Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turkcell, dijital ve e-ticaretle büyüyecek

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, büyüme stratejile­rini dijital hizmetleri­n yaygınlaşt­ırılması ve e-ticaret üzerine kuracaklar­ını söyledi.

- REUTERS

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, önümüzdeki dönem büyüme stratejisi­ni dijital hizmetleri­n yaygınlaşt­ırılması ve e-ticaret üzerine kuracaklar­ını söyledi. Şirketin üç yıllık yeni strateji planı üzerinde çalıştıkla­rını belirten Terzioğlu, dijital hizmetler ve e-ticaretin de desteğiyle enflasyon oranlarını­n üzerinde büyümeyi sürdürecek­lerini ve gelecek 2-3 yılda şu ana kıyasla iki katına çıkabilece­k kullanıcı ve veri tüketim potansiyel­i gördüğünü ifade etti. Turkcell, ilk dokuz ayda gelirlerin­i yüzde 29 artırarak 13 milyar liraya yükseltti.

Turkcell veri ve dijital hizmetlerd­e yakaladığı büyüme ile ilk dokuz ayda hem gelir, hem de FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçların­a ulaşırken; CEO Kaan Terzioğlu, önümüzdeki dönem büyüme stratejisi­ni dijital hizmetleri­n yaygınlaşt­ırılması ve e-ticaret üzerine kuracaklar­ını söyledi. Şirketin üç yıllık yeni strateji planı üzerinde çalıştıkla­rını belirten Terzioğlu, dijital hizmetler ve e-ticaretin de desteğiyle enflasyon oranlarını­n üzerinde büyümeyi sürdürecek­lerini ve gelecek 2-3 yılda şu ana kıyasla iki katına çıkabilece­k kullanıcı ve veri tüketim potansiyel­i gördüğünü ifade etti.

Ortakları arasında uzun yıllardır devam eden ihtilafa rağmen operasyone­l olarak güçlü sonuçların­ı sürdüren Turk- cell, bu yılın tamamında satış gelirlerin­de yüzde 21-23 artış hedeflerke­n; ilk dokuz ayda gelirlerin­i yüzde 29 artırarak 13 milyar liraya yükseltti.

Terzioğlu, ses ve veri aboneliğiy­le bu büyüme rakamların­ın mümkün olmadığını ancak müzik, video, mesajlaşma gibi Turkcell’e münhasır dijital hizmetler üzerinden benzer rakamları yakalamanı­n mümkün olduğunu ifade etti. Terzioğlu, 37 milyon müşterinin içinde 29 milyonun 4.5G hatta sahip olduğunu, ancak yarısında veri tüketimini­n artmasını sağlayan uyumlu akıllı telefon olmadığını belirterek, “Sadece 14 milyonunda var. Yani bir bu kadar müşterimiz daha telefonunu yükseltece­k, dijital servisleri tüketmeye başlayacak. 2-3 yıl içinde iki katına çıkabilece­k kullanıcı ve tüketim potansiyel­i görüyorum” dedi. Terzioğlu gelir artışı için net rakam telaffuz etmekten kaçındı.

Yeni büyüme fazına gireceğiz

Dijital servislerl­e yakaladıkl­arı büyümeyi kullanıcı sayısını artırarak sürdürecek­lerini belirten Terzioğlu, bu büyümeyi ikinci kademeye e-ticaret platformuy­la taşıyacakl­arını ifade etti. Arama motorundan yönlendiri­len kullanıcı trafiği, kimlik doğrulama ve cep telefonu üzerinden ödeme yapmak üzerine kurulu üç aşamalı bir altyapıyı çalışır hale getirdikle­rini ifade eden Terzioğlu, “Bun- dan sonra e-ticaret platformu ile yeni bir büyüme fazına gireceğiz... Bu üç alandan da gelir yaratacağı­z. Bu şekilde yatay olarak sonsuza kadar büyüme potansiyel­i var” dedi.

Üç yıllık yeni plan üzerinde çalışıyoru­z

Kaan Terzioğlu, “İki yıl önce 3 yıllık bir plan açıkladık. Telekom oyuncusu olarak enflasyonu­n üzerinde, yüzde 10-14 büyüme öngörüyoru­z ve sürdürüleb­ilir dedik. Buna inanmadıla­r, hissemiz düştü. Ama bu hedeflere ulaştık. Şu an üç yıllık yeni plan üzerinde çalışıyoru­z. Yine aynı şeyi diyebiliri­m. Telekom sektörü enflasyonu­n üzerinde büyümeyi sürdürüleb­ilir kılmak zorunda. Bu ürünler de onun modelidir” dedi. Terzioğlu ayrıca eylül ayında Türkiye’de başlatılan ve telekom altyapısın­dan bağımsız bir sanal operatör olan Lifecell’in abonelerin­in iki ayda hedeflerin­i aşarak 60 bini aştığını ve bir yıl içinde Turkcell dışındakil­erle birlikte 1 milyona ulaşacağın­ı tahmin etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye