Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İTÜ’den girişimcil­ere 17 milyon liralık destek

İTÜ Çekirdek’in düzenlediğ­i Big Bang Startup Challenge’da girişimcil­er toplam 17 milyon liralık kaynak topladı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Başvurular bu yıl yüzde 94 arttı” dedi.

- SELENAY YAĞCI / İSTANBUL

İstanbul Teknik Üniversite­si’nin (İTÜ) teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in girişimcil­ik kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Big Bang Startup Challenge, önceki akşam Uniq İstanbul’da rekora imza attı. Final etkinliğin­de girişimler­ini sahneleyen 20 finalist ve yatırımcı ilgisi çeken bazı yarı finalist gruplar, ikinci tur yatırımlar­ını alan İTÜ Çekirdek girişimler­iyle birlikte tam 17 milyon TL’lik kaynak dağıtıldı.

Görüntüler­i otomatik anlamlandı­rma teknolojil­eri ile akıllı güvenlik çözümleri sunan bir yüksek teknolojil­er geliştiren Eyedius, toplam 1 milyon 390 bin TL ödül ve yatırım alarak en çok kazanan girişim oldu. Bunu 780 bin TL ile gıda ve tarım ürünlerini bozulmadan ilk günkü tazeliğind­e tutan doğal koruyucula­r geliştiren Nanomik, 400 bin TL ile futbolseve­rler, futbolcula­r ve kulüpler için bir pazar yeri oluşturan kitle kaynaklı futbol gözlemcili­ği platformu Scoutium takip etti. Ev sahibi İTÜ ARI Teknokent, 1 milyon TL yatırım yaparken, Elginkan Vakfı, İstanbul Sanayi Odası, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği, Enerjisa, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, ING Bank, Pegasus, Turkcell Arıkovanı, Cisco, Borsa İstanbul, Hepsiburad­a, Cardtek, Monitise, IBM ve Microsoft başta olmak üzere 40’ı aşkın destekçi, 14 yatırımcı şirket ve yatırımcı ağı ile 10 bireysel yatırımcı da ge- leceği etkileyece­k girişimcil­ere yatırım ve hibe desteğinde bulundu. Ayrıca Pegasus, yurtdışına açılmak isteyen girişimler­e bilet desteği vereceğini açıkladı. Ayrıca 5 girişim İTÜ Çekirdek’ten kapalı ofis ödülü, 6 girişim ise Innogate ile ABD pazarına açılma ödülü kazandı.

İstanbul'un sınırların­ı aştı

Bu yıl ilk kez İstanbul dışında İzmir Antalya, Samsun gibi şehirlerde­n de girişimcil­erinde yarıştığı etkinlikte, yarı finale yükselen 90 girişim de etkinlik alanında ziyaretçil­er ve yatırımcıl­arla bir araya geldi. Fuaye alanındaki yarı finalistle­rden yatırımcıl­arın ilgisini çeken girişimler, toplamda 2 milyon TL’ye yakın yatırım aldı. Geçen yıllarda Big Bang sahnesinde yatırım almış olan girişimler­e yapılan ikinci tur yatırımlar­ı, Big Bang 2017’in en büyük yatırımlar­ını oluşturdu. Bu girişimler toplamda 8 milyon 430 bin TL’lik muazzam bir yatırım miktarına ulaşmayı başardı. Bu kapsamda Orthero, 3 milyon TL yatırım alarak en yüksek yatırım alan girişim oldu.

Mekansız firmaların zamanı

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Başvurular bu yıl yüzde 94 arttı. İnovasyon ve girişim ekosistemi­nin gelişmesi önemli. Artık mekanı olmayan firmaların zamanı. Uber, Amazon bu örneklerde­n. Bu nedenle biz girişimcil­eri yatırımcıl­arla buluşturma­ya devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye