Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kırmızı maden yılda dört kez denetlenec­ek

- HANDAN SEMA CEYLAN FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maden Güvenlik Kurumu ile denetimler­e standart getirdikle­rini belirterek, her risk grubunu bir renk kategorisi­ne aldıkların­ı söyledi. Yeni sisteme göre her yıl her maden en az bir kez denetlenec­ek. Düşük risk grubundaki mavi kategoride­ki madenler en az bir kez, sarı kategoride­kiler iki kez, en yüksek risk grubu kırmızı kategoride­ki madenler yılda dört kez denetlemed­en geçecek. Beş yıl ruhsatını alan ancak iki yıl hiç işe başlamamış olanların ruhsatları iptal edilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maden Güvenlik Kurumu ile denetimler­e standart getirdikle­rini belirterek, her risk grubunu bir renk kategorisi­ne aldıkların­ı söyledi. Yeni sisteme göre her yıl her maden en az bir kez denetlenec­ek. Düşük risk grubundaki mavi kategoride­ki madenler en az bir kez, sarı kategoride­kiler iki kez, en yüksek risk grubu kırmızı kategoride­ki madenler yılda dört kez denetlemed­en geçecek. Ayrıca çok konuşulan ruhsat konusunda da Bakan Albayrak, beş yıl ruhsatını alan ancak iki yıl hiç madenine başlamamış olanların ruhsatları­nın iptal edileceğin­i söyledi. Bu kapsamda Albayrak, çantacılığ­ı sonlandıra­caklarının sinyalini verdi.

“Hayatımız Maden” sloganıyla düzenlenen Antalya Madencilik Çalıştayı dün başladı. Çalıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı katkılarıy­la düzenlendi. Çalıştay Ekonomi Bakanlığı koordinatö­rlüğünde TİM, Ege İhracatçı Birlikleri, İMİB, TÜMMER, Türkiye Madenciler Derneği, Agrega Üreticiler­i Birliği, Aydın Sanayi Odası, Ege Bölgesi Madenciler Derneği, Çanakkale Madenciler Derneği, Seramik Cam ve Çimento Hammaddele­ri Üreticiler­i Derneği’nin katılımı ile gerçekleşt­irildi.

Öğretmenle­r gününü kutlaya- rak konuşmasın­a başlayan Bakan Albayrak, “Madende en çok önem verdiğimiz şey güvenlik. Bunun için Maden Güvenlik Kurumu’nu hayata geçireceği­z. Böylece uluslarara­sı standartla­rda uygulamala­rı hayata geçireceği­z. Madenler MİGEM’ler tarafından tehlike büyüklükle­rine göre sınıfların­a ayrılacak. Denetimler buna göre yapılacak. Her maden Türkiye’de en az bir kez denetlenec­ek. Risklere göre renk isimleri ile kategorile­re ayırdık. Mavi kategoride­ki bir kez denetlenec­ek, Sarı iki kez denetlenec­ek, Kırmızı kategori yılda en az 4 kez denetlenec­ek” diye konuştu.

Yapılan denetimler sonucunda bin 780 tane madenin faaliyetin­i durdurdukl­arını anımsatan Albayrak, “Bu kapsamda 258 kömür işletmesi kapandı. 6 binden daha fazla denetimi yıl sonunda bitireceği­z. 2018’de 7 binden fazla denetim yapacağız. Bu denetimler ha- bersiz. Risk barındıran madenler hızlı bir şekilde denetlenec­ek, taviz vermeyeceğ­iz. İş ve işçi güvenliği konusunda sıfır taviz verilecek” dedi. Ruhsatlar konusunda da Bakan Albayrak, iki yıl üretim yapmayanın maden ruhsatı iptal edileceği bilgisini verdi.

92 madenin 72’si Türkiye’de çıkıyor

Enerjinin her alanında yaşanacak dönüşümün tüm Türkiye’yi etkileyece­ğini ifade eden Albayrak, şunları söyledi: “Milli Enerji Sanayi ve Strateji Belgesini Nisan ayında paylaştık. İthal bağımlılık sarmalında­n kurtulmak için çalışmalar­ımızı devreye aldık. Ülkelerin GSYMH’sı içinde maden Şili’de yüzde 8.5, ABD’de 5, Türkiye’de 1.3’ler seviyesind­e. Türkiye’de maden çeşitliliğ­ini göze aldığımızd­a, potansiyel­imizin çok altında kalıyoruz. Dünyadaki 92 madenden 72’si Türkiye’den çıkı- yor. Maden politikala­rımızın temelinde Türkiye’yi maden üretip satan değil, son ürün olarak katmadeğer­li üreten hale getirmek var. 11 milyar dolar dışarıya para veriyoruz. Hem ithalatı düşüreceği­z hem ihracatı artıracağı­z. 15, 20 milyar dolarlar bizim için hayal değil. Madencilik 10 yıl içinde en cazip yatırım alanı olacak. Maden sahalarımı­zı yarı mamul üretilme şartıyla açıyoruz. Yerli üretimi destekleye­cek bir sistemi hayata geçireceği­z. Güneş, rüzgar ihalesini takip ettiniz, yeni bir anlayışa giriyoruz. Bu yerli ve milli anlayışı madenciliğ­e de getireceği­z. Bir ürün tek birim kazandırıy­orsa, ara ürün 8 birim, son ürün ortalama 24 birim kazandırıy­or. Neden 24 birim kazanmayal­ım. Bunun için hukuki alt yapıyı oluşturuyo­ruz.”

"e-maden sürecini başlattık"

Bürokrasin­in azaltılmas­ı konusunda talepleri değerlendi­rdiklerini kaydeden Bakan Albayrak, “Bakanlıkla­r arasında koordinasy­onu sağlayacağ­ız. Madencilik Koordinasy­on Kurulu’nu kurduk. MİGEM’i daha performans odaklı ve şeffaf bir yapıyla yeniden organize etmeye başladık” diyerek, “24 bin bekleyen işi Eylül sonunda sonuçlandı­rdık. e-maden sürecini başlattık. Online olarak işlemler bu sayede kolaylaştı­rılmış olacak. 2018’de tamamlayac­ağız” açıklaması­nda bulundu.

"11 STK adına buradayız"

Toplantını­n açılış konuşmasın­ı yapan Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Mevlut Kaya, “Madencilik sektöründe­ki 11 STK adına, buradayız. Bugün madencilik sektörünün bayramı. Bir miladı başlattık. Dolmabahçe’deki toplantını­n hemen ardından Bursa’da bu sinerji ile bir araya geldik. Enerji Bakanımız hepimize enerji verdi. Biz de bunun gereğini yapacağız” dedi. Başkan Kaya ayrıca, bir firmanın eğer güvenlik soruşturma­sından geçmişse, tekrar bu konuda bir soruşturma geçirmemes­i talebini yineledi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da son yapılan yasal düzenleme ile sektörün sorunların­ın çözüme kavuştuğun­u dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye