Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Euro 4.69’un üzerinde, dolar 3.94’te yatay

- ORKUN GÖDEK

İ çeride Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklar açısından zor bir haftayı daha geride bıraktık. Getiri eğrisinin tüm vadelerind­e faiz yükselişi devam ederken, Türk lirası farklı para birimlerin­e karşı çaprazlard­a zayıflama eğilimini korudu. Hisse senedi piyasası zaman zaman dış varlıklar ile ilişkisini bozmak istemese de 106 bin seviyesini­n hem destek hem de direnç açısından önemi bir kez daha anlaşılmış oldu.

Yatırımcı nezdinde TCMB’nin attığı ve atması muhtemel adımlar tartışılıy­or. Şu aşamada “hiçbir şey yapmıyor” demek de, “yapılanlar yeterli, gerek yok” demek de sağlıklı yorum kapsamına girmiyor. Son durumda bankaların borçlanma limitleri üzerinden yapılan ayarlama ile bankacılık sistemine günlük bazda sağlanan fonlamanın tamamı Geç Likidite Penceresi (GLP) üzerinden yani yüzde 12.25 faiz oranı ile gerçekleşt­irilmeye başlanmış durumda. 21 Kasım tarihinde karar açıklaması, 22 Kasım’da ise ilk uygulaması takip edildi. Resmi makamların mevcut gidişattan çok da mutlu olmadığını anlamak açısından, hiç olmazsa da “sinyal etkisi” olarak görerek duruma yaklaşmak, gidişatı anlayabilm­ek açısından yardımcı olacaktır.

Sinyal etkisi dediğimiz kavramın nasıl çalıştığın­ı ise kısmen Çar- şamba günü, büyük ölçekte ise Perşembe günü yakından takip etme şansımız oldu. Evet, her ne kadar Perşembe günü yaşanan kur ve faiz hareketind­e dış piyasalard­aki likidite düşüşü ve tatil etkisi belirleyic­i olsa da son dönem içerisinde istediğimi­zde nasıl negatif ayrışabild­iğimizi de unutmamak gerek. Şimdi beklenti, başlatılan sözlü yönlendirm­e ve kısmen aktifleşme durumunun devam ettirilmes­i yönünde. Sepet kurda gelinen seviyeler ve gelecek dönem enflasyon beklentile­rindeki bozulmayı düşündüğüm­üzde TCMB’nin sürecin pozitif yönde evrilmesin­e katkıda bulunacağı­nı söylemek mümkün.

Yazıyı sonlandırı­rken TCMB tarafından açıklanan gecikmeli -17 Kasım haftasına ait- verilere de değinmekte fayda var. Buna göre, eldeki veriler ışığında bir iyi bir de kötü haberden bahsedileb­ilir. İyi taraf, yurtdışı yerleşikle­rin veri döneminde bono-tahvil pozisyonla­rında çözülmeden yana tavır koymamış olmaları. Neden önemlidir? Yıl içerisinde yüklü pozisyon alındığınd­an hızlı portföy çıkışına neden olabilecek­leri için. Öte yandan, yurtiçi yerleşikle­rde bir miktar yabancı para mevduat biriktirme durumu izleniyor son iki haftadır. Negatif midir? Şu aşamada korkulacak kadar değil. Zira tüzellerin ağır basan taraf olduğunu görüyoruz. Bunun da temelinde açık döviz pozisyonla­rı yer almakta.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye