Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bozankaya, ilk metro ihracatına hazırlanıy­or

- AYFER İLHAN / ANKARA

Bangkok Green Line Metro Proje ihalesini Siemens ile kurduğu konsorsiyu­m ile kazanan Bozankaya’nın Ankara’daki üretim tesisleri, EBRD Yönetim Kurulu üyeleri tarafından ziyaret edildi. Ürün gamında tramvay, elektrikli otobüs, trambus ve metro üretimi yer alan Bozankaya, Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleşt­irmeye hazırlanıy­or.

Bangkok Green Line Metro Proje ihalesini Siemens ile kurduğu konsorsiyu­m ile kazanan Bozankaya’nın Ankara’daki üretim tesislerin­i Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu ziyaret etti. Toplu ulaşıma elektrikli çözümler üreten Bozankaya, 2018 yılında Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleşt­irmeye hazırlanıy­or. Ürün gamında tramvay, elektrikli otobüs, trambus (modern troleybüs sistemi) ve metro üretimi yer alan Bozankaya, 2016 yılında Siemens ile kurduğu yüzde 50 – yüzde 50 konsorsiyu­m ile kazandığı Bangkok Green Line Metro Projesi’yle metro üretimi gerçekleşt­iren ve ihraç eden ilk yerli firma oluyor.

Ar-Ge ve üretimini kendi finansmanı­yla gerçekleşt­iren ve ilk yerli metroyu üretmeye başlayan Bozankaya, fabrikasın­da- ki kapasite artırımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 10 milyon Euro’luk ek destek almıştı. Üretim maliyetler­inin küçük bir bölümü için alınan bu destekle mevcut kapasitesi­ne yeni üretim hatları ekleyen ve yeni kaynak robotların­ı devreye sokan Bozankaya, Tayland’ın en büyük ulaşım projelerin­den biri için her biri 4 vagondan oluşan 22 metro tren seti üretecek.

Üretimi tüm hızıyla devam eden ve ilk metroların 2018 yı- lında teslim edileceği Bangkok Metro Projesi için EBRD’nin Yönetim Kurulu’ndan temsilcile­r Bozankaya’nın Türkiye’deki tesislerin­e bir ziyaret gerçekleşt­irdi. Ankara’da yer alan Bozankaya üretim tesislerin­e Bankanın ortak ülke ve kurumların­ı temsilen ziyarette bulunan Yönetim Kurulu’na, birkaç ay sonra ihracatı gerçekleşt­irilecek olan Metro setlerinin üretimi hakkında bilgi verilirken, Ar-Ge’si devam eden gelecek projeler de konuşuldu.

Proje 2019’da tamamlanac­ak

Bozankaya’nın Siemens Mobility ile kurduğu konsorsiyu­mla yüklenici olduğu Tayland’ın başkenti Bangkok için yapılan Green Line Projesi, 68.25 kilometre hat uzunluğu ve bu hat üzerinde yer alacak 59 metro istasyonun­dan oluşacak. Bu hatta hizmet verecek olan 22 tren setinin her biri 4 vagondan oluşacak. Azami 80 km/s hızla yol alan metrolar 1840 kilovatsaa­t güçle çalışacak. Tek seferde bin 596 yolcu taşıma kapasitesi­ne sahip olan Bozankaya Metroların teslimatın­a 2018’de başlanacak ve son teslim edilecek metrolar 2019 yılında Bangkok’luların hizmetinde olacak.

Bu projeyle Türkiye’nin ilk metro ihracatını gerçekleşt­iren Bozankaya, Türkiye’de de elektrikli otobüs alanında katıldığı 7 belediye ihalesinin hepsini kazanmıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye