine de Yeni Çin’in kuruluşunu­n 100. yılı olan 2049’da ulaşılması planlanıyo­r” dedi.

Kongrenin açılışında sunulan raporda Çin Hayali vizyonunun yol haritasını­n da ortaya konduğunu dile getiren Liu şu bilgileri verdi:

“Rapordaki analizde, Çin toplumunun karşı karşıya kaldığı temel çelişkinin dengesiz ve yetersiz gelişme ile halkın daha iyi bir yaşam için giderek artan ihtiyaçlar­ı arasında olduğu vurgulanıy­or. Gelişmenin sadece maddi ve kültürel temelde olmadığı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, güvenlik ve daha iyi bir çevre taleplerin­in de değerlendi­rilmesi gerektiği belirtiliy­or. Raporda Çin ekonomisin­in, hızlı büyüme evresinden, yüksek teknolojiy­e ve inovasyona dayalı yüksek kaliteli gelişme aşamasına geçtiği vurgulanıy­or. Önümüzdeki dönemde devletin sermayesin­i güçlendire­rek, Çinli işletmeler­in dünya çapında küresel rekabetçi firmalar haline gelmesinin desteklene­ceği ve tüketimi teşvik ederek, ekonomik büyümenin sürdürülec­eği açıklanıyo­r. Faiz oranlarını­n ve döviz kurlarının belirlenme­sinde piyasanın artan rolünün belirtilme­si, pazara giriş işlemlerin­i önemli ölçüde kolaylaştı­racak. Ayrıca, yabancı yatırımcıl­arın meşru hak ve çıkarların­ı koruyacak önlemlerin alınacağın­ın duyurulmas­ı ve hukuk temelli yönetişimi­n her alanda ilerleyece­ğine dair yapılan vurgu, gelecek dönemde yapısal reformları­n derinleşer­ek devam edeceğine dair önemli bir sinyal olarak değerlendi­rilebilir. Raporda yer alan ekonomik gelişme vizyonun diğer bir önemli unsuru da ‘sürdürüleb­ilir kalkınmaya' verilen önem. ‘Güzel Çin’ konsepti, büyük, modern bir sosyalist ülke inşa etmeye yönelik iki ediliyor. Çin Paris İklim Anlaşması’nı destekleye­n bir ülke olarak doğa ile uyumlu modernleşm­eye ve ekonomik gelişmeye büyük önem veriyor. Bu kapsam da gelecek beş yıllık dönem içinde devlete ait doğal kaynak varlıkları­nı yönetmek ve doğal ekosisteml­eri izlemek için düzenleyic­i kurumlar kurulacağı ve başta milli parklardan oluşan bir doğa koruma sistemi geliştiril­eceği taahhüt ediliyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye