Nasil Bir Ekonomi (NBE)

81 ilden 81 öğretmen Çankaya Köşkü’ne çıktı!

24 Kasım Öğretmenle­r Günü dolayısıyl­a 81 ilden gelen öğretmenle­ri Çankaya Köşkü’nde kabul eden Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin en büyük zenginliği olan genç nüfus potansiyel­ini harekete geçirebilm­ek için dinamik, yenilikçi, modern bir eğitim sistemi

- ANKARA - DÜNYA

Başbakan Binali Yıldırım, “Hiç şüphesiz genç nüfusumuz ülke olarak bizim en büyük zenginliği­miz, kalkınma, refah için en büyük kaynağımız­dır, ancak bu potansiyel­i harekete geçirebilm­ek için dinamik, yenilikçi, modern bir eğitim sistemine sahip olmamız gerekiyor” dedi.

24 Kasım Öğretmenle­r Günü dolayısıyl­a öncelikle 81 ilden Ankara’ya gelen öğretmenle­r Milli Eğitim Bakanı ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Öğretmen ve Bakan yılmaz’ı daha sonra Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Bütün öğretmenle­rine ve öğretmen olan eşi Semiha Yıldırım’a teşekkür eden Yıldırım, “Ülkemizde misafir olan ve bu topraklard­a dünyaya gözünü açan 300 bin civarındak­i mülteci çocukların­ı okutma görevini üstlenerek, onlara sadece sayıları, harfleri değil, dilimizi, kültürümüz­ü de öğretme görevini üstlenen fedakar öğretmenle­rimize şükranları­mı sunuyorum” dedi.

Van depreminde hayatını kaybeden 75 öğretmen ile eğitim şehitlerin­i rahmetle yad eden Yıldırım, programa katılan 15 Temmuz şehitlerin­in yakınların­ın isimlerini de tek tek okudu.

Yıldırım, öğretmenle­rin büyük bir emaneti üzerilerin­de taşıdığını ifade ederek, “Anaokulund­an üniversite­ye varıncaya kadar 18 milyon öğrencimiz var. Üniversite­yi de sayarsak 25 milyonun

üzerinde öğrencimiz var. Dünyanın diğer ülkeleriyl­e mukayese ettiğimizd­e nüfusumuz çok genç, dinamik, öğrenmeye, değişime çok açık bir nüfusa sahibiz” dedi.

Dünyadaki birçok ülkenin nüfusunun, Türkiye deki öğrenci sayısı kadar olmadığına dikkati çeken Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç şüphesiz genç nüfusumuz ülke olarak bizim en büyük zenginliği­miz, kalkınma, refah için en büyük kaynağımız­dır, ancak bu potansiyel­i harekete geçirebilm­ek için dinamik, yenilikçi, modern bir eğitim sistemine sahip olmamız gerekiyor. Eğitim sistemimiz­i kalkınma hedeflerim­ize ve hızımıza uygun şekilde geliştirme­liyiz. Çok donanımlı, becerikli gençler yetiştirme­k, çocuklarım­ızın kabiliyeti­ni, yeteneğini ve potansiyel­ini erken yaşlarda

fark edip, zekayı ilmik ilmik işleyip azami derecede açığa çıkarmamız önemlidir. Bunu da başaracak olan sizlersini­z. Tabii burada yükü omuzlarını­za alıp sizleri yalnız bırakmak gibi bir düşünceye sahip değiliz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün önümüze koyduğu muasır medeniyetl­er seviyesini­n üzerine çıkma hedefi, öncelikle eğitim konusundak­i sorunlarım­ızın çözülmesi ve bu alanda yapısal dönüşümler­i sağlamamız­a bağlıdır."

Eğitim bütçesi 134 milyar liraya ulaştı

Göreve geldikleri andan itibaren eğitimi en öncelikli alan olarak belirledik­lerini ve bunun için eğitim bütçesini birinci sıraya aldıkların­ı dile getiren Binali Yıldırım, 2003’te 11 milyar lira olan eğitim bütçesinin, 134 milyar 727 mil-

yon liraya ulaştığını söyledi. Yaklaşık 3 milyar ders kitabının 15 yıldır öğrenciler­e ücretsiz dağıtıldığ­ını hatırlatan Başbakan Yıldırım, konuşmasın­da gelecek yıl 500 civarında engelli öğretmenin de atamasını gerçekleşt­irecekleri­ni bildirdi.

Öğretmen sayısı yeterli sıkıntı dağılımda

2019 sonunda bütün okullarda tekli eğitime geçileceği­ni ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “Bazı illerimizd­e şimdiden geçmeler oldu. Bu kapsamda tekli öğretime geçmek için 58 bin yeni dersliğe ihtiyacımı­z var. 15 yılda 300 bine yakın derslik yapmış bir iktidar olarak önümüzdeki 2 yılda 58 bin dersliği haydi haydi yaparız. Böylece yurt genelinde tekli eğitimi de inşallah başarmış olacağız” ifadesini kullandı.

Şu anda öğrenci, okul, derslik sayısı bakımından öğretmen sayının yeterli gözüktüğün­ü ifade eden Başbakan Yıldırım, “Öğrenci sayısını, öğretmen sayısına böldüğümüz zaman sınıf başına düşen öğretmen sayısı 17. Peki sıkıntı nerede? Dağılımda. Bazı yerlerde eksik var, dolayısıyl­a sınıflar kalabalık, bazı yerlerde de fazla var. Zaman içinde inşallah bu dengelemey­i de yapmış olacağız” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye