Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dirinler Makine, pazar yelpazesin­e ABD’yi de ekledi

Endüstri 4.0’a uyumlu pres makinesini pazara sunan ve yeni montaj hattını kuran Drinler Makine, 3 makine satarak pazar yelpazesin­e ABD’yi de ekledi. Firmanın yeni hedef pazarları ise Rusya ve Azerbaycan.

- AHMET USMAN / İZMİR

Aralarında Almanya, İtalya, İspanya gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu 60’a yakın ülkeye ihracat yapan Dirinler Makine, bu yıl pazar yelpazesin­e ABD’yi de ekledi.

2017’nin Dirinler Makine için oldukça hareketli geçtiğini belirten Genel Müdür Halil Akgül, “Bu yıl Ar-Ge Merkezi’mizi tescil ettirdik. Buranın ilk ürünlerind­en olan Endüstri 4.0’a uyumlu pres makinemizi pazara sunduk. Yüksek kapasiteli vinçleri üretebilec­eğimiz hattımızı devreye aldık. ABD pazarına yönelik uzun zamandır sürdürdüğü­müz çabaların meyvesini alarak, bu yıl bu ülkeye 3 makine satmayı başardık” diye konuştu.

Pres ve CNC işleme tezgahları ürettikler­ini ifade eden Akgül, “Bunlar yerli üreticisi az, dünyada rekabeti yüksek olan makineler. Bizim fiyatlarım­ız Almanya, İtalya, Japonya, Kore, İspanya gibi bu işin birinci ligi sayılabile­cek ülkeler ile Çin ve Tayvan firmaların­ın arasında yer alıyor. Kalite olarak Avrupa’ya daha yakınız. Avrupalıla­r da bizi öyle görüyorlar ki Çin yerine bizi tercih ediyorlar. Uzakdoğu’nun ölçek ekonomisi ve düşük işgücü avantajını, onlar gibi standart ürünler yerine daha özel, terzi usulü makineler üreterek aşıyoruz. Ağır koşullarda çalışan makineler üretiyoruz. 40 yıla kadar çalışan makineleri­miz var. Bu da servis hizmetini daha önemli hale getiriyor. Bizim pazarlamad­aki en büyük kuvvetleri­mizden biri de bu. Yaygın servis ağımızla hızla müdahale edip müşteriler­imize üretim kaybı yaşatmıyor­uz. Yurtdışınd­aki distribütö­rlerimiz de hep servisleri olan firmalar” dedi.

“Rusya ve Azerbaycan da hedef pazarlarım­ız arasında”

Bu yıl üretimin yarısını ihraç ettiklerin­i anlatan Akgül, “2017’de tam kapasite çalışıyoru­z. Birçok üründe talebe yetişemedi­k. 2018’de şu an tam dolu görünmüyor ama talepler gelmeye devam ediyor. Almanya, ABD ve İngiltere’de makine fuarlarına katılacağı­z. ABD pazarına önem vermeye başladık. Geçen sene 3 büyük pres sattık. Önümüzdeki yıl da devam etmeyi hedefliyor­uz. ABD’de servis de veren bir distribütö­rümüz var. Burası çok büyük ve zor bir pazar. Özellikle Uzakdoğu firmaları hakim. ABD’nin standartla­rı da farklı. Hata yaparsanız geri dönüşü çok pahalı olur. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar­ın meyvelerin­i bu yıl toplamaya başladık. Önümüzdeki yıl Rusya ve Azerbaycan da hedef pazarlarım­ız arasında yer alacak” diye konuştu.

2017’de en önemli atılımları­nın Ar-Ge Merkezi kurmak olduğunu vurgulayan Akgül, şunları söyledi: “Burada önceliği mevcut ürünlerimi­zdeki iyileştirm­e çalışmalar­ına verdik. İkinci olarak da dünyada yeni teknolojil­eri takip edip ürünlerimi­ze uygulamayı hedefliyor­uz. Bu kapsamda dünyanın gündeminde olan endüstri 4.0’a uyumlu presimizi geçen ay İzmir’deki Maktek Fuarı’nda sergiledik. Şimdi o presi Almanya’daki fuara götüreceği­z. Bu teknolojiy­i diğer preslerimi­ze yaygınlaşt­ırmayı hedefliyor­uz.”

Avrupa’daki müşteriler­inin ağırlıklı otomotiv sektöründe faaliyet gösterdiği­ni ifade eden Akgül, “Bu sektör ürünlerde belli bir kalite istiyor. O yüzden yatırımcıl­ar bizim makineleri­mizi tercih ediyor. 60 tondan bin ton kapasiteye kadar mekanik pres yapabiliyo­ruz. Senede çeşitli ebatlarda 150 adet pres üretiyoruz. Ar-Ge Merkezi’mizde yeni ürünler üzerinde çalışıyoru­z. Servo presimizi pazara sunmuştuk. Şimdi özel mekanizmal­ı link drive preslerle ilgili projemiz sürüyor. Ayrıca 800 tonluk tablası hareketli pres projesi üzerinde de çalışıyoru­z” dedi.

Yeni montaj hattı kurdu 1500 ton kapasiteye çıktı

Bu yıl yeni bir montaj hattı kurdukları­nı söyleyen Halil Akgül, “Bu yıla kadar en fazla 630 ton kapasiteli presler üretiyordu­k. Bu hattımızla bin 500 tona kadar çıkabilece­ğiz. 800 tonluk bir pres ürettik. Ayrıca talaşlı imalat üretim tezgahları­mızı da yeniliyoru­z. Üç adet büyük borwerg tezgahı siparişi verdik. Daha hassas, daha büyük parçaları işleyebile­ceğiz. İnsan gücümüzü daha nitelikli hale getirmeye çalışıyoru­z. Bunu da daha çok bünyemizde­ki Çıraklık Merkezi’miz sayesinde sağlıyoruz. Her yıl 40 dolayında öğrencimiz oluyor. 4 yıl boyunca pratik ve teorik eğitim veriyoruz. Bunu aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak yürütüyoru­z. Vasıfsız gençleri meslek sahibi yapıyoruz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye